"Apple" nešiojamųjų kompiuterių istorija  (5)

Pirmieji „Macintosh“ nešiojamieji kompiuteriai skaičiuoja jau trečią dešimtį metų, o „Apple“ ir toliau nepaliauja leidusi naujų modelių, ta proga siūlome žvilgtelėti į „Mac'ų“ istoriją nuo pirmų iki naujausių šios kompanijos nešiojamų kompiuterių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Macintosh Portable“ (1989)

Tai buvo pirmasis baterijoje sukauptą energiją eikvojantis „Apple“ kompiuteris, todėl jį drąsiai galime vadinti nešiojamuoju. Šis kompiuteris buvo naudojamas „Space Shuttle Atlantic“ kosminėje misijoje, kurios metu iš kosmoso į Žemę pirmą kartą istorijoje išsiųstas elektroninis laiškas. Greitas, didelis ir brangus – trys pagrindiniai žodžiai, kuriais žmonės dažniausiai apibūdindavo šį kompiuterį, kainavusį 6,5 tūkst. JAV dolerių. 2006 metais žurnalas „PC World“ šį kompiuterį reitingavo septynioliktoje blogiausių visų laikų įrenginių sąrašo vietoje.

„PowerBook 100 Series“ (1991)

„PowerBook 100“, „140“ ir „170“ buvo pirmieji trys „PowerBook“ serijos kompiuteriai. LCD tipo ekranai su 640x400 taškų raiška (palyginimui, „Apple iPhone 4“ raiška yra 960x560), nuo 2 iki 8 megabaitų operatyviosios atminties ir visa tai tik už 2,3 tūkst. JAV dolerių, jau buvo šiokia tokia naujovė kompiuterių rinkoje. Juo labiau kad patys kompiuteriai tapo kur kas kompaktiškesni. Tiesa, šie prietaisai vis dar neturėjo kompiuterinių pelių ir buvo valdomi priekyje įmontuotu ratuku.

„PowerBook Duo“ (1992)

Tai pirmasis „Apple“ kompiuteris, turėjęs vieną USB jungtį. Jis svėrė mažiau nei 2 kilogramus ir tuo metu buvo mažiausias ir lengviausias „PowerBook“ kompiuteris rinkoje. Lengvesnis „Apple“ kompiuteris už šį buvo sukurtas tik 2012 metais. Šis kompiuteris taip pat turėjo nuo 4 iki 24 megabaitų operatyviosios atminties.

„PowerBook 500 Series“ (1994)

Stereo garsiakalbiai, lietimui jautri aikštelė, dvi baterijos komplektacijoje, kurias buvo galima pakeisti vos užmigdžius kompiuterį, ir visa klaviatūra – viską turėjo „PowerBook 500 Series“ kompiuteris, kuris dėl išvaizdos buvo pramintas „juoduoju paukščiu“.

„PowerBook 5300 Series“ (1995)

Šios serijos kompiuteriai savo laiku kainavo nuo 2,3 iki 6,8 tūkt. JAV dolerių. Pigiausias nešiojamasis kompiuteris turėjo 100 MHz procesorių ir 640x480 raiškos LCD ekraną. Kompiuteris taip pat turėjo atminties kortelių lizdą ir su kitais įrenginiais galėjo komunikuoti per irDA ryšį. Tačiau nepaisant to, „PowerBook 5300 Series“ buvo laikomi didžiausiu „Apple“ nusivylimu. Daugybei naudotojų lūžo korpusai, o baterijos nuolat kaisdavo, dėl to vėliau kildavo ir kur kas rimtesnių problemų.

„PowerBook 1400“ (1996)

Į šį nešiojamąjį kompiuterį „Apple“ nusprendė įdiegti vieną naujovę – keičiamą viršelį. Nuobodų juodą viršelį naudotojai galėjo pasikeisti pilku arba baltu ir taip labiau pabrėžti savo asmenybę. 117 MHz procesorius, 800x600 ekrano raiška ir „Mac OS 7.5.3“ operacinė sistema – visa tai už nei daug, nei mažai – 2 499 JAV dolerius.

„PowerBook G3“ (1997)

Išpopuliarintas tokių filmų kaip „Legally Blonde“, „You've Got Mail“ ir „Sex and the City“, kuriuose šis kompiuteris buvo dažnai naudojamas, „PowerBook G3“ greitai išpopuliarėjo tarp moterų. Tai buvo paskutinis „Apple“ nešiojamasis kompiuteris, kuriame dar neveikė šiandien naudojama „Mac OS“ sistema. 5 GB talpos kietasis diskas, 32 MB operatyviosios atminties ir 3,4 kg svoris – viskas ko pakako tuometinei moteriai.

„iBook“ (1990)

Nuo 1999 metų „Apple“ nešiojamieji kompiuteriai ėmė iš esmės keistis ne tik vidumi, bet ir išore. „iBook“ laikomas revoliuciniu produktu. Šie kompiuteriai buvo orientuoti į jaunuosius naudotojus – moksleivius ir studentus, todėl ir kaina atitinkamai buvo mažesnė nei „PowerBook“ kompiuterių. Šiuose kompiuteriuose pagaliau buvo pradėta naudoti „Mac“ operacinė sistema. Pirmieji „iBook“ serijos kompiuteriai turėjo 300 MHz arba 366 MHz PowerPC G3 procesorius, nuo 3,2 iki 6 GB talpos kietuosius diskus ir USB bei ausinių jungtis (ko daugiau galėjo prireikti jaunuoliui 1999-aisiais?).

„PowerBook G4“ (2001)

Aliuminio korpusas, 15 colių ir 1152x768 taškų ekranas, 2 USB jungtys, 10-20 GB talpos kietasis diskas, CD/DVD diskų skaitytuvas, jungtis mikrofonui, ausinėms ir net kamerai – didžiulis žingsnis, palyginti su ankstesniais „Apple“ nešiojamaisiais kompiuteriais.

„MacBook Pro“ (2006)

2006-aisiais „Apple“ vadovas Steve'as Jobsas pareiškė norintis, kad visų įrenginių su „Mac“ operacine sistema pavadinimuose figūruotų žodis „Mac“. Tai buvo antrasis „Apple“ kompiuteris, kuris naudojo „Intel“ procesorių. Gamintojai nusprendė išlaikyti panašų dizainą į pirmtako, kuris susilaukė neregėtos sėkmės, žinoma, atnaujindami kai kuriuos aspektus pagal naujausias mados tendencijas. Todėl buvo nuspręsta ir toliau kompiuterius gaminti su aliuminio korpusu. Paprasčiausias „Macbook Pro“ kompiuteris turėjo 1,83 GHz (T2400) procesorių, 512 MB operatyviosios atminties ir „Radeon X1600“ grafinį spartintuvą – o tai 2006 metais jau buvo daug. Be to, po ankstesnio modelio „Mac“ kompiuteriai tapo savotiška stiliaus ikona.

„MacBook Air“ (2008)

Lengvesnis už orą – taip dažniausiai būdavo apibūdinamas šis kompiuteris. Pirmą kartą nuo 1992-ųjų „Apple“ sukūrė lengvesnį kompiuterį nei 2 kg, šis svėrė vos 1,36 kg, o vėlesni modeliai vos daugiau nei 1 kilogramą. Stebėtina, kad į tokį ploną ir lengvą įrenginį „Apple“ sugebėjo sutalpinti 2 GB operatyviosios atminties, 80 GB kietąjį diską ir 1,6 GHz (L7500) arba 1,8 GHz (L7700) procesorių. Išleidus šį kompiuterį pirmą kartą buvo panaudotas terminas „Ultrabook“, kuris apibūdino itin plonus ir lengvus nešiojamuosius kompiuterius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ITNaujienos
ITNaujienos
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)