Naujas ginklas prieš oro taikinius – lazerinė sistema ADAM (Video)  (0)

Lapkričio pabaigoje kompanija „Lockheed Martin“ pranešė sėkmingai išbandžiusi antžeminę lengvai transportuojamą karinę lazerinę sistemą, kurios paskirtis – aptikti ore ir sunaikinti įvairius skraidymo aparatus, daugiausia nepilotuojamus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji lazerinė sistema, sutrumpintai vadinama ADAM (Area Defense Anti-Munitions), daugiausia skirta atremti įvairaus pobūdžio grėsmes iš oro, tokias kaip raketos ir nepilotuojami skraidymo aparatai, nutolusias nuo jos palyginti nedideliu atstumu.

Minėtoji sistema buvo sėkmingai išbandyta aptinkant ir sunaikinant maždaug per 1,5 km nutolusį nepilotuojamą lėktuvą ir apie 2 km atstumu skridusias keturias nedidelio kalibro raketas.

Pasak „Lockheed Martin“ Strateginių ir priešraketinės gynybos sistemų programų viceprezidento Dougo Grahamo, kompanija investavo į ADAM sistemą todėl, kad didelės galios lazeriai pasižymi ypatingu efektyvumu. „Mes pasiryžę remti kryptingos energijos revoliucingų galimybių panaudojimą karo reikalams,“ – sakė jis.

ADAM sistemoje sumontuotas 10 kW galios optinio pluošto lazeris, kuris garantuotai aptinka taikinį optiškai neskaidriose aplinkose ir gali sekti jį per daugiau nei 5 km atstumą. Sistema gana lanksti: ji gali būti parengta veikti visiškai autonominiu režimu ir atremti raketų antpuolį, o papildomai panaudojant išorinį radarą – aptikti ir sunaikinti nepilotuojamus oro taikinius. Modulinė ADAM architektūra savyje jungia komercinės paskirties komponentus su pačios kompanijos sukurta programine įranga. Tokia sistema pasižymi dideliu patikimumu ir patogiu valdymu.

Kompanija „Lockheed Martin“ dar prieš 30 metų buvo pionierė kuriant ir panaudojant didelės galios lazerines sistemas. Ji gali pasigirti reikšmingais pasiekimais įsisavinant įvairias aukštąsias karines technologijas, tokias kaip precizinio taikymo ir valdymo (angl. precision pointing and control), stebėjimo krypties stabilizacijos (angl. line-of-sight stabilization) ir adaptyviosios sistemos.

(10)
(0)
(3)

Komentarai (0)