Sparčiai populiarėjančiai saulės energetikai Lietuvoje ruošiamas apynasris  (6)

Mažųjų saulės elektrinių Lietuvoje jau pakaks. Taip mano naujoji valdžia. Todėl naujų projektų žadama net nepriimti, praneša dienraštis „Lietuvos rytas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eilėje gauti leidimus statyti saulės jėgaines laukia keli tūkstančiai bendrovių ir fizinių asmenų. Visus viliojo galimybė uždirbti, nes mažų jėgainių saulės energija superkama 12 metų už solidžią kainą – 1,44–1,88 lito už kilovatvalandę.

Tuo susigundė nemažai verslininkų. 2012-ųjų pabaigoje jau buvo išduota 6800 leidimų leidimų plėtoti ne didesnės kaip 30 kW galios saulės jėgaines, o pagal šiuos leidimus galimų pastatyti elektrinių suminė galia viršija 200 MW. Tačiau įstatymas tenumato 10 MW, arba 20 kartų mažesnę galią. Nežiūrint to, prašymų pateikta dar daugiau.

EM skaičiuoja, kad jeigu visi išduoti leidimai virstų tikrove, tai per metus už saulės energiją turėtume papildomai mokėti 5 – 6 ct už elektros kilovatvalandę. Taip yra todėl, kad elektra iš saulės jėgainių superkama fiksuotu tarifu, kuris finansuojamas iš vartotojų surenkamo viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčio, kuris įtraukiamas į elektros kainą.

Energetikos ministerija (EM) šią savaitę pateikė keletą esminių Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo ir jo įgyvendinimo įstatymo pataisų. Jas Vyriausybė artimiausiu metu pateiks svarstyti Seimui „ypatingos skubos tvarka“.

„Tai svarbu padaryti kaip įmanoma greičiau siekiant apsaugoti visų elektros vartotojų interesus ir užkirsti kelią elektros kainų šuoliui“, – rašoma „Verslo žinioms“ pateiktame EM komentare.

Energetikos ministerija siūlo sustabdyti mažųjų (iki 30 kilovatų) galios elektrinių plėtrą.

Jau turintys leidimus irgi turi ko nerimauti. Jei iki kovo 1-osios jie nepateiks prašymo gaminti elektros energiją, popierius galės išmesti į šiukšlių dėžę: ministerija siūlo panaikinti tokių leidimų galiojimą. Tiesa, tai negalioja tiems, kurie nori statyti mažą (iki 10 kilovatų galios) jėgainę.

Didžiausia intriga laukia tų, kurie dar laukia eilėje, bet nespėjo gauti leidimų.

„Mes padavėme prašymą lapkričio viduryje, bet iki šiol negavome jokio atsakymo“, – sakė naujai įkurtos bendrovės, kuri užsiimtų saulės energijos gamyba, savininkas.

Energetikos ministerija atsakymą dėl leidimo turi suteikti per 30 dienų, bet terminai seniai baigėsi, o jo kaip nėra, taip nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: