Lietuviai – prieš Visagino AE, "Hitachi" lauks galutinio sprendimo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nerkashis 2012-10-15 22:29
Valdovų rūmai, Kauno tualetai, IAE atliekų kapinynas, pastatų renovacija, viešieji pirkimai... Ar yra kaltų? Todėl balsavau prieš. Na, tikrai neišdraskys reaktoriaus po gabalėlį, bet rangovai, subrangovai ir t.t. visada pasiims savo dalį. Pasistatom laaabai brangų generatorių kurio neužtenka pačių poreikiams. Tadum deginam "pigias" dujas, sukam kelis malūnus, gaminam švariai brangią saulės energiją, pridėdami kelias kieto kuro elektrines. Gal geriau daugiau šiaudų, medžių, šiukšlių elektrinių, su daugiau malūnų, su mažosiomis foto elektrinėmis (už rinkos kainą) ant stogų, tiesiant elektros tiltus į visur kur įmanoma? Ir specialistų reiks ne tik vienoj srity, ir investuosim į savo studentus. Manau, nereikia koncentruotis į vieną tašką. Juk šitas kelias toks pats miglotas kaip ir AE, bet bent jau pinigus platesnė žmonių grupė išplaus
Creatium 2012-10-15 23:05
Tai ble D 1. Nu matai.. Kaip sakiau, kad kai nesidomi - tai ir šneki nesąmones. Apie kokį investavimą į įmonę kalbi? Žinai, kas yra VAE įmonė? Kuom ji paremta ir kokias dukterines įmones valdo? Ar šneki iš palubinsko? 2. Aš investuosiu 100$ į Apple akcijas. Tai aš juk tų pinigų nedovanosiu, aš tikėsiuosi juos atgauti ir dar su kaupu (per dividendus). Tai logiška, kad ir Hitachi savo dalį investuoja lygiai taip pat. Taip pat investuoja ir Lietuva, Latvija ir Estija. Niekas neinvestuos, jeigu tai bus neatsiperkantis projektas. Stebina mane tokia logika. 3. Tu mokėdamas kad ir dabar už elektrą, kuri pagaminta Rusijoje moki praktiškai tas pačias sudedamąsias dalis (gal tik VIAP mokesčio nėra). Tad tu sumokti: a) dividendus Rusijos įmonei b) skolos grąžinimo kaštus (kadangi motulė Rusija statė pati - tai tiesiog sau pasiima) c) AE išlaikymo kaštai d) AE uždarymo fondas ir dar daug kitų dalių, kurių reikia AE išlaikymui ir kurie padengia statybų kaštus, taip pat finansuoja naujų AE statybą. Tas pačias dalis mokėsi VAE, tik tos lėšos liks Lietuvoje. Ne visos dalys liks Lietuvoje (pvz. skolos grąžinimas), tačiau ne visos išeis į svetimą šalį. Jeigu tokias nesąmones šneki, tai neverta diskutuoti. Nei pasidomi, nei ką ir pliurpia čia aiškindami kokie visi pasakoriai.
Foxman 2012-10-15 23:21
O jau malūnų statyme ir kiekvieno stogo pavertimu saules elementu nebus vagiamas nei centas. Be to su žalia energija Vokietijai nelabai einasi, tai Lietuva su "1mln. kainuojančiais" malūnais ką darys? O čia VAE statytų Japonai (pagaliau kažkas kur rusų nėra), energijos gamyba viena iš pigiausiu (aišku antkainis jau kita kalba) ir turim nemažos patirties šioje srityje. Tai jau jei vagia, tai bent jau normalią elektrinę statydami, o ne apie malūnus galvodami.
Nerkashis 2012-10-15 23:27
Taip ir maniau, kad užkliūs malūnai su foto elementais. Malūnus nebūtinai valstybė turi statyt. Norinčių statyt buvo begalės. Valstybė tik kainas galėtų iš palubių nuleisti iki įperkamų. Fotoelementus gyventojai patys gali statytis ir duoti tinklams. Kaina jų vis krenta. Dabartinė kWh kaina per smarkiai užkelta. Japonai ne statytų, o montuotų (bent jau taip manau). Statytų mūsų statybininkai. O čia tai mes mokam pinigą daryt.
Arns 2012-10-15 23:37
1. Taip, VAE užsiima labdara Visagino žmonėms, vadovauja visos Lietuvos energetikos proveržio sritims bei sėkmingai uždarinėja IAE, kurios pelną dalinasi sus savimi... 2. Aha. Pamirštam kad Hitachi reaktorius kainuoja 100%, o ne 20% ką investuos, tad jie labai nesuinteresuoti uždirbti, tik gal būt vieną kitą dividentą kažką gauti. 3. 1) neklaidink, aš tau paaiškinau kad nemokamas sūris tik pelėkautuose ir pasakose 2) statom tiltus su kitom šalim, galima pirkti tik iš jų. Jei jau iš jų elektros nepirksim, gal geriau braukiam tuos pinigus ir už juos pasistatom tą VAE, gi nereikės kelis kartus bėgioti skolintis dėl to energetinio saugumo. Gi gaminsim tokią pigią elektrą, kad patys skandinavai bus suinteresuoti ją pirkti...
Mitgard 2012-10-16 03:01
AE lietuvaitaitas pats kaip krikscionis musulmonui.
Creatium 2012-10-16 10:54
1. Nesąmones šnekėdami išvados jokios neprieisim. VAE šiuo metu kontroliuoja ir valdo mažesnes elektros generavimo įmones, skirstomuosius tinklus. Būtent iš jų šiemet yra surinkta jau ~270 mln. dividendų. Nesuprantu dėl ko tu čia šneki nesąmones. 2. Tu čia bandai pasakyti, kad Hitachi reaktorius kainuoja 17 mlrd.? Kitaip tavo teiginio nesuprantu. Strateginis investuotojas tam ir renkamas, kad ne tik tiekia reaktorių (jų gamintojų yra ir daugiau), tačiau investuoja ir patys į AE. 3. Trūkt už vadžių vėl iš pradžių, ar ne? "Galime pirkti energiją iš Europos". Galime, tačiau be VAE reikės pilnu pajėgumu laikyti Elektrėnus, kad jie užtikrintų pakankamą įtampą tuose tiltuose. Kiek tai kainuos mums elektros kainos atžvilgiu ko gero nereikia sakyt. Ir mes su tomis šalimis prekiausime. Kai mums tos elektros nereiks parduosim, kai reikės - pasiliksime sau ir dar papildomai nusipirksime. Tam ir yra tie projektai daromi. Viso labo trolinimas čia tavo tik yra. Jokių normalių argumentų, tik nesąmonių šnekėjimas.
Arns 2012-10-16 11:28
prisijungiant būti tik pardavėju energijos? Nes kažkaip tuo prisidengti įvykdant milijardinį projektą, su milijardiniu ateities uždarymu ir milijardine priežiūra/modernizacija visu veikimo laikotarpiu. (kitaip sakant, laukiame tokių skaičių, po kuriais visi pasirašys ir prisiims atsakomybę, jei tokie nebus)
vvv2 2012-10-16 11:52
- manau čia veikia klanų tikslai.. pamokėta, papirkta ir todėl išjungta ne tik Elektrėnai, bet ir kitos mažesnės elektrinės. Garantuotai tas pats bus ir pastačius AE, ji stovės išjungta, kaip rezervas kada nors kokiai nors laukiamai krizei atremti!
Plikas 2012-10-16 14:09
Norinčių statyti begalės, nes tokia elektra yra subsidijuojama. Tinklai įpareigoti iš tokių elektrinių supirkinėti visą pagamintą elektrą kelis kartus (ar net keliolika, jei kalbėsim apie saulės elektrines) didesne nei rinkos kaina. VAE elektra bus pardavinėjama elektros rinkoje ir niekas nebus verčiamas jos pirkti, jeigu bus pigesnių alternatyvų. Galima įvardinti būsimus elektros gamybos kaštus, bet ne pardavimo kainą, nes ji priklausys nuo rinkos. Juk negalėtum dabar "tiksliai paskaičiuoti" pvz. kiek po 5 metų kainuos Apple akcijų paketas, arba koks bus euro ir USD kursas?
Arns 2012-10-16 14:54
visi turės pirkti, jei nepirks, tai suveiks valstybės laidavimas nevykusiam projektui, ir visi kaip geri sumokėsim. Nes kaip žinia "show must go on!", daugiamilijardinis projektas gali būti nepelningas statytojams, bet tik ne kreditoriams.
Otto 2012-10-16 22:01
, kas nutiktu, jeigu.. netyčia nutiktu. Kiek tektu paaukoti žmonių gyvybių, ar kur tektu bėgti nuo radiacijos?
Plikas 2012-10-16 23:47
Tiesiai šviesiai: tu manai, kad VAE nedalyvaus elektros biržoje?
Arns 2012-10-17 00:08
tiesiai šviesiai pasakyk kainą, kokia bus pagamintos elektros. Dar geriau parodyk su projektu susijusius žmones, kurie pasirašytu už tas kainas. Nes kažkaip tik valstybiniuose projektuose įprasta kalbėti apie naudą, didžiuotis statybomis, bet neskaičiuoti ar tai bus naudinga. Joks verslas nė milijono nekištu nepaprašęs tokios analizės ir pasirašymo po projektu.
vvv2 2012-10-17 09:39
- Tiesiai šviesiai, jau seniai seniai turim panašaus galingumo Elektrėnų elektrinę, kodėl ji nedalyvauja elektros biržoje, nors ekonomiškai seniai seniai nepriklausoma ir yra be jokių įsiskolinimų?
Plikas 2012-10-17 10:44
Čia vadinasi "tiesiai šviesiai"...
Arns 2012-10-17 10:58
Plikas, pats atsakei. Kai bus kaina bus ir aišku dalyvaus ar ne. Jei ji didelė, tiesiog kažkas bus priverstas pirkti elektrą be visų biržų, kad tik ją būtu kur dėti.
vvv2 2012-10-17 11:11
- būtent, elektrinė pastatyta, neturi įsiskolinimų o nesugeba.. koks pagrindas manyti, kad elektrinė kurios nėra, kuri statoma už įsiskolinimus ir kuri naudos irgi pilnai importinį kurą, gamins pigiau?
Aklas 2012-10-17 11:58
Kuro rusis kitokia kurio dedamoji nykstamai maza. Ir dabar del tos kainos. Is vienos puses kol nebus atliktas techninis projektas ir jo ekspertize, niekas nepasakys tikslios kainos ir is kitos puses niekas nepasakys kokia bus kaina elektros rinkoj po 20 metu. O dar graziau kai islenda visokie "energospecialystai" ir tipo sugeba paskaiciuoti kad atomines energijos kaina bus po 1 Lt/kWh. Net uspatshyks pritaria kad referendumas per anksti ir nelaiku. Cia smestelejo straipsnis apie skandinavu elektros rinka. Tiek Svedija, tiek Suomija naudoja branduoline energetika. Suomiai tai turbut isvis kvaili, kad turi galimybe ir ja naudodamiesi importuoja rusiska elektra, bet ne... nusprende savo pasistatyti ir planuoja dar viena.
Plikas 2012-10-17 12:08
). Jokioms interpretacijoms čia vietos nėra.