Energetikos viceministras apie saulės elektrines: supirkimo tarifai – per dideli  (17)

Energetikos ministerija susizgribo, kad mažosioms saulės elektrinėms buvo sudarytos per geros sąlygos. Esą dvylikai metų garantuoti elektros supirkimo tarifai, kuriuos užsitikrins visi šiemet plėtros leidimus gavę ir gausiantys verslininkai, buvo gerokai per dideli, kas ir lėmė žaliosios energetikos bumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pats paprasčiausias kelias būtų pakeisti kainą ir nustatyti realią. (…) Technologijos tobulėja, ir keliskart per metus efektyvumas jų didėja. Dabar nustatyta kaina garantuoja palyginti greitą atsipirkimą. Dėl to tas bumas ir kilo“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams teigė energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas.

Paklaustas, kiek per didelė galėjo būti kaina, jis teigė tikslaus skaičiaus negalintis pasakyti, tačiau faktas, jog investicijos į saulę atsipirks dvigubai greičiau nei planavo Vyriausybė ir Seimas, esą kalba pats už save.

„Buvo iš pačių saulės sistemų gamintojų pakomentuota. Jeigu skaičiuojamas atsipirkimas – 12 metų, o jau atsiperka per 5-6 metus. Tai kaina vos ne dvigubai didesnė negu reikėtų“, – svarstė K. Žilėnas.

Anot jo, svarstomos ir kitos galimybės, pavyzdžiui – dažniau peržiūrėti būsimiesiems saulės energijos gamintojams nustatomus tarifus. Šiuo metu tai daroma tiktai vieną kartą per metus.

Šalyje tebevyksta mažųjų (iki 30 kw galios) saulės elektrinių bumas. Įmonių ir pavienių asmenų, norinčių verstis tokia veikla, jau yra keli tūkstančiai. Būsimosiose jėgainėse gaminamą elektrą valstybė privalės supirkti, o šios išlaidos bus įskaičiuotos į bendrą elektros energijos kainą vartotojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Šarūnas Černiauskas
(2)
(0)
(1)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: