Ubuntu mobilaus padalinio vadovas – apie Ubuntu Phone OS ir ateities planus  (2)

Puslapio Engadget žurnalistai neseniai paėmė interviu iš Richard Collins, kuris prieš 18 mėnesių perėjo iš mirštančios Symbian Foundation į kompaniją Canonical, kad pradėtų vadovauti šios mobiliam padaliniui. Žurnalistams jis papasakojo ateities planus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia jis pasakė, kad išmaniesiems telefonams skirto Ubuntu pagrindą sudaro tas pats bazinis kodas, kaip ir stacionarios Ubuntu versijos atveju: kūrėjams reikia tik adaptuoti savo aplikacijas išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių sąsajai, pasitelkiant Canonical pateiktus instrumentus (kompanija išleis SDK, kuris leis kurti stacionarioje ir mobilioje OS veikiančias aplikacijas). Senas aplikacijas, jei tik bus noras, teks perkompiliuoti, kad šios veiktų su ARM architektūra (kompanija tikina, kad programinės įrangos kūrėjams tai daug vargo nesuteiks). Kalbėdamas apie Android aplikacijų paleidimą OS Ubuntu, Richard Collins teigė, jog jo kompanija glaudžiai bendradarbiauja su Android kūrėjais, daugelis iš jų savo stacionariuose kompiuteriuose naudoja Ubuntu. Vis tik Canonical neketina daryti tarpinės programinės įrangos, skirtos Android aplikacijoms paleisti – vietoj to kompanija suteiks visokeriopą pagalba programų pilnaverčiam perkėlimui į naują OS. Kalbėdamas apie programinės platformos debiutą, Richard Collins pažymėjo, jog kompanija nusitaikiusi į rinką, kurioje vartotojus labiausiai jaudina bazinių įdiegtų programų rinkinys – pasirodžius pirmiesiems išmaniesiems telefonams, akcentuojami bus būtent jie, o ne aplikacijų el. parduotuvė. Canonical ketina iš pradžių debiutuoti biudžetinių mobilių įrenginių rinkoje, duodama gamintojams ir mobiliojo ryšio operatoriams galimybę „apauginti“ papildomu funkcionalumu. Paklaustas apie Mozilla Firefox OS, Canonical atstovas teigė, kad jo kompanija labai svarbiu momentu laiko galimybę naudotis aplikacijomis, kurios parašytos su įgimtu kodu – tai suteikia žymiai daugiau galimybių, nei išmanieji telefonai, kuri gali paleisti tik WEB aplikacijas. Kalbėdamas apie konkurenciją su tokiais įrenginiais, kaip Nokia Asha, Richard Collins mano, jog nors iš pradžių Ubuntu bus nusitaikiusi būtent į šią rinką, ji sukurta su galimybe augti iki pat aukščiausios klasės mobilių įrenginių. Taip pat buvo paliestas ir konkurencijos su Android klausimas. Canonical, skirtingai nei Google, neketina versti partnerių licencijuoti savo tarnybų, ir aktyviai dirba su kitomis kompanijomis, norinčiomis sustiprinti savo įtaką Ubuntu dėka.

Apie priešpriešą su Microsoft jis mano, jog Windows išlieka pakankamai brangia platforma mobilių įrenginių kūrimui – Ubuntu siūlo alternatyvų daug atviresnį kodą, kuris kartu suteikia daugiau galimybių kūrėjams, norintiems savo aplikacijas paleisti asmeniniuose kompiuteriuose, telefonuose, televizoriuose ir kituose įrenginiuose. „Microsoft su savo siekiu didinti rinkos dalį gimdo neapibrėžtumą ir konfliktą. Ji susipriešinusi su savo aparatinės įrangos partneriais. Tai visiškai kitokia pozicija, lyginant su tuo, kokiomis sąlygomis bendradarbiavimą siūlome mes“, – teigė Richard Collins.

Ubuntu mobilaus padalinio vadovas taip pat pažymėjo, jog jo kompanija savo programinę platformą atnaujins kartą per pusmetį, kartu tai neiššauks fragmentacijos, ir tai netrukdys partnerių tarnybų veiklai. Mobilios Ubuntu plėtra bus derinama kartu su gamintojais ir mobiliojo ryšio operatoriais. Kartu kalbėdamas apie artimiausią kelių metų perspektyvą, Richard Collins teigė: „Aš noriu, iki to laiko rinkai būtų masiškai tiekiami išmanieji telefonai, milijonai įrenginių, o Ubuntu pasaulyje būtų žinoma kaip viena iš žymiausių platformų. Mūsų analitikai kalba, kad yra galimybių 2016 m. užimti 7% – 8% rinkos. Tai patogus momentas rinkoje pasirodyti naujam žaidėjui“.

Ką gi, belieka tik palinkėti Canonical sukurti tikrai vertą dėmesio mobilią operacinę sistemą, kuri paįvairintų dabartinį mobilios rinkos paveikslą, kuriame šiuo metu tenka stebėti kelių žaidėjų monopoliją.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: