„Ubuntu“ „supertelefonai“ pasirodys rudenį (Video)  (14)

Bendrovė „Canonical“, plėtojanti operacinę sistemą „Ubuntu“, pranešė, kad pirmieji išmanieji telefonai, kuriuose bus įdiegta mobilioji „Ubuntu“ versija, bus pateikti rinkai šių metų spalį. Apie tai, pasak „The Wall Street Journal“, paskelbė „Canonical“ vadovas Markas Shuttleworthas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, spalio mėnesį išmanieji telefonai su „Ubuntu“ OS bus pradėti pardavinėti „dviejuose dideliuose geografiniuose regionuose“, tačiau nepatikslino, kokiuose. Žinoma tik tiek, kad tai nebus Šiaurės Amerika: M. Shuttleworthas nelaiko JAV ir Kanados svarbiausia „Ubuntu“ išmaniųjų telefonų pardavimo rinka.

„Canonical“ vadovas taip pat nepatikslino, ar rudenį pirkėjams bus pateiktas tik vienas, ar iškart keli „Ubuntu“ telefonų modeliai. Jis neatskleidė ir galimos jų kainos, sakoma pranešime. Pasak ekspertų, kadangi „Ubuntu“ OS reikalavimai techninei įrangai yra labai kuklūs, šią OS bus galima naudoti ir palyginti techniškai nesudėtinguose telefonuose (pvz., su 512 MB darbine atmintimi), o tai reiškia, kad „Ubuntu“ valdomi išmanieji turėtų būti nebrangūs.

Pasirodžius monbiliajai „Ubuntu“ versijai ši OS apims visus techninės įrangos tipus, pradedant telefonais, baigiant asmeniniais kompiuteriais, darbo stotimis ir serveriais. Tai leis supaprastinti techninės įrangos valdymą ir sumažinti jos priežiūros kaštus įmonėse, pastebi „The Wall Street Journal“.

Įdomu, kad šio mėnesio pabaigoje „Canonical“ žada išleisti mobiliąją „Ubuntu“ versiją, skirtą šios OS plėtotojams, kurią bus galima įsidiegti į „Samsung Galaxy Nexus“ išmaniuosius telefonus. Išankstinę šios OS versiją bendrovė pademonstravo sausio mėnesį.

Pasak gamintojų, skirtingai nuo kitų mobiliųjų OS, „Ubuntu“ išmaniuosius telefonus pavers supertelefonais: prijungus išmanųjį prie monitoriaus ir klaviatūros juo dirbti bus galima lygiai taip pat, kaip ir staliniu kompiuteriu su jam skirta „Ubuntu“ versija.

Oficialiai mobilioji „Ubuntu“ versija pavadinta „Ubuntu for phones“, ji skirta išmaniesiems telefonams su ARM ir x86 mikroarchitektūros procesoriais, teigiama „Canonical“ tinklaraštyje. „Ubuntu for phones“ remiasi „Android“ branduoliu, tačiau naujoje operacinėje sistemoje nebus virtualaus „Java“ varikliuko. Gamintojai jo atsisakė siekdami užtikrinti greitą aplikacijų veikimą net ir vidutinių techninių savybių telefonuose.

Pranešama, kad „Ubuntu for phones“ vartotojo sąsaja skirsis nuo „Android“ sąsajos. Naujojoje OS bus vadinamasis pagrindinis ekranas, kuriame bus atvaizduojami visi objektai, kuriais vartotojas naudojosi pastaruoju metu: programos, muzikos įrašai, nuotraukos, kontaktų sąrašai ir kt.

Mobilioji „Ubuntu“ bus valdoma pirštų judesiais nuo ekrano kraštų į vidurį. Judesiais bus galima persijungti tarp veikiančių programų, iškviesti nustatymų meniu ir kt.

Gamintojai pabrėžia, kad, skirtingai nuo „iOS“ ar „Android“, „Ubuntu for phones“ yra visavertė asmeninio kompiuterio operacinė sistema ir praktiškai nesiskiria nuo staliniams kompiuteriams skirtos „Ubuntu“ versijos, išskyrus išmaniesiems telefonams pritaikytą sąsają. Prie palyginti našaus išmaniojo telefono, kuriame įdiegta „Ubuntu for phones“, bus galima prijungti monitorių, klaviatūrą ir pelę, ir dirbti lygiai taip pat, kaip ir staliniu kompiuteriu.

Minimalūs „Ubuntu for phones“ reikalavimai telefonų techninei įrangai yra tokie: bent 1 GHz procesorius, 512 MB darbinės atminties, bent 4 GB talpos vidinis kaupiklis.

Šiame vaizdo siužete - telefono „Galaxy Nexus“ su mobiliąja „Ubuntu“ pristatymas parodoje CES 2013.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: