Lietuvos elektrinė atšventė 50 metų jubiliejų  (16)

Gruodžio pabaigoje sukanka 50 metų nuo tos dienos, kai Elektrėnuose pradėjo veikti pirmasis Lietuvos elektrinės blokas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien elektrinė visu pajėgumu jau nedirba, tačiau išlieka neatsiejama šalies energetinės sistemos dalimi: gamina bazinę elektros energiją, užtikrina energetinį saugumą ir tarnauja kaip rezervas. Bendrovei „Lietuvos energija“ priklausanti elektrinė nuolat atnaujinama ir modernizuojama.

Pirmasis elektrinės energetinis blokas paleistas 1962 m. gruodžio 30 d., nuo statybų pradžios praėjus kiek daugiau nei dvejiems metams. Pirmąjį bloką sudarė 500 t/h našumo garo katilas, 150 MW galios turbina, 150 MW galios generatorius ir transformatorius. Tuomet šis blokas buvo pirmasis Lietuvoje, galintis veikti itin aukštais garo parametrais. Įrenginys, kaip ir kiti septyni iki 1972 m. iškilę elektrinės blokai, buvo pritaikytas kūrenti mazutą arba dujas. Bendra visų aštuonių blokų instaliuota galia siekė 1800 MW.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, pagrindiniu elektros energijos tiekėju tapo Ignalinos atominė elektrinė (Ignalinos AE), kurios gaminamos elektros energijos savikaina buvo mažesnė. Tačiau paskutinę 2009 m. dieną sustabdžius Ignalinos AE, Elektrėnuose įsikūrusi elektrinė vėl tapo didžiausia elektros gamintoja visoje Lietuvoje. Jai teko svarbi užduotis – padengti po Ignalinos AE uždarymo atsiradusį elektros energijos trūkumą, taip pat užtikrinti elektros tiekimą regione sutrikus energetinei sistemai.

Besikeičianti ekonominė situacija pokyčių atnešė ir į Elektrėnus. Kaip alternatyva brangstančiam mazutui ir dujoms Lietuvos elektrinėje, prieš tai įdiegus specialią įrangą, kurį laiką buvo kūrenama orimulsija – iš bitumo pagamintas skystas kuras. 1995 m. antrajame elektrinės bloke buvo pastatytas elektrostatinis filtras. Tai buvo elektrinės atnaujinimo pradžia. 1997 m. užbaigta 330 kV skirstyklos rekonstrukcija, o septintajame ir aštuntajame blokuose, vykdant griežtėjančius aplinkosaugos reikalavimus, įdiegti dūmų valymo įrenginiai ir žemos oksidų išeigos degikliai.

2009 m. elektrinė pradėjo plėstis. Teritorijoje greta senųjų blokų buvo pradėtas statyti devintasis – kombinuoto ciklo – blokas. Modernus 455 MW galios objektas oficialiai atidarytas 2012-ųjų rudenį.

„Sparčiai atliekama modernizacija ir nauji projektai iki šiol padeda elektrinei sėkmingai tarnauti šalies bei visuomenės interesams. Geriausias modernizacijos pavyzdys – naujasis kombinuoto ciklo blokas. Jis veikia kur kas lanksčiau, patikimiau, švariau ir, svarbiausia, efektyviau. Privalome ir toliau plėtoti ekonomiškai pagrįstus ir visuomenei naudingus projektus“, – sako Lietuvos elektrinę valdančios „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Pradėjus veikti kombinuoto ciklo blokui ir atsižvelgiant į tarptautinius reikalavimus, imtasi dalies senųjų elektrinės blokų demontavimo ir konservavimo. Neekonomiškų ir pasenusių blokų eksploatacijos nutraukimas bendrovei leis sutaupyti ir investuoti į naujus projektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: