Lietuvoje bus gaminami naujoviški saulės moduliai  (16)

Lietuvos įmonių grupė „BOD Group“, kitais metais viena pirmųjų Europoje pradėsianti gaminti naujos kartos saulės energijos modulius iš stiklo, atkreipia rinkos dalyvių dėmesį, kad Lietuvoje besipučiantis saulės energijos jėgainių statybos burbulas pavojingas visiems rinkos dalyviams ir labiausiai nuo jo nukentės paskubomis į nekokybišką Azijos produkciją investavę vartotojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„BOD Group“ su partneriais „Baltic Solar Energy“ ir „ViaSolis“ nusprendė atsisakyti standartinių saulės modulių gamybos ir investuoja į unikalią stiklinių modulių, integruojamų į pastatų fasadus bei stogus, gamybą.

„Susižavėję palyginti aukštomis saulės energijos supirkimo kainomis, kai kurie Lietuvos verslininkai per daug neapgalvotai metasi į šią sritį. Ypač atkreipčiau dėmesį į pigiausius kiniškus saulės modulius investuojančius vartotojus, jų likimas nebus toks šviesus, kaip šiandien tikimasi“, – LŽ prognozavo „BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

Pasak jo, dabar Lietuvoje nemažą rinkos dalį sudaro „bevardžių“ Pietryčių Azijos firmų gaminami prastesnės kokybės ir todėl pigesni saulės moduliai. Kinijos gamintojai menkai rūpinasi kokybe, Europos Sąjungoje (ES) pirmiausia bando konkuruoti žema kaina.

„Didžioji dalis „bevardžių“ įmonių Azijoje neturi savo tyrimų padalinių, nekontroliuoja modulių kokybės, todėl tokie saulės moduliai neilgaamžiški, su jais bus daug problemų ir rūpesčių jau po kelerių metų. Deja, tokia produkcija šiandien dominuoja Lietuvoje“, – priduria V. Janulevičius.

Šiandien suskaičiuota, kad kokybiški saulės moduliai atsiperka jau po 8-10 metų. Tokia jėgainė pradeda generuoti pelną ir kuria didelę pridėtinę vertę visai rinkai, nes būtent tada visų rinkos dalyvių iki tol „apmokėtas“ „feed-in“ tarifas pradeda generuoti vertę visai rinkai. Kokybiški saulės moduliai turi efektyviai dirbti 25-30 metų, tad per pirmą dešimtmetį atsiperkanti investicija vėliau dar 20 metų generuoja elektrą praktiškai už dyką.

„Jei iš pigių modulių pastatyta jėgainė po 10 metų veiks neefektyviai, nebebus jokios pridėtinės vertės visuomenei, nes nebus generuojama labai pigi elektros energija. Tad investicijos į saulės energiją privalo būti labai gerai suplanuotos ir toliaregiškos, o ne paremtos trumparegišku skaičiavimu „pigiau sumokėjau už įrangą, greičiau atsipirks“, – akcentuoja „BOD Group“ vadovas.

V. Janulevičius primena Vokietijos, labiausiai Europoje išplėtojusios saulės energetiką, pavyzdį. Į šią šalį draudžiama įvežti saulės modulius, jei gamintojas jiems nesuteikia 20 metų garantijos.

„Šiandien į Lietuvą patenka tai, kas netinka kitiems“, – konstatuoja grupės vadovas. Pasak jo, per pastaruosius 3 metus saulės energijos modulių kainos Lietuvoje krito beveik 3 kartus, ir šis procesas tęsis. Tai didžiausias pliusas, nes saulės energijos išgavimo kaina artėja prie rinkos kainų ir ateityje nereikės jokio subsidijavimo. Būtent dėl to Europoje ir karpomi „feed-in“ tarifai – dėl pingančios įrangos ir kartu trumpėjančio jos atsiperkamumo laikotarpio.

Kitu keliu

„BOD Group“ dar prieš trejus metus nusprendė beprasmiškose lenktynėse nedalyvauti ir negaminti standartinių saulės modulių – taip išvengti tiesioginės pigių Azijos gamintojų konkurencijos.

„Pastebėjome, kad panašiai kaip mes mano ir kelios kitos Lietuvos bendrovės, todėl pasiūlėme jungtis į klasterį įmonėms „Baltic Solar Solutions“, „ViaSolis“, „Protech“, Perspektyvinių technologijų tyrimų institutui ir „Precizika“. Suvieniję pastangas, sukūrėme visiškai unikalų ir išbaigtą produktą, kurį gaminant kiekvienam klasterio dalyviui tenka sava funkcija“, – pasakoja V. Janulevičius.

„BOD Group“ planuojami gaminti moduliai išskirtiniai ne tik ilgaamžiškumu, jie unikalūs tuo, kad yra „du viename“ – tiesiogiai integruojami į pastatų fasadus ir stogus, yra naudojami vietoj apdailos plokščių bei stogo dangos – čerpių ir pan. „Visoje Europoje ir pasaulyje į pastatą integruotų saulės energijos modulių generuojamos energijos supirkimo tarifai yra maždaug 15-20 proc. didesni nei standartiniai“, – sako V. Janulevičius.

Brangiau supirkti energiją iš į pastatus integruotų modulių Europoje nuspręsta neatsitiktinai – taip skatinama racionalesnė ir ekologiškesnė statyba, panaudojant dvi funkcijas turinčius statybinius elementus – dekoruojančius, apsaugančius pastatą ir generuojančius elektros energiją. Kartu taip siekiama atlaisvinti didelius žemės plotus, kuriuos tankiai apgyvendintoje Europoje užkloti saulės moduliais darosi neracionalu.

Europos architektai tokią naujovę sveikina, juolab kad bus gaminami ne tik įvairių formų, bet ir skirtingų spalvų – juodos, mėlynos, žalios ir gal net oranžinės – moduliai. Tokiu būdu architektai galės lanksčiai rinktis fasadams dekoruoti tinkamiausius saulės modulius ir tiesiogiai juos užsakinėti „BOD Group“ gamykloje.

Beje, tokio integravimo idėja sulaukė ir Briuselio dėmesio. Lietuvos įmonių klasteris laimėjo 3 mln. eurų vertės ES konkursą sukurti programinę įrangą, kuri padės architektams, projektuojantiems „Auto CAD“ programine įranga, tiesiogiai projektuoti pastatų fasadus iš saulės modulių. „BOD Group“ partnerių projektas buvo pripažintas geriausiu tarp 8 pateiktų pasiūlymų iš viso pasaulio.

Išskirtinė gamykla

Visorių informacinių technologijų centre baigiama statyti 28,8 tūkst. kvadratinių metrų ploto „BOD Group“ gamykla bus visiškai išskirtinė ekologiškumu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Visas pastatas bus apšildomas geoterminiu šildymu: prieš klodami pamatus, lenkų specialistai atliko 110 vnt. 150 metrų gylio gręžinių, dėl to pramonės įrenginiai vasarą bus vėsinami, o žiemą šildomos visos patalpos.

Taip „BOD Group“ gamykla sutaupys apie 40 proc. elektros energijos ir sumažins energetines išlaidas, gamindama saulės modulius. Planuojama, kad per mėnesį gamyklai prireiks 1 megavato elektros energijos. Pusę jos pasigamins pati gamykla, saulės moduliais uždengusi pastato stogą.

Visiškai ekologiška bus ir čia gaminama produkcija – 99 proc. nusidėvėjusių saulės modulių medžiagų tiks naujai produkcijai gaminti.

Kadrais pasirūpinta

Pasak V. Janulevičiaus, saulės energijos modulių gamyba Lietuvoje dar visiškai nauja sritis, tačiau problemų dėl kvalifikuotų kadrų neturėtų kilti. Prieš dvejus metus „BOD Group“ iniciatyva Vilniaus Gedimino technikos universitete buvo sudaryta speciali 24 gabių studentų grupė, besigilinanti į saulės energetiką. 2013 metų spalį, kai pradės veikti gamybos linija, jie jau bus baigę studijas ir galės įsilieti į gamyklos veiklą.

Dar trys gabūs jauni specialistai buvo išsiųsti tobulintis į lyderiaujančius saulės energetikos technologijų lyderės Vokietijos Freihoffeno, Freiburgo ir Konstanto universitetus bei institutus. Du gabūs studentai jau grįžo ir šiandien dirba „BOD Group“ įmonėje. Iš viso pirmajame gamybos etape gamykloje dirbs 150 aukštos kvalifikacijos specialistų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
Autoriai: Kazimieras Šliužas
(111)
(4)
(47)

Komentarai (16)