Ar kompaktinių diskų laukia vinilinių plokštelių likimas?  (10)

Muzikos įrašų parduotuvės atstovai pastebi, kad susidomėjimas kompaktiniais diskais didėja, tačiau gamintojams, norint uždirbti, tenka gręžtis į užsienio rinkas, o Lietuvoje – ieškoti vyresnės kartos melomanų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parduodama daugiau negu anksčiau

Prieš metus atsidariusios muzikos įrašų parduotuvės „iMuzika“ administratorius Tomas Michailovas pasakojo, kad šiuo metu jaučiamas prekybos kompaktiniais diskais pagyvėjimas. Jo teigimu, kalbėti apie kompaktinių diskų išnykimą dar anksti. „Per pastaruosius metus jie po truputį grįžta. Gal ir buvo šiek tiek prislopę, bet viskas grįžta“, – teigė jis.

Pašnekovas pasakojo, kad kompaktines plokšteles vertina mėgstamus atlikėjus norintys prisiminti vyresni pirkėjai. „Vyresnė karta perka senus diskus, o jeigu ateina jaunas žmogus – dažniausiai perka naujienas“, – sakė jis.

Kompaktiniams diskams muzikos rinkoje vis didesnę konkurenciją kelia internete paskelbti muzikos įrašai, kuriuos galima įsigyti legaliai. Pasaulyje įsigalinti tendencija leisti muzikinius įrašus skaitmeniniu formatu pasiekė ir Lietuvą. Tačiau, pasak T. Michailovo, lietuviai kol kas neįprato mokėti už muziką internete. „Mūsų internetiniame puslapyje galima nusipirkti ir Lietuvos atlikėjų kūrinius MP3 formatu, – pasakojo jis. – Juos perka minimaliai. Dažniausiai tai seni įrašai, naujų albumų dažniausiai negalime pasiūlyti.“

Vis dėlto, kai kurių Lietuvos atlikėjų posūkis į skaitmeninę erdvę sudavė smūgį ir kompaktinių plokštelių pardavėjams. „Daugiausia esame pardavę Andriaus Mamontovo albumų, bet per šiuos metus tai buvo, na, 100 vienetų. Aišku, jeigu jis būtų išleidęs naują albumą ne MP3 formatu, naujo albumo būtų pardavęs daugiau“, – pasakojo parduotuvės atstovas.

Vinilinių plokštelių atgimimas

Vienas populiariausių muzikos įrašų formatų pasaulyje – vinilinė plokštelė. Melomanų itin vertinami įrašai Lietuvoje buvo populiarūs sovietmečiu. Lietuvai atgavus nepriklausomybę tokiu būdu savo albumus muzikos atlikėjai leidžia tik retomis progomis ir mažu tiražu.

Tačiau „iMuzika“ atstovas pasakojo, kad Lietuvos muzikos mėgėjai vis dažniau ieško užsienio atlikėjų vinilinių plokštelių. „Vinilai dabar atgimė. Dauguma žmonių atėję ieško senų, panaudotų vinilų. Jaunas žmogus atėjęs dažniausiai žiūri į naują vinilą, naujus leidinius“, – sakė pašnekovas. Jo manymu, padidėjęs susidomėjimas vinilinėmis plokštelėmis – naujos mados išraiška.

T. Michailovas pasakojo, kad dažniausiai lietuviai parduotuvėje ieško britų grupės „Pink Floyd“ plokštelių.

Europa prisiminė, lietuviai pamiršta

Įrašytų kompaktinių diskų ir DVD gamyba užsiimančios bendrovės „BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius pastebėjo, kad kompaktiniai diskai susigrąžino populiarumą vakarų Europoje. Tačiau, jo teigimu, lietuviškų įrašų išleidžiama vis mažiau.

„Jeigu kalbėsime apie vakarų rinkas, kur mes eksportuojame apie 90 proc. savo produkcijos, kompaktinių diskų gamybos prieaugis šiais metais yra apie 40 proc. To niekas nesitikėjo ir nelaukė, – pasakojo jis. – Tai yra keistas dalykas. Manau, kad tai yra susiję su tuo, kad CD formatas yra gana populiarus kaip laikmenos.“

Kompaktinių diskų populiarumą jis grindžia tuo, kad daug žmonių vis dar įpratę muzikos klausytis vairuodami automobilį ir namuose, naudodamiesi seniau įsigytais grotuvais. Be to, jo manymu, prie to prisidėjo ir muzikos įrašų autorių teisių gynėjai, kurie buvo priversti ieškoti naujų sprendimų. „Autorių teisių turėtojai nuleido kainas. Dabar akivaizdu, kad užsienio žinomi atlikėjai gamina ne tik CD, bet ir DVD kartu už tą pačią kainą. Tai davė žymų postūmį visam formatui“, – sakė jis.

V. Janulevičius paminėjo, kad Skandinavijos šalyje mėgstamos audioknygos, kurias šiaurės šalių atstovai klausosi vairuodami automobilius.

Vis dėlto, kalbėdamas apie Baltijos šalių rinką, pašnekovas nebuvo toks optimistiškas. „Šiais metais kompaktinių plokštelių vartojimas yra nukritęs maždaug 10–15 proc.“, – sakė jis.

Didžiausia problema – internetinis piratavimas

„BOD group“ vadovas pasakojo, kad dideliu galvos skausmu tapo skaitmeniniai piratiniai muzikos įrašai, skelbiami internete. „Aišku, galime pasidžiaugti, kad turime labai spartų internetą. Tačiau galime nuliūsti, kad dėl to spartaus interneto piratavimo mastai internete užaugo. Čia yra skaudžiausia ir opiausia tema šiai dienai“, – pastebėjo V. Janulevičius.

Skaitmeniniu formatu leidžiami įrašai, pasak pašnekovo, nėra tiesioginis konkurentas kompaktinėms plokštelėms. „Mes tikrai už skaitmeną. Tegul visi siunčiasi, bet, jeigu būtų koks nors apmokėjimas, būtų žymiai skaidresnė aplinka, – sakė jis. – Tiems patiems atlikėjams tai būtų galimybė kurti ir bent jau verslo aplinka būtų skaidresnė.“

Jo teigimu, legalūs skaitmeniniai muzikos įrašai nekelia didelės grėsmės materialų pavidalą turintiems įrašams. „Jeigu žmogus moka už teises – yra atsiskaitoma su atlikėjais. Tada tas pats kompaktinio disko laikmenos gyvavimas yra kitoks. Jeigu yra siunčiama už dyką – yra nuostolis visiems, – sakė jis. – Be abejo, viskas kelsis į internetą. Mes tai puikiai suvokiame, bet mes matome save rinkoje dar 5–7 metus.”

Ateitis – miglota

Kalbėdamas apie kompaktinių diskų ateitį Lietuvoje, V. Janulevičius teigė, kad šis formatas kurį laiką dar turėtų gyvuoti. „Kad visai išnyktų – tikrai ne, bet gali būti mažėjančios tendencijos. Labai sunku pasakyti, nes klausimas yra dėl kartų ir atlikėjų segmentų“, – kalbėjo V. Janulevičius. Jo manymu, jaunesni muzikos klausytojai kompaktinius diskus pirks vis rečiau.

Pašnekovas teigė, kad daugiau kompaktinių diskų gaminama vyresnės kartos atstovams. „Jeigu kalbėtume apie maždaug 45 metų žmones, kompaktinių diskų pardavimai nemažėja, – sakė jis. – Be abejo, kryptis yra mažėjanti, bet yra ir šuolių. Viskas priklauso nuo albumo.“

V. Janulevičius pasakojo , kad kompaktinių diskų gamybą Lietuvoje gelbsti tik eksportas į kitas Europos šalis. „Planuojame, kad reikėtų įsigyti daugiau įrangos, nes prieš penkerius metus ją pardavėme, nematydami perspektyvos, o šie metai parodė, kad su DVD diskų gamybos įranga turime gaminti kompaktinius diskus“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (10)