Miniatiūrinė hidroelektrinė asmeniniams poreikiams  (12)

Japonų kompanija „Ibasei“ paskelbė apie jos sukurtą originalią miniatiūrinę hidroturbiną, kurią galima talpinti praktiškai į bet kokią vandens srovę ar upelį, siekiant gauti nedidelius kiekius elektros energijos tiesiogiai vartoti ar baterijoms krauti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip skelbia portalas Phys.org, hidroturbina, pavadinta „Cappa“, yra panaši į reaktyvinio lėktuvo variklį ir gali būti patalpinta į pasirinktą vandens srovę vos per kelias minutes.

Pagrindinė mintis, kam reikėjo kurti tokią turbiną, buvo ta, kad ne visada hidroelektrinė turi būti didelė ir nebūtinai reikia turėti upę ar labai patogią vietą joje. Iš tikrųjų bet kuri vieta, kur upė susiaurėja tiek, kad joje susidaro pakankamai greita srovė, gali būti sėkmingai panaudota energijai gauti. Į srovę „Cappa“ talpinama taip: iš pradžių per upę reikiamoje vietoje permetama tiltą primenanti konstrukcija, o paskui į tą konstrukciją nuleidžiama ir joje fiksuojama hidroturbina. Vos atsidūrusi vandenyje, ji iškart ima gaminti elektrą. Pavyzdžiui, 2 m/s greičiu tekančioje srovėje ši turbina sugeneruos apie 250 W. Sudėjus penkias tokias turbinas jau būtų galima gauti apie 1 kW (atsižvelgiant į valdymo nuostolius). Norėdami padidinti turbinos efektyvumą, inžinieriai sukonstravo difuzorių, kuris verčia vandenį srūti pro turbinos mentes greičiau.

Firmos atstovai teigia, kad turbiną (kartu ir generatorių) jie kūrė įvairiems poreikiams: nuo nedidelės kaimiškosioms vietovėms skirtos elektros stotelės iki avarinėse situacijose, tokiose kaip įvairūs potvyniai, reikalingo generatoriaus. Be abejo, ją galima naudoti ir kaip alternatyvą dyzeliniams elektros generatoriams, kai dingsta elektra. Suprantama, visam namui elektros tiekimo ji neužtikrins, bet apšvietimui tiks kuo puikiausiai.

Vienintelis trūkumas, galintis atbaidyti pirkėją, yra šio įrenginio kaina. Pasak kompanijos atstovų, „Cappa“ kainuoja maždaug tiek, kiek ir kompaktiškas automobilis. Generatorių prekybą planuojama pradėti jau kitais metais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(34)
(0)
(8)

Komentarai (12)