Tapusi privačia kompanija „Dell“ norėtų pasitraukti iš nešiojamų kompiuterių rinkos  (2)

IT pasaulis jau kuris laikas verda nuo naujos žinios – Michaelas Dellas kartu su partneriais išpirks paties įkurtos kompanijos akcijas už 24,4 mlrd. JAV dolerių ir pavers ja privačia. Maža to, vienos didžiausių asmeninių kompiuterių gamintojų vadovas pranešė apie planus pasitraukti iš šios rinkos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl Michaelis Dellas žengė tokį žingsnį? Viena iš pačios kompanijos atstovų minimų svarbesnių priežasčių – didesnė veikimo laisvė, praneša „Cnet News“. Privačios bendrovės statusas leis „Dell“ savininkams daug greičiau priimti ir įgyvendinti strateginius sprendimus, nes sumažės barjerų, tokių kaip atskaitomybė Vertybinių popierių biržai ar akcininkų susirinkimui.

Tiesa, kaip pažymi kai kurie analitikai, lieka kita didelė kaitą stabdanti kliūtis – kompanijos dydis. Ar pavyks privatizavimo planas, ar ne, bet „Dell“ išliks gigantišku IT industrijos garvežiu su daugybės milijardų dolerių apyvarta ir šimtu tūkstančių darbuotojų. Ir išjudinti šį garvežį vis tiek bus sunku. Bet Michailas Dellas tikisi, kad tą padaryti bus paprasčiau sumažinus išorinę kontrolę.

Dar vienas privačios bendrovės statuso privalumas - „Dell“ savininkai turės daugiau galimybių įgyvendinti ilgalaikę strategiją, kuri pradžioje gali būti nuostolinga, bet tolimoje perspektyvoje atneš pelną.

Kompanijai paskutiniai keleri metai nebuvo labai sėkmingi. Asmeninių kompiuterių rinka traukiasi ir didžiuma šiame IT segmente dirbančių įmonių patiria nuostolius. Tos pačios „Dell“ trečio 2012 metų ketvirčio pelnas smuko 47 procentais, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu užpernai. Tad M.Dellas ir jo partneriai priversti imtis drastiškų priemonių, jei nori išgelbėti bendrovę nuo kracho. Tikėtina, kad šie IT pasaulio rykliai jau turi gelbėjimosi planą ir kompanijos statuso pakeitimas yra pirmas didelis žingsnis.

Įdomi detalė – akcijų išpirkimo sandoryje dalyvauja ir „Microsoft“. Ši kompanija skiria 2 mlrd. JAV dolerių paskolą M.Dellui. Kodėl „Microsoft“ taip daro, kokie jos interesai šiame sandėryje, nėra aišku. Tuo tarpu, kiti asmeninių kompiuterių rinkos žaidėjai vadina „Dell“ vykdomus pakeitimus destruktyviais ir turėsiančiais neigiamą įtaką pirkėjams. Kaip pažymėjo „Hewlett Packard“ atstovai, „Dell“ laukia sunkus kelias ateityje. Turėdama įsiskolinimų kompanija turės menkas investavimo į naujus produktus ir tarnybas galimybes“.

Verta pažymėti, kad yra maža tikimybė, kad „Dell“ akcijų išpirkimo sandėris neįvyks, mat reikia įgyvendinti dar keletą sąlygų. Sėkmės atveju kompanija oficialiai taps privačia birželio mėnesį, kuomet bus nutraukta prekyba jos akcijomis akcijų biržoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)