"Flossie" prisikelia! Vienas iš seniausių pasaulio kompiuterių sugrįžta į gyvenimą  (2)

Vienas seniausių pasaulyje kompiuterių sugrįžta į gyvenimą. Dviejų savo darbui atsidavusių mokslininkų dėka seniausias pasaulyje kompiuteris atgimė... sodo pašiūrėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rodas Thomas ir Rogeris Holmesas praleido šimtus valandų, siekdami prikelti iš numirusiųjų senąjį kompiuterį „Flossie“ („ICT 1301“), kurio vertė 1962-aisiais metais siekė 250 tūkstančių svarų sterlingų. Perskaičiavus tuometinius ir dabartinius valiutų kursus ir įvertinus perkamąją galią, šiandien toks kompiuteris kainuotų net 4,2 milijardo svarų sterlingų, skelbia Dailymail.co.uk. Per pastaruosius devynerius metus mokslininkų duetas turėjo išspręsti maždaug tūkstantį problemų, siekdami prikelti senąjį „Flossie“. Pirmą kartą kompiuterį pasaulis išvydo 1974-aisiais. Tada filmo „Vyras su auksiniu ginklu“ su garsiuoju Džemsu Bondu pabaigoje žiūrovai pirmą sykį galėjo išvysti „Flossie“. Kompiuteris taip pat pasirodė pirmuosiuose serialo „Doctor Who“ epizoduose.

Nepaisant to, kad „Flossie“ yra 25 kvadratinių pėdų (7,6 kv. metrų) dydžio ir sveria maždaug penkias tonas, seniausias kompiuteris savo pajėgumu prilygsta rankiniam laikrodžiui ar dešimtadaliui šiuolaikinio išmaniojo telefono. Visa kompiuterio saugoma informacija tilptų į trečdalį įprasto kompaktinio disko.

Mokslininkams vis dar reikia pusmečio tam, kad pilnai atnaujintų milžiniško kompiuterio programinę įrangą. Anot mokslininkų, kompiuterio atgimimas galėtų suteikti autentiškos informacijos apie Didžiosios Britanijos kompiuterių pramonės gimimą.

Visgi senajam kompiuteriui reikės surasti naują vietą – savininkai planuoja parduoti fermą, kurioje dabar tūno „Flossie“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)