Kaip telefonai tapo išmaniaisiais  (7)

Istorikai byloja, kad pirmąjį kartą balsą telefonu 1875 metais perdavė amerikietis Alexanderis Grahamas Bellas. Vėliau šį mokslininką bandė nurungti kiti išradėjai. Jie sparčiai tobulino ir diegė naujas technologijas, siūlė pasinaudoti išskirtinėmis funkcijomis ir paslaugomis. Galiausiai telekomunikacijų rinką aukštyn kojomis apvertė išmaniųjų telefonų ir mobiliųjų operacinių sistemų atsiradimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateikiame įdomių faktų apie telekomunikacinius išradimus.

Pirmasis komercinis skambutis

1946 metais amerikiečių įmonės „Bell labs“ (vėliau „AT&T“) atstovai sudrebino telekomunikacijų rinką. Būtent tais metais buvo atliktas pirmasis komercinis skambutis belaidėmis (angl. wireless) bangomis. Šiuo skambučiu patvirtinta, kad naujasis ryšys tikrai veikia ir yra aktyvus.

1974 metais graikas Theodore‘as George‘as Paraskevakos JAV patentų biurui pateikė idėją apie naujos kartos mobiliuosius telefonus. Pristatytame dokumente buvo teigiama, kad naujieji aparatai turėtų generuoti skaitmeninę informaciją ir ją perduoti. Ši idėja buvo įvertinta ir 1974 metais G.Paraskevakos įmonei buvo suteikta licencija.

IBM išradimas

Atsiradus belaidžiam ryšiui ir vis didėjant susidomėjimui mobiliaisiais telefonais, IBM telekomunikacijų rinkai pasiūlė dar vieną naują produktą. 1994 metais ši kompanija pristatė „Simon Personal Communikator“ telefoną.

Naujasis išradimas buvo tikrai inovatyvus ir nepriekaištingas. Juo buvo galima rašyti žinutes, skambinti ir siųsti laiškus faksu. Tuo metu „Simon Personlal Commucator“ kainavo daugiau nei 1 tūkst. JAV dolerių.

„Nokia 9000“

Išradimai telekomunikacijų srityje keitė vienas kitą, taigi 1996 metais „Nokia“ išleido pirmąjį komunikuoti skirtą produktą savo egzistavimo istorijoje. Naujasis „Nokia 9000“ telefonas buvo didelis ir sunkus, jame buvo galima saugoti 8 MB informacijos bei buvo palaikomas „GEOS 3“ operacinės sistemos.

Vėliau „Nokia“ pristatė dar vieną, irgi ne patį patogiausią telefoną – „Nokia 9100“. Nors šie mobilieji telefonai ir nebuvo labai patogūs, jų pardavimai sumušė visus rekordus.

„Ericsson“ naujo modelio telefonai

2000-ieji buvo labai svarbūs švedų kompanijai „Ericsson“, nes būtent tuomet jie rinkai pristatė „R380“ mobilųjį telefoną. Naujasis švedų gaminys iš kitų rinkos lyderių išsiskyrė, nes buvo daug patogesnis ir kompaktiškesnis. Be to, šiame telefono modelyje buvo integruota „Symbian“ operacinė sistema. Ji buvo populiari iki 2011 metų, vėliau ją pralenkė naujoji „Android“.

Į rinką žengia „Apple“

2000 metais „Ericsson“ įrodė, kad telefonas gali būti patogus ir kompaktiškas, tačiau „Apple“ skelbė, kad gali būti dar geriau.

Prieš daugiau nei penkerius metus dienos šviesą išvydo pirmasis „Apple“ telefonas liečiamu ekranu. Išmaniuoju „iPhone“ buvo galima rašyti žinutes, skambinti, naršyti internete, klausyti muzikos.

Išleisdama „iPhone“ į rinką „Apple“ leido suprasti, kad telefonai skirti ne tik bendrauti, jais galima nuveikti kur kas daugiau. Po sėkmingo staro amerikiečių informacinių technologijų įmonė kas kartą pristatydama vis inovatyvesnius produktus ir toliau plėtė savo veiklą.

„Android“ invazija

Rodos, „Apple“ naudotojui davė viską – patogumą, išmanumą, galimybes kurti ir laisvai bendrauti, bet, pasirodo, to neužteko.

2008 metais į rinką įsibrovė „Google“ sukurta operacinė sistema „Android“. Ji nurungė ne tik „iOS“, bet ir „Symbian“ mobiliesiems pritaikytas operacines sistemas. Šiuo metu „Google“ sukurta operacine sistema naudojasi daugiau nei 500 mln. naudotojų. Kitos operacinės sistemos lieka šios milžinės užnugaryje.

Atsiradus išmaniesiems telefonams, iškyla ir daug įvairiausių problemų. Pirma, tampa vis sunkiau valdyti svarbią ir slaptą informaciją, nes jos pasiekiamumas programišiams tampa vis paprastesnis. Antra, didėja rizika į savo telefoną, kartu su įvairiomis programomis, atsisiųsti virusų ir kitų nereikalingų papildinių. Vis dėlto telefonų gamintojai pabrėžia, kad naudojantis saugiomis mobiliosiomis programomis šių bėdų išvengti pavyks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ITNaujienos
ITNaujienos
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)