Autorinių teisių apsauga: „Microsoft“ nori skaičiuoti sėdinčius prie TV  (9)

Skaitmeninė intelektinių teisių kontrolė turi gausybę veidų, rašo ghacks.net. Šios priemonės gali atimti galimybę kopijuoti ir platinti skaitmeninį turinį, tam tikram laikotarpiui apriboti galimybę naudotis skaitmeniniu turiniu ar riboti kūrinio peržiūrų skaičių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė „Microsoft“ užpatentavo dar vieną apsaugos priemonę: galimybę nustatyti peržiūrų skaičių konkrečiam vartotojui.

Nuo šiol turinio tiekėjas galės apsaugoti savo intelektinę nuosavybę keliais būdais:

  1. Nustatyti ribotą peržiūrų skaičių;
  2. Per tam tikrą periodą leisti tik nustatytą skaičių peržiūrų;
  3. Riboti žiūrinčių asmenų skaičių;
  4. Riboti peržiūras atsižvelgiant į vartotojo amžių;
  5. Nustatyti išvardintų ribojimų kombinaciją.

Tam, kad tokia kontrolė būtų efektyvi, teks naudoti prietaisus, kurie gali nustatyti ir identifikuoti turinio vartotojus. „Microsoft“ pateiktame patente vaizduojama „Kinect“ įrenginys su vaizdo kamera, kuri nustato kambaryje esančių vartotojų skaičių bei asmenybes ir atsižvelgiant į produkto licencijos taisykles suteikia galimybę arba ne, peržiūrėti įsigytą turinį. Todėl, jeigu įsigysite produktą, kuris yra skirtas tik jūsų asmeninei peržiūrai, neturėsite galimybės peržiūrėti jo su visa šeima.

Ši priemonė leis intelektinės nuosavybės kūrėjams efektyviau kontroliuoti parduoto produkto vartojimą ir užkirs kelią licencijavimo pažeidinėjimams. Bent jau to tikisi „Microsoft“.

Tikėtina, kad išplitus šiai kontrolės priemonei, elektroninėse parduotuvėse atsiras licencijavimas, skirtas atskiroms vartotojų grupėms. Pavyzdžiui, pirkėjas galės rinktis su kokio tipo licencija jis įsigis kompiuterinį žaidimą: skirtą vieno, dviejų asmenų peržiūrai ar visai šeimai. Vos tik kūrinio peržiūros įrenginys nustatys, kad turiniu naudojasi daugiau asmenų nei nustatyta licencijoje, jo peržiūrą bus galima sustabdyti automatiškai.

Kol kas nežinia ar vartotojai bus linkę įsileisti tokį stebėtoją į savo namus ir sutiks, kad kažkas kontroliuotų jų vartojamą skaitmeninį turinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(16)
(0)
(20)

Komentarai (9)