IT specialistai – it inkstai taukuose?  (31)

Valdžios ketinimai didinti minimalų atlyginimą nemažą dalį šalies verslininkų baugina, bet tik ne informacinių technologijų (IT) įmones – šioje rinkoje 1,5 tūkst. Lt į rankas uždirba nebent studentai ar praktikantai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rasti gerą IT specialistą Lietuvoje – tikras iššūkis, o darbo neturi nebent visiški tinginiai ar nemokšos. Tokį vaizdą piešia IT įmonių atstovai, pastaraisiais metais vis dažniau susiduriantys su darbuotojų stygiumi.

Tad nieko keisto, kad darbuotojo pageidaujamas atlyginimas tampa antraeiliu dalyku, o dažniausiai net ne įmonė ieško darbuotojo, o specialistas nusprendžia, kur nori dirbti.

„Dažnai, jei reikia tam tikros srities specialistų, su patirtimi ir panašiai – jų arba nėra, arba jie jau kur nors dirba“, – sako kompanijos „Telesoftas“ direktorius Algirdas Stonys.

Vilioja žaidimais biure

Minimalus programuotojo atlyginimas Lietuvoje jau seniai viršija vidutinę algą, o labiau patyrusių darbuotojų mėnesio užmokestis siekia 6–7 tūkst. Lt ar daugiau.

Nedirbančių programuotojų vis sunkiau rasti ir universitetuose ar kolegijose. O ir jie žino, kiek gauna kolegos, tad atėję į darbo pokalbį prašo 1,5–2 tūkst. Lt mėnesio atlyginimo bei domisi kitais privalumais: lanksčiu darbo grafiku, galimybėmis kilti karjeros laiptais ar net pramogomis biure (pvz., stalo tenisas, stalo futbolas, „Xbox“ ir kt.).

„Atlyginimų lūkesčiai yra tikrai didesni palyginti su kitų sričių specialistais, tą lemia padėtis IT rinkoje. IT srities specialistai turi daugiau galimybių rinktis, tad, be abejo, renkasi atidžiau. Bet nepagrįstų reikalavimų iš daug potencialo turinčių praktikantų netenka girdėti“, – sakė kompanijos „Adform“ personalo vadybininkė Agnė Klasavičienė.

Tiesa, įdarbinus studentą teks pasiruošti maždaug pusmetį trunkančiam apmokymo procesui. Ir niekas nesuteiks garantijų, kad vėliau šis darbuotojas neperbėgs pas konkurentus.

Studentų dar trūks

Kompanijos „Ruptela“ vadovas Andrius Rupšys teigia, kad padėtis šioje rinkoje paaštrėjo pastaraisiais metais: „Vieša paslaptis yra, kad žmonių trūksta. Vienintelis būdas atrasti patyrusių darbuotojų – persivilioti juos iš kitur, o tai turi įtakos algų didėjimui.“

Jo nuomone, tam įtakos turėjo ne tik užsienio kompanijų, tokių, kaip „Barclays“ bankas, atėjimas į Lietuvą, bet ir sumažėjęs moksleivių dėmesys šiai sričiai.

Lietuvos IT įmones vienijanti asociacija „Infobalt“ jau keletą metų skalambija, kad IT studijas baigiančių jaunų specialistų skaičius mažėja. Tiesa, pastaraisiais metais tendencijos ėmė keistis – daugiau jaunuolių universitetuose ėmė rinktis technologijų studijas. Tačiau ir toliau mažėja IT studentų kolegijose.

„Jau 2011 metais IT studijų paklausa stabilizavosi, o šįmet pirmu pageidavimu išreiškusių norą studijuoti IT abiturientų skaičius išaugo 19 proc., įstojusių – 14 proc. Taigi, galime konstatuoti, kad tendencija atspindi sąmoningą perspektyvios krypties pasirinkimą. Tačiau sėkmingai baigiančių specialistų skaičius toliau mažėja ir šią tendenciją matysime dar keletą metų. Be to, šįmet sumažėjo pasirinkusių IT studijų programas kolegijose“, – sakė „Infobalt“ Inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis.

Jis ragino kolegijas peržiūrėti savo IT studijų programas ir aktyviau dirbti su mokiniais, būsimaisiais studentais. Motyvacijos jiems neturėtų stigti, mat šių specialistų paklausa nemažėja, o atlyginimų vidurkis, Statistikos departamento duomenimis, užima antrą vietą po finansų ir draudimo.

Patrauklūs užsieniečiams

Dėl perspektyvių IT specialistų konkuruoja ne tik Lietuvos kompanijos – jų čia ieško ir užsienio bendrovės, steigiančios padalinius ar tiesiog bandančios pervilioti lietuvius į savo padalinius kitose šalyse.

„Lietuvoje yra daug aukštos kvalifikacijos IT srities specialistų, kurie turi daug noro ir motyvacijos tobulėti, dirba atsakingai, yra patikimi, be to, dauguma gerai kalba anglų kalba. Daugumos lietuvių atlyginimai, palyginti su Vakarų valstybėmis, yra mažesni, tačiau ir pragyvenimo lygis čia – pigesnis. Palyginti su kitomis Rytų šalimis, pavyzdžiui, Indija, Kinija, Lietuva yra stipresnė konkurentė dėl darbuotojų mentaliteto, kultūrinio panašumo su Vakarų valstybėmis ir asmeninių stiprybių, tokių kaip darbštumas, atsakingumas“, – lietuvių privalumus vardija A.Klasavičienė.

Gerų žodžių lietuviams negaili ir „Adform“ vykdomasis direktorius Matsas Perssonas: „Lietuvą mūsų kompanija pasirinko, galima sakyti, per atsitiktinumą, o dabar mūsų Lietuvos padalinyje dirba apie 80 proc. viso kompanijos personalo. Lietuviai yra darbštūs, profesionalūs, pareigingi ir ištikimi. Geriausi darbuotojai, kokius tik galima rasti.“

Nedidelė bendruomenė

Dauguma Lietuvos IT įmonių yra susibūrusios į 1994 m. įkurtą asociaciją „INFOBALT“. Asociacija dabar vienija 130 Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų įmonių bei mokslo ir studijų institucijų. Šiose įmonėse ir organizacijose dirba apie 10 tūkst. informacinių ir ryšių technologijų specialistų. Skaičiuojama, kad iš viso Lietuvoje dirba apie 12 tūkst. IT specialistų. 2011 m. asociacijos narių indėlis į Lietuvos BVP sudarė daugiau kaip 4 mlrd. litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(1)
(6)

Komentarai (31)