AGATA: kompensacinis atlyginimas kūrėjams padidės iki 30-ies kartų  (22)

Per nepilnus 9 mėnesius – 3,8 mln. Lt. Tokia suma sukaupta autoriams, atlikėjams ir audiovizualinių kūrinių gamintojams nuo šių metų kovo, kai įsigaliojo Autorių ir gretutinių įstatymo pataisos. Jos numato teisingesnį atlyginimą kūrėjams už jų darbų kopijavimą į kompiuterines laikmenas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už atlyginimo surinkimą ir paskirstymą atsakinga Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA prognozuoja, kad kitų metų kovą ši suma gali siekti iki 5 mln. Lt. Pernai, iki įstatymo pakeitimo, analogiška kompensacija buvo tik 175 tūkst. Lt.

Dauguma įmonių atsiskaito laiku ir tvarkingai

Lyginant su tuo, kaip sunkiai vyko įstatymo keitimas, jo įgyvendinimas vyksta daug sklandžiau, nei tikėjomės. Pasitaiko įmonių, kurios delsia sumokėti, bet dauguma ataskaitas teikia laiku ir tvarkingai. Stengiamės visoms joms padėti, kad atlyginimo surinkimas būtų kuo efektyvesnis“, – džiaugiasi AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Šis atlyginimas yra kompensacija kūrėjams už jų darbo vaisių kopijavimą. Lietuvoje kiekvienas žmogus savo asmeniniam naudojimui gali pasidaryti legaliai įsigyto muzikos įrašo, filmo ar kito kūrinio kopiją, tačiau mainais už tai muzikantai, aktoriai, kiti atlikėjai, autoriai, taip pat muzikos ir vaizdo įrašų gamintojai turi teisę gauti teisingą kompensacinį atlyginimą.

Atlyginimas mokamas nuo asmeniniam atgaminimui naudojamų įrenginių ir tuščių laikmenų, į kurias kopijuojama muzika, filmai ir kiti kūriniai, pirmojo pardavimo kainos.

Anksčiau taip apmokestinta buvo tik technologiškai pasenusios laikmenos – CD ir DVD diskai bei vaizdo ir garso kasetės. Pagal naujas įstatymo nuostatas kompensacinis atlyginimas mokamas ir už naujas laikmenas bei įrenginius su turinio įrašymo funkcija – USB atmintines, atminties korteles, nešiojamus diskus, MP3 grotuvus, asmeninius kompiuterius ir kt.

Kiekvienas įrenginys yra apmokestintas skirtingai. Pavyzdžiui, perkant 4 Gb talpos USB atmintinę, kūrėjams atitenka 2 Lt. Perkant asmeninį kompiuterį – 20 Lt. Šias kompensacijas kas ketvirtį metų moka kompiuterinę techniką Lietuvoje parduodančios kompanijos.

USB raktas be turinio – tik „geležis“

A. Masalskytė išsamiau paaiškina šio atlyginimo prasmę ir reikalingumą:

Kiekvienas kompozitorius turi galimybę leisti arba uždrausti kitiems kopijuoti savo įrašus, bet negali šio proceso kontroliuoti. Jeigu nusiperki albumą ir nori įrašyti jį į USB raktą draugui – įstatymas tai leidžia, nesvarbu, ar pats albumo kūrėjas to nori, ar ne.

Naudą iš tokios sistemos gauna tie, kurie parduoda laikmenas, į kurias informacija kopijuojama. Antraip tų laikmenų beveik niekas nepirktų – jos būtų tik „geležis“ be turinio. Dėl to laikmenų pardavėjai, nors ir labai nedidele dalimi, turi prisidėti prie atlyginimo atlikėjui ar autoriui, kurio kūriniai yra kopijuojami. Tai yra solidarumo sistema.“

AGATA direktorė taip pat primena, kad bendrovės, tuščias laikmenas ir įrenginius įsigijusios profesionalioms reikmėms, sumokėtus mokesčius gali susigrąžinti. Tokios bendrovės – televizijos, įrašų gamintojai, kompiuterių programas gaminančios įmonės, švietimo įstaigos, muziejai, bibliotekos, archyvų įstaigos, teatrai. Kol kas šia galimybe pasinaudojo vos keletas jų, tačiau artimoje ateityje laukiama daugiau kreipimųsi.

Technikos kainų šuolio išvengta

Svarstant įstatymo pakeitimą buvo bijomasi, kad apmokestinus kompiuterinę techniką, ji labai pabrangs, o vartotojai pradės dairytis prekių užsienyje. Tačiau tokios prognozės nepasitvirtino – dėl didžiulės konkurencijos IT sektoriuje, kainos išlieka patrauklios vartotojui.

Žinoma, kompiuterinę techniką parduodančios įmonės papildomomis išlaidomis nesidžiaugia.

Mokesčiai išaugina produktų kainas, todėl nei prekybininkai, nei vartotojai nėra patenkinti papildomomis išlaidomis. Kylant klientų nepasitenkinimui, prekybininkams tenka kompensuoti mokesčių dalį iš savo veiklos. O tai atsiliepia investicijoms į kitas sritis“, – neslepia prekybos tinklo „Technorama“ Komercijos direktorius Česlovas Steigvila.

Produktų kaina su šia kompensacija yra didesnė, negu būtų be jos. Be to, apsunkėja prekių apskaita“. – antrina prekybos tinklo „Ogmina“ apskaitos ir analizės vadovė Vida Ražinskaitė. Tačiau ji pridūria sutinkanti, jog autoriams už jų darbą turi būti atlyginta.

Atlyginimas kūrėjus pasieks kitų metų viduryje

Galutinė per metus surinkta kompensacinio atlyginimo suma bus aiški kitų metų kovą. Visas surinktas atlyginimas bus skirstomas po trečdalį autoriams, atlikėjams ir audiovizualinių kūrinių (filmų) gamintojams. Pinigai juos pasieks per kitų metų gegužę ir birželį.

Siekiant atlyginimą paskirstyti kuo tikslingiau, AGATA kurs naują mechanizmą, į kurį pateks ir, sakykim, tos dainos, kurios populiarios internete, bet nėra transliuojamos per radiją. Lig šiol internete išpopuliarėję dainos atlyginimo skirstyme niekaip nedalyvavo, net jei būdavo perklausytos kelis šimtus tūkstančių kartų.

Turime žengti koja su kojon su technologijų kaita ir pasirūpinti, jog visiems autoriams, ne tik tiems, kurie praeina radijo stočių ar televizijų filtrą būtų teisingai atlyginta, – informuoja A. Masalskytė. – Pavasarį ieškosime naujų būdų kaip tai padaryti kuo skaidriau ir tiksliau. Skirstymas bus tobulinimas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (22)