Ministerijos planų išsigandę saulininkai siūlo savo saulės jėgainių reformą  (0)

Saulės energetikos gamintojai, susibūrę į Saulės elektrinių savininkų asociaciją, sako, jog valdžia su jų veiklos sektoriumi elgiasi neprognozuojamai. Asociacija siūlo prastesnes verslo sąlygas naujai į rinką ateinantiems žaidėjams, tačiau sako, jog jau esamiems dalyviams griežtesnių sąlygų taikyti negalima, nes tai bus įstatymų taikymas atbuline data.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asociacija siūlo tarifą saulės energetikai keisti ne kartą per metus, kaip yra dabar, o du kartus ar dažniau, be to iš saulės gaminančius elektrą įpareigoti naudoti 30 proc. jos kiekio, o ne visą parduoti „Lesto“.

Tačiau jie nesiūlo trumpinti 12 metų tarifo jau gavusiems fiksuotą saulės gamybos tarifą ar juos įpareigoti sunaudoti 30 proc. gaminamo elektros kiekio, kaip naujiesiems rinkos dalyviams, nes, anot advokatų kontoros „Borenius/Švirinas ir partneriai“ vadovaujančio partnerio Daivio Švirino, tai būtų įstatymo taikymas atbuline data.

“Mūsų asociacija sutinka, kad saulės elektrinių plėtra turi būti reguliuojama“, - sako Saulės elektrinių savininkų asociacijos direktorius Audrius Miknevičius.

Tačiau jis teigia, jog Energetikos ministerijos parengtas Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo projektas gali visiškai sustabdyti šio verslo plėtrą. Šiuo nutarimo projektu siūloma nustatyti, kad visos atsinaujinančios energijos išteklius naudojančios elektrinės, neatsižvelgiant į jų galią, turėtų dalyvauti aukcionuose.

„Matome desperatišką siekį įvairiausiais būdais kliudyti saulės elektrinių plėtrai, o tai kenkia ir teisėtiems lūkesčiams, ir Lietuvos, kaip nuosekliai bei atsakingai į verslo sąlygas žiūrinčios šalies įvaizdžiui. Kuriami projektais, kuriais norima mažosioms saulės elektrinėms pritaikyti elektros energijos supirkimo kvotą, o tai reiškia, kad šio verslo plėtra yra visiškai sustabdoma“, - dėstė A. Miknevičius.

Prieš savaitę įsikūrusi asociacija vienija apie 30 narių, fizinių ir juridinių asmenų.

Gintis planuoja teismuose

Jei įsigalios naujasis Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo projektas, kuris, anot D. Švirino, reikš, kad visi elektros gamintojai iš saulės turės dalyvauti aukcionuose, nepriklausomai nuo jiems patvirtintos kainos 12-ai metų, saulininkai savo interesus galės ginti teisme.

„Jeigu šiai dienai yra patvirtintas tarifas, 12-ai metų, tai mes kalbame, kad norint kontroliuoti plėtrą saulės jėgainių ilgainiui, kuris galbūt yra skirtas 12-ai metų, jis turėtų mažėti, t.y. būtent per tarifo reguliavimą ateityje atitinkamai būtų galima reguliuoti investicijas į saulės energetiką, t.y. mažėjant tarifui mažėtų suinteresuotumas investuoti į šitą sektorių. Bet mes jokiu būdu nesakome, kad reikia grįžti atgal ir tie, kurie yra jau gavę tarifą ir padarę investicijas arba daro investicijas, jiems pabloginti sąlygas. Tai būtų labai blogai“, - teigė D. Švirinas.

Pasak jo, apie šį teisės aktą ir jo galimus pakeitimus jau kalbėta su Energetikos ministerija, kuri pripažino, kad šis teisės aktas yra tobulintinas.

Skaičiuojama, kad iki šiol iš Energetikos ministerijos leidimus statyti saulės elektrines yra gavę daugiau kaip 4 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų, dar apie 6 tūkst. paraiškų yra svarstoma.

„Iš dabar išduotų ir ateityje ketinamų išduoti leidimų bus įgyvendinta kažkur apie 10 proc. tų projektų, kurie yra ketinami įgyvendinti“, - prognozuoja D. Švirinas.

Anot Saulės elektrinių savininkų asociacijos, investicija į saulės elektrinę dabartinėmis sąlygomis atsiperka per 6-7 metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(3)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: