Geriausi šių metų išradimai pagal „Time“  (9)

Nuo marsaeigių ir robotų iki sportinių batelių ir žaidimų – tokius išradimus į geriausiųjų šių metų sąrašą įtraukė žurnalas „Time“. Sąraše pateikiami išradimai nuo nemokamų iki kainuojančių milijardus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidinis debesis
Kaina: neįkainojama

Nyderlandų menininkas Bernaudt Smilde rado būdą kaip viduryje kambario sukurti tobulą debesėlį. Tam reikia idealios temperatūros, drėgmės ir apšvietimo. Esant tinkamoms sąlygoms B. Smilde sukuria debesį naudodamas dūmų mašiną. Nors jis išlieka tik kelias akimirkas, meninis įspūdis tęsiasi amžinai.

Civilizacijos pradžios rinkinys
Kaina: nemokamai

Marcinas Jakubowskis išskyrė 50 mašinų, kurios yra pačios svarbiausios mūsų šiuolaikiniame gyvenime. Technologas ir ūkininkas siekia sukurti visų šių mašinų dizainus, kurie leistų žmonės patiems nebrangiai ir greitai sukonstruoti reikalingus įrenginius, kurie varijuoja nuo traktoriaus iki orkaitės.

Judesiu valdomas grąžtas
Kaina: 40 JAV dolerių

Sensoriai, kuriais valdomi „Nintendo Wii“ žaidimai, dabar atsirado buitiniuose daiktuose. „Black&Decker” išrado elektrinį belaidį atsuktuvą, kuris yra valdomas judėsiu. Palenkus jį į dešinę jis priveržia, palenkus į kairę – suka į kitą pusę. Judesius jaučia grąžto viduje esantis giroskopas.

„Liquiglide“
Kaina: 25 JAV doleriai už buteliuką

Penki Masačiusetso technologijų instituto (MIT) studentai ir jų profesorius Kripa Varanasi išrado paviršių, nuo kurio nuslysta viskas – tiek kečupas iš butelio, tiek ledas nuo lėktuvo sparnų. Augalinės kilmės paviršius padengia mikroskopiniu slidžiu paviršiumi beveik bet kokią medžiagą – stiklą, keramiką, metalą ar plastiką.

„OraQuic“ namų ŽIV testas
Kaina: 40 JAV dolerių

Užtenka lašo seilių ir 20 min., kad „OraQuick“ galėtų identifikuoti antikūnius, kurie rodo, kad organizmas yra užkrėstas ŽIV. Tai pirmas ŽIV testas, kurį galima atlikti namuose, tokį patį naudoja ir gydytojai.

„Eliodomestico“ vandens distiliatorius
Kaina: 50 JAV dolerių

Dizaineris Gabriele Diamanti sukūrė saulės energijos distiliatorių, kurį gali naudoti trečio pasaulio tautos gyvenančios pajūryje ir neturinčios geriamo vandens. Jis yra perpus pigesnis ir 67 proc. efektyvesnis už ankstesnius modelius.

Kalbančios pirštinės
Kaina: 75 JAV doleriai

Keturi ukrainiečių studentai sukūrė pirštines, kurios leidžia žmonėms, turintiems klausos ir kalbos sutrikimų, komunikuoti su žmonėmis, kurie nesupranta gestų kalbos. Pirštinėse esantys sensoriai yra išverčiami į tekstinę kalbą naudojant išmaniuosius telefonus, o šie tekstą paverčia garsais.

„Techpet“
Kaina: 59,99 JAV dolerio

Prisimenate „Tamagatochi“? Nauji žaislai iš „Bandai“, kuri sukūrė klasikinį virtualų gyvūnėlį, tęsia savo veiklą. Į „iPhone“ atsisiuntus „TechPet“ programėlę, galima telefoną pritvirtinti prie robotiško kūno ir taip telefonas tampa žaisliniu šuniuku, kurį galima maitinti per liečiamąjį ekraną. Jis taip pat per telefono kamerą ir mikrofoną atpažįsta gestus ir žodines komandas.

Monolitiniai sportiniai bateliai
Kaina: 150 JAV dolerių

„Nike“ išrado sportinius batelius, kurie yra pagaminti iš vientisos medžiagos. Dabar jie yra lengvesni ir labiau atitinka kojos formą. Be to, juos gaminant lieka mažiau atliekų.

Savaime prisipučiančios padangos
Kaina: 200 JAV dolerių

„Goodyear“ išrado padangas, kurios, kai šiek tiek išsipučia, prisipildo oro. Vidinio slėgio reguliatorius atidaro ventilį ir kai ratas pasisuka oras iš ventilio patenka į padangos kamerą. Slėgiui pasiekus reikiamą lygį, ventilis užsidaro.

„Bounce Imaging“

MIT studentas ir karys sukūrė kamuoliuko formos vaizdo kamerą, kuri karių yra įmetama į tam tikrą zoną. Šeši integruoti fotoaparatai daro nuotraukas, o sensoriai patikrina oro kokybę, temperatūrą, radiaciją ir kitus pavojus. Tuomet duomenys yra perduodami į mobiliuosius įrenginius.

Kūno apsaugos moterims
Kaina: 555 JAV dolerių

JAV kariuomenė pagaliau suprato, kad moterys nėra maži vyrai ir bando kūno apsaugą skirtą specialiai moterims. Dabartinės apsaugos būdavo per didelės ir per laisvos bei palikdavo plyšius, pro kuriuos galėjo patekti kulkos ar sprogimų skeveldros.

„Sony RX100” skaitmeninis fotoaparatas
Kaina: 649,99 JAV dolerių

Skaitmeniniai fotoaparatai vis mažėjo ir mažėjo, tačiau šiemet buvo padarytas didelis šuolis į priekį, kai „Sony“ išrado pirmą kompaktišką pilnos matricos fotoaparatą, kuris 20 proc. plonesnis už savo pirmtakus.

„Wingsuit Racing“
Kaina: 600-2000 JAV dolerių

Skraidantys žmonės, vilkintys šikšnosparnio kostiumus, šį spalį dalyvavo pirmose „Wingsuit Flying“ lenktynėse Kinijoje. Dalyviai šoko nuo pusantro kilometro aukščio uolos, sklendė per slėnį ir galų gale nusileido su parašiutais. Per 30 sekundžių jie įveikė daugiau nei 1 km distanciją.

„Google Glass“
Kaina: 1500 JAV dolerių

„Google Glass“ stiklas tai kompiuteris, įstatytas į akinių rėmelį. Šis prietaisas papildys mūsų kasdienę realybę. Su šiuo nedideliu įrenginiu žmonės galės daryti nuotraukas ir jomis dalintis, daryti vaizdo skambučius, tikrinti savo kalendorių, naudotis žemėlapiais ir internetu. Vartotojus „Google Glass“ pasieks 2014 metais.

„MakerBot Replicator 2“
Kaina: 2 199 JAV dolerių

Šis trimatis spausdintuvas leidžia atsisiųsti arba sukurti savo dizainą ir jį paversti trimačiu objektu. Šis spausdintuvas gamina greičiau ir didesnius daiktus nei jo pirmtakas.

„Baxter“
Kaina: 22 tūkst. JAV dolerių

Įprasti pramoniniai robotai yra baisūs gigantai, tačiau „Baxter“ yra nauja rūšis. Rodney Brooksas, kuris padėjo išrasti „Roomba“, sukūrė „Baxter“ taip, kad jis galėtų atlikti rutinines užduotis, pavyzdžiui, pakuoti ir rūšiuoti. Jis yra pakankamai pigus ir lengvas naudoti, kad jį galėtų įsigyti mažos įmonės, kurios paprastai sau neleidžia automatizuotų mašinų.

Bepilotis lėktuvėlis
Kaina: 22-150 tūkst. JAV dolerių

60 cm dydžio bepilotį lėktuvą su sprogmenimis galima neštis į karo lauką. Jame įtaisyta vaizdo kamera leidžia lėktuvą valdančiam žmogui tiksliai nusitaikyti į savo taikinį.

„Tesla Model S“
Kaina: 49 900 JAV dolerių

Elektrinis keturių durų sedanas turi „Jaguar“ linijas ir gali pasiekti 426 km/h greitį. Taip pat „Tesla“ stato įkrovimo stotis, kad vairuotojai nebūtų pririšti prie savo namų baterijos.

Dreifuojantis žuvų ūkis
Kaina: 750 tūkst. JAV dolerių

„Kampachi Farms“ – jūros gyvūnijos augintojų įmonė Havajuose – sukūrė žuvų ūkininkavimo būdą, kuris neturi blogos įtakos aplinkai. 30 m. ilgio iš vario lydinio pagamintas narvas su GPS yra pripildomas žuvų ir paleidžiamas dreifuoti į vandenyną.

NASA Z-1 kosminis kostiumas
Kaina: įslaptinta

Naujas NASA kostiumas sukurtas tam, kad kosmonautai galėtų leistis į gilesnes keliones po Visatą. Šis kostiumas leidžia lengviau judėti, apsaugo nuo radiacijos ir turi ant nugaros liuką, kuris, prisitvirtinus prie erdvėlaivio, leidžią kosmonautu grįžti į laivą neprinešant dulkių ir neišleidžiant oro.

Elementas 113
Kaina: 3 mln. JAV dolerių

Po devynių metų darbo Kosuke Morita vedama Japonijos tyrėjų komanda atkūrė labai nestabilaus ir itin sunkaus 113 elemento tris atomus. Kol kas dar pavadinimo neturintis elementas turi milžinišką branduolį su 113 protonų ir 165 neturonais.

„Deepsea Challenger“ povandeninis laivas

Jis geriau žinomas kaip povandeninis laivas, kurį sukūrė filmų kūrėjas Jamesas Cameronas. Šis laivas pasiekė giliausią vandenyno vietą, kuri siekia 11 km.

„Al Bahar“ bokštai
Kaina: 245 mln. JAV dolerių

Abu Dabyje, kur temperatūra dažnai pakyla virš 38 laipsnių karščio, išlaikyti pastatus vėsiai yra nelengva. „Al Bahar“ bokštų fasadai turi judančias detales, kurios reaguoja į saulę ir kuria šešėlį, taip sumažindamos karštį 50 proc. Kadangi reikia mažiau naudotis oro kondicionavimo sistemomis, bokštai yra ekologiškesni.

„Curiosity“ marsaeigis
Kaina: 2,5 mlrd. JAV dolerių

NASA jau yra buvojusi Marse, tačiau ne šitaip. „Curiosity“ turi dešimtkart daugiau tyrimų instrumentų nei prieš tai raudonojoje planetoje apsilankę robotai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(509)
(0)
(103)

Komentarai (9)