Riaušininkus žymės DNR pistoletai  (16)

Britų bendrovė „SelectaDNA“ Las Vege (JAV) vykusioje ginklų parodoje „The SHOT“ pademonstravo savo sukurtą nemirtino poveikio ginklą, kuris padės policijai ir kitoms teisėsaugos tarnyboms išsiaiškinti riaušių dalyvius ir patraukti juos atsakomybėn.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovės gaminamas naujas „SelectaDNA High Velocity System“ ginklas įdomus tuo, kad leidžia identifikuoti riaušių ar kitų masinių neramumų dalyvius jau po to, kai įvykiai pasibaigė, o įstatymą pažeidę asmenys išsiskirstė. Šis išradimas remiasi sintetinės DNR technologija: „SelectaDNA“ gaminamuose „genetiniuose pistoletuose“ ir šautuvuose naudojama žmonėms ir aplinkai nekenksminga medžiaga, leidžianti patikimai identifikuoti policijos pareigūnų pažymėtus asmenis. Šie ginklai šaudo specialiomis kulkomis su želė primenančia medžiaga, į kurią įterpta sintetinė DNR. Priklausomai nuo ginklo modelio į dėtuvę telpa 14 - 20 tokių kulkų, ir kiekvienas jų komplektas turi tą patį DNR kodą. Kitame kulkų komplekte naudojamas kitas kodas. Riaušių ar kitų masinių neramumų metu policijos pareigūnas, šaudydamas į parduotuves plėšiančius ar pastatų langus daužančius asmenis, pažymi juos atitinkamu DNR kodu, kuris vėliau leidžia nustatyti žmones, dalyvavusius viename ar kitame nusikaltime. Kadangi vienoje dėtuvėje esančių kulkų DNR kodas tas pats, nustatyti, kuris riaušininkas pirmasis ėmė niokoti parduotuves ir buvo policininko pažymėtas pirmuoju šūviu, nepavyks, tačiau visi šio nusikaltimo dalyviai bus pažymėti taip, kad vėliau būtų galima įrodyti su dalyvavimą viename ar kitame įvykyje.

Pranešama, kad „SelectaDNA High Velocity System“ ginklai gali šaudyti 30 - 40 m atstumu.

Pasak „SelectaDNA“ atstovų, sintetine DNR šaudantys ginklai leidžia pareigūnams jau po riaušių susirasti įtariamus asmenis naudojant filmuotą įvykio medžiagą, o kulkų paliktos žymės, nematomos plika akimi, leidžia patikimai identifikuoti įvykių dalyvius. Nusivalyti kulkų paliktas žymes nuo žmogaus odos yra itin sunku: jos išlieka 2 savaites ar net ilgiau. Tiesa, jei nusikaltėliui pasisekė ir policininko paleistas šūvis pataikė į drabužį, o identifikavimo medžiaga neturėjo jokio kontakto su oda, iškart po įvykio atsikračius dėvėtais drabužiais atsakomybės gali pavykti išvengti, jei policija neturės kitų įrodymų. Tačiau tikėtis, kad išskalbus drabužį sintetinė DNR išnyks, neverta, teigia „SelectaDNA“ atstovai.

Policininkai „SelectaDNA“ kulkų žymes ant sulaikytųjų drabužių ar odos gali aptikti ultravioletinės šviesos lempomis, o teismo ekspertai, ištyrę šią žymą, galės įrodyti, kad specifinis DNR kodas susijęs su konkrečiu įvykiu.

Skelbiama, kad sintetinės DNR technologija gali būti sėkmingai naudojama ir kitais atvejais, pavyzdžiui, ženklinant pinigus ar seifų turinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(0)
(0)

Komentarai (16)