"Precizika": Lietuvoje saulės energetikos plėtrai vietos nebeliko, milijoninės investicijos keliaus į užsienį  (21)

Naujai valdžiai nusprendus stabdyti saulės energetikos plėtrą fotovoltinių modulių gamintojai atsiima planus investuoti Lietuvoje. Bendrovės „Precizika“ 30 mln. Lt investicijos nusės greičiausiai ne Kaišiadoryse, o Ukrainoje, Baltarusijoje, Kazachstane ar Lenkijoje, rašo „Verslo žinios“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vilniuje turime vienintelę regione saulės modulių gamyklą. Dabar planuojame plėtrą. Per šiuos metus norėjome padidinti savo gamybos pajėgumą du kartus, nuo dabartinių 75 MW suminės galios per metus iki maždaug 225 MW per metus. Žodžiu, nauja gamybos linija leistų mums per metus papildomai pagaminti saulės modulių, kurių suminė galia būtų apie 150 MW. Antrai gamyklai ieškojome vietos regionuose, kur pigiau. Konkrečiai galvojome apie Kaišiadoris, nes ten mūsų akcininkai jau turi nekilnojamojo turto. Esame net parengę techninius-inžinerinius projektus. Tačiau atsižvelgdami į skubotus ir netikėtus Seimo sprendimus nusprendėme vietos pasiieškoti užsienyje, kur į saulės energetiką žiūrima palankiau. Lietuvoje ši pramonės šaka šiuo metu uždaryta“, – nusivylimą valdžios sprendimais dienraščiui Verslo žinios“ dėstė p. Barakauskas.

Anot jo, bendrovė tikėjosi, kad nauja gamybos linija bus paleista 2014 m. pradžioje, kai saulės energetikos projektai Lietuvoje jau bus įsibėgėję ir „Precizikos“ gaminamų saulės modulių paklausa bus gerokai išaugusi.

„Neblogos perspektyvos namų rinkoje mums tapo paskata plėstis. Matėme, kad bus galima normaliai dirbti ir plėtotis. Bet dabar niekas neaišku“, – VŽ guodžiasi „Precizikos“ vadovas.

Ponas Barakauskas sako, kad jei valdžia būtų tik sumažinusi energijos, gaminamos saulės elektrinėse, supirkimo tarifus, dar nebūtų baisu. Taip pastaruoju metu elgiamasi daugelyje pasaulio valstybių, kurios remia atsinaujinančios energetikos plėtrą per padidintus supirkimo tarifus. Net Vokietijoje, laikomoje atsinaujinančios energetikos pioniere ir didžiausia rėmėja. O Lietuvos bendrovę išgąsdino tai, kad gerokai sutrumpėjo projektų įgyvendinimo laikas.

„Tie, kurie nespės, leidimus galės įsirėminti ir pasikabinti ant sienos, nes jie neteks galios. Galima sakyti, kad Vyriausybė sukūrė tokias taisykles, kurios atgaline tvarka tiesiog panaikina dalį statybos leidimų. Beje, mes net nežinome, kur rasti tą atnaujinto įstatymo tekstą“, – piktinasi pašnekovas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (21)