Prezidentė: žmonės per referendumą dėl atominės elektrinės buvo apgaudinėjami  (130)

Lietuvos gyventojai per referendumą dėl naujos atominės elektrinės buvo apgaudinėjami, nes jie negavo išsamios informacijos, o buvo daug lobistinės propagandos, pirmadienį paskelbtame interviu pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalies vadovė pabrėžė atominės energetikos naudą ir teigė, kad su žmonėmis turi būti tariamasi "jiems prieš tai labai realiai paaiškinus, kodėl vienas ar kitas projektas apsimoka".

"Visuomenės nuomonė, pareikšta patariamajame referendume, labai svarbi, bet ji buvo suformuota, sakyčiau, labai neatsakingai, nes nebuvo teikiama informacija, o lobistinių interesų propagandos buvo daug. Galima sakyti, kad žmonės buvo apgaudinėjami", - savaitraščiui "Veidas" sakė prezidentė.

Kalbėdama apie Visagino jėgainės projektą, šalies vadovė sakė, kad atominė energetika yra viena iš pigiausių, ir paragino politines partijas pasirašyti susitarimą dėl energetikos politikos.

"Atominė energetika viena pigiausių ir nėra pati nesaugiausia, jeigu reaktoriai yra saugūs, jeigu jie gerai prižiūrimi", - sakė D.Grybauskaitė,

Prezidentė teigė, kad "kalbėti vien apie alternatyvius energijos šaltinius nutylint, kiek tai kainuoja, kokios gali būti pasekmės šaliai, yra žmonių apgaudinėjimas".

"Lietuvai, neturtingai šaliai, neturinčiai savo energetinių išteklių, svajoti, kad galėsime tik saule, vėju, biomase patenkinti savo besivystančios ekonomikos poreikius, pernelyg optimistiška. Šiandien mes priversti supirkti saulės energiją penkiskart brangiau negu rinkos kaina, vėjo – panašiai. Biokuras pigesnis, bet tai reiškia, kad kirsime savo miškus", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Per patariamąjį referendumą, vykusį kartu su Seimo rinkimais spalio 14 dieną, už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09 proc., prieš - 62,68 proc. rinkėjų. Aktyvumas buvo 52,58 proc.

Planuota, kad statant 1350 megavatų Visagino atominę elektrinę dalyvautų Japonijos korporacija "Hitachi" ir trijų Baltijos šalių energetikos įmonės. Elektrinę ketinta pastatyti iki 2020-2022 metų.

Į valdžią po Seimo rinkimų atėję socialdemokratai yra kritikavę buvusios dešiniųjų Vyriausybės parengtą projektą, bet galutinis sprendimas dėl elektrinės iki šiol nepriimtas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(30)
(0)
(17)

Komentarai (130)