Kitais metais Nyderlanduose bus išbandomi išmanieji keliai  (10)

Nuo 2013 metų Nyderlandai turėtų būti pirmoji valstybė Europos Sąjungoje, kurioje bus išbandomi išmanieji keliai. Naktimis tokie keliai švies, esant minusinei temperatūrai ant asfalto bus matyti šviečiančios snaigės, o elektromobiliai turės atskiras eismo juostas, kuriomis važiuodami pasikraus energijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kartą sėdėjau automobilyje Nyderlanduose ir stebėjausi, kaip sugebame išleisti milijonus keliams ir nesirūpinti nei kaip jie atrodo, nei kaip „elgiasi“, – pasakojo koncepcijos autorius Daanas Roosegaardas. Išradėjo idėja šiemet buvo pripažinta geriausia ateities koncepcija Olandijoje ir kaipmat susilaukė visuomenės dėmesio. Daano vadovaujama komanda jau pradėjo bendradarbiauti su viena dažų gaminimo kompanija, kuri turėtų sukurti įkraunamus dažus, kurie pasikraus dienos metu nuo saulės spindulių. Planuojama, kad sukauptos energijos pakaktų dešimčiai valandų tamsiu paros metu. Tokiais dažais būtų ne tik perpiešiamos eismo juostos, bet ant asfalto turėtų atsirasti ir snaigės, kurios pradėtų šviesti esant minusinei lauko temperatūrai ir taip įspėti apie slidžią dangą.

Planuojama, kad pirmuosiuose keliuose šimtuose metrų kelio naujoji technologija bus įdiegta Brabanto provincijoje 2013 metų viduryje. Prie ir taip įmantrios sistemos ateityje dar planuojama padaryti atskiras eismo juostas elektromobiliams, kuriomis važiuodami jie pasikrautų, taip pat galimybę išjungti visas šviesas kelyje, kai jame nėra automobilių. Šiuo metu tyrėjų komanda turi per 20 idėjų, kaip galima „suišmaninti“ kelius. Pasak jų, naujomis galimybėmis domisi ir daugybė užsienio šalių, tarp kurių viena aktyviausių – Indija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ITNaujienos
ITNaujienos
(175)
(0)
(66)

Komentarai (10)