Interneto istorija Lietuvoje: kodėl mes turime greičiausią internetą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2012-10-13 18:32
, aš ir nešneku apie šviesolaidžio tiesimą, tik apie motyvą (motyvo nebuvimą) kitiems operatoriams investuoti ir konkuruoti kainomis. Paradoksalu - papildomas rinkos žaidėjas stabdo konkurenciją. Ne tai, kad stabdo - blokuoja. DSL užmiestyje yra nišinis produktas, ypač su visokiom RAIN paramom. Kaimo bibliotekai broadbando reikia? Reikia. Vadinasi, Teo už valstybines lėšas atnaujina pastotę ir įveda DSL. Taip teoriškai visas kaimas gauna DSL nemokamai, ir už potencialiai minimalų abonementinį mokestį kiekviena stuba gali įsivesti DSL iki pat lovos, tereikia, kad telefono kabeliai nebūtų sutrūniję. Kadangi iš Teo pusės investicijos nieko nekainuoja, tai kodėl mobilūs operatoriai turėtų su juo varžytis? 4G inernetas - dar siauresnis nišinis produktas. Kiek yra ūkininkų, kuriems būtinai reikia dešimčių megabitų? Taip gaunasi, kad mobilus internetas yra prabangos prekė. Esi pasiryžęs mokėti 50 Lt už 10 GB? Puiku! O gal dar esi pasiryžęs mokėti porą šimtukų už neribotą "verslo planą"? Dar puikiau! Teigiu, kad tokioje tolygiai apgyvendintoje ir plokščio reljefo šalyje, neribotas bevielis internetas turėtų kainuoti ne ką brangiau nei šviesolaidinis (beje, kas matė miegamajame rajone šviesolaidį? iki mano laiptinės signalas ateina kryptine antena, nors pagal paslaugos aprašymą šviesolaidis) - nepriklausomai, mieste ar kaime. Tik va, turintys laidinį internetą miestuose, jo lengvai neatsisakys (ir kurių galų, kai už 13 Lt./mėn turiu nuo 20Mb/s užsienin iki 100Mb/s Lietuvoje, ir nereikia bijoti nei lietaus, nei pūgos?). Anksčiau investavę į alternatyvias priemones (kad ir tą patį DSL), taip pat lengvai neatsisakys, o jei tokia grėsmė būtų - Teo gali nesunkiai dempinguoti "akcija ūkininkams: pasirašykite 24 mėn sutartį ir mokėkite pusę kainos", gi jiems vis tiek nieko nekainuoja. Tie, kuriems interneto reikia tik popieriams supildyti, gali sėkmingai išsiversti su "10 GB už 10 Lt" tipo GPRS/EDGE planais. Patinė situacija: jei ne DSL, tai seniai kaimuose 10Mb/s nieko nebestebintų.
Smėlis 2012-10-13 21:28
nebent esi linkęs į mazochizmą arba turi daug kantrybės.
rwc 2012-10-13 22:13
Pripratimo reikalas. Mieliau palauksiu 10 sekundžių išjungęs paveiksliukus ir padarysiu, ko man reikia, nei lauksiu tiek pat su broadbandu, kol užsikraus delfis su visom reklamom, ir dar reikės uždaryti šokinėjančius banerius. Arba, Opera Mini: tikrai man tos kelios sekundės gyvenimo nesugriauna.
ddeividdas 2012-10-14 00:51
Aš kaime džiaugiuosi su zebra - pagaliau 2mbps. Dar prieš metus džiaugiausi, kad nuo 256kbps padidno greitį iki 512kbps. Vidutiniam naudotojui 2mbps gana. Youtube krauna be sustojimo, svetaines varto gerai, filmą parsiunčia per kelias valandas. Žinoma nepalyginsiu to su Kaune turimu Meganetu, kur kartais paros statistikoje - srautus skaičiuoju šimtais gigabaitų
Arthuras 2012-10-14 02:25
Gana nebent delfi.lt paskaityt. Kartais ir tų 100mbps trūksta siunčiant didesnį žaidimą ar filmą...