„Apple“ pristatė „iPad Mini“, naujasis „iPad“ taip pat staiga paseno  (4)

Antradienį vakare bendrovė „Apple“ visuomenei pristatė naują sumažinto formato planšetinį kompiuterį „iPad Mini“, kurio iš šio gamintojo kai kurie vartotojai ir rinkos ekspertai jau seniai laukė, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrenginys, kurio storis yra vos 7,2 mm, o svoris – tik 300 gramų, buvo parodytas žurnalistams skirtame renginyje Kalifornijoje. Detali informacija apie gaminį taip pat pateikiama oficialiame gamintojo puslapyje.

Pigiausias planšetinio kompiuterio modelis – tik su „Wi-Fi“ prisijungimo prie interneto galimybe ir 16 GB vidine atmintimi – kainuos 329 dolerius. Išankstinius užsakymus „Apple“ pradės priiminėti, nors oficialiai prekyba prasidės lapkričio 2 dieną.

„iPad Mini“ tiesiogiai konkuruos su mažesniais panašios ekrano įstrižainės planšetiniais kompiuteriais, kuriuos vartotojams siūlo „Amazon“, „Google“, „Samsung“ ir kiti gamintojai.

„Apple“ rinkodaros viceprezidentas Philas Schilleris susirinkusiems pranešė, kad įrenginys yra 23 proc. plonesnis ir 53 proc. lengvesnis nei trečios kartos „iPad“, kuris buvo pristatytas šių metų kovą (tiesa, svorio skirtumas yra natūralus – juk ekrano įstrižainė yra ne 10 colių, o 7).

Šiuo pristatymu „Apple“ užbaigė spėliones, kad bendrovė svarsto žengti į mažesnių planšetinių kompiuterių rinką, jai pasiūlant itin populiaraus „iPad“ kompiuterio sumažintą versiją.

Velionis Steve'as Jobsas 2010 metais apie 7 colių įstrižainės planšetes yra sakęs, kad jos yra „per mažos“.

Tačiau bendrovę persigalvoti privertė vis didėjantis artimiausių konkurentų spaudimas – visi jie pasiūlė mažesnius ir, svarbiausia, pigesnius produktus.

Pavyzdžiui, „Amazon Kindle Fire HD“ ir „Google Nexus 7“ kainuoja po 200 JAV dolerių.

Pristatymo metu P. Schilleri pabrėžė, kad labai svarbu sugebėti laikyti įrenginį viena ranka – tai yra savybė, dėl kurios mažieji planšetiniai kompiuteriai yra patrauklūs keliautojams.

Tačiau analitikų bendrovės „Ovum“ vyr. analitikas Adamas Leachas sakė, kad jis tikėjosi konkurencingesnės „iPad Mini“ kainos.

„Tame pranešime mes gavome gabalėlį senojo obuolio ir gabalėlį senojo obuolio. Nauja yra tai, kad „Apple“ reaguoja į konkurentų veiksmus, o ne mina savą taką. Sena yra tai, kad jie į rinką eina su brangesniais nei konkurentų produktais. Todėl bent jau šiuo metu „iPad Mini“ nėra tiesioginis „Kindle Fire“ ar „Nexus 7“ konkurentas“, - sakė analitikas.

Įvairių dydžių planšetiniai kompiuteriai skinasi kelią į vartotojų namus bei širdis ir stumia lauk asmeninius kompiuterius – šių pardavimai per metus pirmą kartą istorijoje smuko 8 procentais.

2010 metais, kai pirmą kartą buvo pristatytas „iPad“, daugelis ekspertų nemanė, kad tai yra rimtas daiktas, vadino jį žaisliuku. Tačiau „Apple“, „Google“ ir netgi „Microsoft“ mano, kad jų verslo ateitis yra planšetės formos.

A. Leacho manymu, „iPad Mini“ yra indikatorius, kad „Apple“ nesmagiai jaučiasi netekdama visiškos kontrolės rinkoje, kurioje pastaraisiais metais dominavo.

Praėjusio amžiaus pabaigoje „Apple“ buvo beveik išstumta iš asmeninių kompiuterių rinkos – jiems sunkiai sekėsi konkuruoti su kompiuteriais, kuriuose veikė „Windows“ operacinės sistemos. Ir tai yra veiklos laikotarpis, kurio „Apple“ tikrai nenorėtų išgyventi antrą kartą.

„Kindle“ elektroninės knygų skaityklės ir „Android“ išmaniųjų telefonų populiarumas vartotojus artimiau supažindino su „Amazon“ turiniu ir „Google“ paslaugomis. Žema „Google Nexus 7“ ir „Amazon Kindle Fire“ kaina masina vartotojus, ieškančius labiau prieinamų įrenginių, kurie jiems pasiūlytų ir turinį bei paslaugas, kuriomis vartotojai jau dabar naudojasi ar norėtų naudotis. Bet naujasis „Apple“ produktas vėl sudrebins rinką. „iPad Mini“ yra naujasis savo kategorijos žudikas“, - sakė IDC tyrimų vadovas Francisco Jeronimo.

Kiti „iPad Mini“ modeliai vien su „Wi-Fi“ ryšiu kainuos 429 JAV dolerius perkant modelį su 32 GB vidine atmintimi arba 529 dolerius, jei atminties kiekis yra 64 GB.

Įrenginiai, palaikantys 3G ir 4G duomenų perdavimo ryšį, bus pristatyti „po poros savaičių“, paskelbė „Apple“ atstovai. Jie kainuos po 100 dolerių brangiau už atitinkamą modelį vien su „Wi-Fi“ ryšiu.

Atnaujintas ir didysis „iPad“

„Apple“ taip pat atnaujino ir įprastinio dydžio „iPad“. Šie „ketvirtos kartos“ planšetiniai kompiuteriai bus su nauju A6X procesoriumi – tai reiškia, kad, lyginant su trečios kartos modeliu, jų skaičiavimo pajėgumas padidės du kartus.

Tiesa, kai kurie „Apple“ vartotojai, pasak svetainės „Stuff.tv“ redaktoriaus Paddy Smitho, gali tai vertinti kaip spyrį į veidą, mat trečiosios kartos kompiuteriai buvo pristatyti vos prieš septynis mėnesius, o dabar še tau – jie jau morališkai paseno.

„Manau, daugelis žmonių bus nepatenkinti, kad nauja „iPad“ versija pasirodė tai greitai. Daugeliui žmonių tai yra gana rimtas pirkinys – tai kažkas tokio, ko nesinorėtų daryti dažniau nei kartą per metus“, - sakė P. Smithas.

Jis mano, kad vartotojai, pirkdami kalėdines dovanas, labai abejos svarstydami ką pasirinkti. „Manau, kad jie pažiūrės į konkurentų pasiūlymus ir pamatys, kad „Google Nexus 7“ yra daugiau nei 100 dolerių pigesnis – tokį kainos skirtumą sunku ignoruoti. Nebent dovana perkama užkietėjusiam „Apple“ gerbėjui“.

Tuo tarpu IDC prognozuoja, kad naujas įrenginys sustiprins ir taip dominuojančią „Apple“ poziciją planšetinių kompiuterių rinkoje. Analitikų manymu, „Apple“ užims 68 proc. visos planšetinių rinkos 2012 metais – palyginimui, „Android“ rinkos dydis bus tik 29 procentai. Bet kitais metais ir vienų, ir kitų įrenginių rinkos dalis šiek tiek sumažės, mat į rinką su didele jėga žengs „Windows 8“ planšetiniai ir hibridiniai kompiuteriai.

Be to, „Apple“ atnaujino savo „Macbook Pro“, „iMac“ ir „Mac Mini“ kompiuterius. Pasak P. Schillerio, naujieji „iMac“ kompiuteriai dabar bus 80 proc. plonesni nei ankstesni modeliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: