Kaip iš skalūnų uolienų išgaunamos gamtinės dujos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Wolfy 2013-02-10 00:29
Na, skamba gražiai viskas apie skalūnines dujas iš straipsnio pusės, tik neaišku kaip realybėje viskas atrodys.
immortallt 2013-02-10 01:16
Valstybei apsimokėtų ir mašinas gaminti, bet ar valstybė turi žinias ir glaimybes tai daryti? Neturi. Taip ir skalūninių dujų išgavimo technologijas įvaldžiusios tik kelios įmonės, tai apie kokią mes čia gavybą kalbame? Baikime fantazuoti. Apie eksportą jau parašė. Skalūninės dujos yra daug ėdresnės metalui bei jų energetinis tankis yra kažkur 2x mažesnis nei gaunam iš Rusijos (jei kur klystu - pataisykit), todėl jų eksportas sudėtingesnis. Kiek žinau, dabartiniai leidimai suteikia pirmenybę atradus dujas įsigyti jų gavybos leidimą prieš konkurentus jei pasiūlytų sutartą kainą.
Benediktas 2013-02-10 08:41
Su mašinų gamyba palyginimas - visiskai netinkamas. Mašinas gaminti, o svarbiasia jas parduoti yra visai kiti dalykai - apima ir dizaina, marketingą, prekinis zenklas, zaliavas visas reikia pirkti. Skalunų gamybai pirkejas būtų garantuotas, prekinio zenklo nereikia, zaliavu turime, marketingo nereikia. Ko reikia - kad uzsienio imonė, kuri turi to grezimo patenta, isgreztu mums tuos grezinius, kurie butu ekploatuojami gan ilga laika. Duju paskirstymui zinoma reikalinga Lietuvos imone, logistika, rezervuarai. Is kur jus esate mate tas prelimanarias sutartis? Duokit linka, visi nori pasiskaityt.
Arns 2013-02-10 10:07
Išgręžti gręžinį ir mes patys mokėtume, nieko ąia nėra sudėtingo. Bet būtent pats išgavimas, visa chemija buvo kuriama ne vieną dešimtmetį, saugomos ir garantuotai patentuotos, tad nė nesvajok, kad Lietuva pati ką eksploatuotu. Mes būtume tik nuomotojai žemės. Rezervuarų neturim ir tikrai neturėsim, realiausia kad esant išgavimui iš garto būtu pumpuojama į dujotiekį ir paduodama naudoti. Nes kaip ir minėta, tai labai metalą ėdrios dujos, tad net šiai minutei nebent popieriuose visas eksportas laivais, kur jas reiktu "sandėliuoti". Sutarties niekas nematėm, bet iš pasiekiančių kalbų, mintis aiški, Chevron nori ieškoti ir radus eksploatuoti telkinius. Be jokių ten bet, ar pagalvosim.
migell 2013-02-10 10:50
Asmenine nuomone: Sitas straipsnis skirtas formuoti musu tautos nuomonei 'kaikam' palankiu kampu. Komentatorius Benediktas yra suinteresuotas asmuo, arba papirktas suinteresuotu asmenu. Argumentu nebus, nes jie visi cia (straipsnyje ir komentaruose). Tiesiog atidziai perskaityk. Jei kazkas vistiek nesuprato, tai sekmes Jums. Jums jos prireiks..
Creatium 2013-02-10 10:53
Na tai problemos manau vėl nelieka. Jeigu eksploatuos - eksportuoti negalės - tai tik Lietuvoje ir galbūt į artimiausias šalis (Lenkiją, kuri pati jų turi labai daug ir Latvija, Estiją, kurios irgi kažkiek turi). Tad nors mes patys dujų negausim už savikainą, tačiau jos akivaizdžiai bus pigesnės jau vien dėl to, jog jų niekur nereikia transportuoti. Čia pat išgauni - čia pat parduodi. Žinoma, uždirbs Chevron pinigų, bet be pelno niekas nesiims tokių darbų.
Arns 2013-02-10 11:27
Suprasti reikia, kad esmė - poveikis gamtai. Sugriauti ją labai lengva, o pasiplauti nuo to labai paprasta. Turim ne vieną pasaulio pavyzdį, kai aklas pasitikėjimas "jie mūsų nepaliks bėdoje" taip ir likdavo viltimi. Kad ir tie patys British Petrolium, taupė taupė, susprogo jų naftos platforma, ir praktiškai viskas palikta JAV susitvarkyti (patys nuo daug ko nusiplovė nepripažindami ir neprisiimdami atsakomybės). Kitas reikalas kiek tai atsipirks. Geras klausimas ar ne naturali gamta, švarus vanduo, dirbamos žemės pritrauktu daugiau pinigų į šalį. Šiačia vėl nenorima skaičiuoti. (juolab kad nebutinai patiems išgauti pigiau nei tiesiog nusipirkti, o savo plotus panaudoti kur kas praktiškiau)
Benediktas 2013-02-10 13:17
Tos pasiekiančios mintys yra sugedęs telefonas, bet ne argumentas. Prašau faktų, nuorodų internete. Atrodo, kad kai kurie yra skaite sutartis, kuriu dar nepasirase, arba skaite is ne zinia kokiu saltiniu.
Benediktas 2013-02-10 13:28
Šitas straipsnis skirtas informuoti visuomenę. O ne skleisti bobučių pletkų lygio pasvaigčiojimus- gal nereikia, gal nedarom, tuoj užnuodys ir t.t.\ Noreciau pasakyti, kad suinteresuotas "asmuo" yra visi mes, musu valstybe ir kiekvienas pilietis atskirai. Specialiai uzsiregistravau i foruma kad paieskoti ir pateikti siek tiek informacijos, visiems prieinamos, taip pat logiškai pamastyti ir atremti pasakymus, kad mums to nereikia - kai visa logika sako, kad reikia bent iszvalgyti, kokius turtus turime po zeme - o tai gali buti didziuliai pinigai desimtims metu. Yra skirtumas ar imti savo, ar moketi pinigus kitiems, kad ta pati gauti. Kalba eina apie milijardus litu per metus. Pigesni sildyma, logiskai ir saskaitos uz sildyma turetu buti zenkliai mazesnes, jei bus geras valdymas, bet tai jau ne technologinis dalykas, o korupcijos pazabojimas.
Creatium 2013-02-10 13:36
Na tai būtų iškrypęs lyginimas. Negalima lyginti neva suniokotos gamtos, bet išgaunamų dujų su neišgaunamų dujų ir švaria gamta. Ir negalima būtent todėl, kad gamta suniokota bus, yra labai maža tikimybė. T.y. jeigu viskas daroma kaip turi būti daroma - jokio pavojaus praktiškai nėra. Aukščiau esantis komentaras puikiai paaiškina kodėl: todėl, kad tie chemikalai bus tik tol, kol vyks skaldymas. Po to jie yra išsiurbiami, kad netrukdytų dujoms kilti. Kitas dalykas - viename gręžinyje atsitikus nelaimei, vanduo tikrai nebus užterštas nenumaldomai: pagrindiniai kiekiai chemikalų eis žemiau mūsų vandenų; tų chemikalų viename gręžinyje yra labai nedaug. Todėl norint, kad realiai būtų sugadinti vos ne visi mūsų gėlo vandens šaltiniai, tai reikia visą Lietuva išgręžiot ir sugadinti visus gręžinius. Ko tikrai nebus. O apie paviršiaus neva sugadinimą, tai visai neturiu komentarų. Naftą išgaunam ir niekas nesiskundžia dėl tų milžiniškų "pompų".
Benediktas 2013-02-10 13:38
TAURAS 2013-02-10 17:50
Manau blogiausia šitoje situacijoje yra tai, jog viska iškart atiduodame į kitų rankas. Be to, kam verta taip skubėti? Jei skalūnų dujos bus tokios pigios, vadinasi lenkai galės jas gan pigiai pardavinėti mums, o kai baigsis šis burbulas (JAV skalūnus dabar net neapsimoka išgauti) galėsim ir męs jas išgauti, juk skalūnas nedings? Tada ir poveikis aplinkai bus aiškiai ištirtas, o dabar visiška nežinia tik vieni ant kitų rėkia. Jau geriau AE pastatytų Lietuvoje, nei imtųsi neaiškaus projekto kuris gali pakenkti aplinkai
Benediktas 2013-02-10 21:07
Del skubejimo, tai cia ekonomistai geriau pasakytu. Jei lenkai pirma isisavins, tai mes busim dar nekonkuringesni jiems. Nes pigesnes dujos, tai reiskia, kad daugelis procesu atpinga. Ir kiek metu tada reikia laukti, kad isitikinti Ar lenkai pardavines dujas? Juk ju pramone ir valstybe didele. Daug klaustuku.. Ir sis grezimas tikrai nera naujas dalykas pasaulyje.. Siaip laikiu dar daugiau informacijos, tiek blogos, tiek geros. Svarbiausia ne pletku, o is rimtu saltiniu. Su suprantamais argumentais, o ne prielaidomis. Kol kas matau tik pliusus, kad isgautume savo dujas, nereiketu moketi nkitiems. Noretusi daugiau informacijos, kokie yra tokios sutarties punktai ir ar jie logiski. Turbut visi suprtanta, kad Lietuva pati technologiskai nepajegi pati ju isgresti, reikes kazka samdyti.
technologas 2013-02-10 21:09
Racionalus budas, bet ne smagiausias, idomiau patiems pabuti bandomaisiais triusiais, tik such turizmu sunkoka ten butu, reiketu nerukymo zona skelbti, nes dujos per krastus smarkiai verziasi
Otto 2013-02-10 21:11
Jei įvyks rimta AE avarija, tada skalūnų jau nebeprireiks. Ar kas jau suskaičiavo, kiek pinigų jau išleista IAE uždarymui ir kokia bus galutinė suma? Tai svarbu žinoti renkantis.
Benediktas 2013-02-10 21:35
Ne apie VAE diskutuojam, bet visas pasaulis statosi tas elektrines, suomiai, rusai, JAV, Japonai. O mes kurenkime miskus.. Nieko nedarykime apskritai, nes viskas gali kazkada sprogti.. Jus bent pagalvojate, kokius pinigu srautus tai sugeneruotu Lietuvai. Lietuva ne Vokietija - kuri gali sau leisti zaisti su vejo, saules energetika. Lietuvai reikia ekonomikos augimo - su perkamomis dujomis ir elektra tas procesas labai labai ilgas gali buti. Isvaziuos paskutiniai zmones is Lietuvos. Reikia ir apie tai pagalvoti. Tinkamai priziurint procesus - jie nei vienas nepavojingi. Su masina vaziuodamas, jei neziuresi, juk irgi gali nulekti nuo kelio. Bet vien del to visi pesti nevaiksto, o stengiasi vairuoti atidziai. Bet vairavimas blogas palyginimas. Pvz atomine elektrine priziurima tokios kontroles, tiek specialistu, kad praktiskai, salyje, kurioje nera cunamiu, negali niekas ivykti.. Bet tema ne apie tai
Arns 2013-02-10 21:54
Benediktas, viskam reikia skaičiuoti. Pvz kiek procentų BVP, tarkim Rusijai, kainuoja 1 AE? Vargu ar nors 0,5%. Tuo tarpu Lietuvai, jei statytusi viena, apie 50%. Jauti tą skirtumą? Jei didelės šalys gali susiveržti diržus ir perskirstyti lėšas, mes PRIVALOME . Tad jau vien dėl to mūsų elektra kur kas brangesnė taptu (t.y skaičiuokime, mums naudingiau kad patys gamintume ir gyventojai sumokėtu pinigus mums, ar kad verslas gautu pigesnę energiją, taip konkurencingesnis tapdamas pasaulinėje rinkoje ir generuotu mūsų šaliai pinigus). Bet kadangi tokios avantiūros niekas neleistu daryti, ir buvo sugalvota "sudėtinė AE". Tačiau bėda tame, kad mes nebebūtume tokie monopolininkai kaip IAE atveju. Mes nebeįtakotume pardavimo kainos, mes tik turėtume pirmenybę šiek tiek elektros nusipirkti nestovėdami eilėje...
Benediktas 2013-02-10 22:37
Matau, kad Lietuvai labai naudinga. Visada is pradziu reikia insvestuoti, uz dyka niekas nepasidaro, svarbiausia kad tai atsiperks per 8-12metu, o elektrines ekploatavimas numatomas 60metų: "visų Europos Sąjungos valstybių priklauso nuo importo iš trečiųjų šalių. Mūsų valstybė importuoja 74 proc. suvartojamos elektros energijos, o dujas elektrai gaminti importuoja iš vienintelio tiekėjo. Lietuvos tikslas, pastačius Visagino AE, pereiti prie subalansuoto ir diversifikuoto energijos šaltinių spektro 2020 metais. Ekonominės paskatos Visagino AE – didžiausia šalies istorijoje tiesioginė užsienio investicija. Tiesioginės „Hitachi“ ir regioninių partnerių užsienio investicijos sieks 10-14 mlrd. Lt. Visagino AE statybos metu ir 60 metų eksploatacijos laikotarpiu prisidės prie Visagino miesto ir Ignalinos rajono vystymo ir suteiks teigiamą postūmį Baltijos šalių ekonomikos augimui:  BVP padidės 27-35 mlrd. Lt, eksploatuojant Visagino AE bus mažiau importuojama elektros energijos ir dujų jai pagaminti, elektros energija bus eksportuojama;  Lietuvos investicijos į Visagino AE papildys biudžetą 5-6 mlrd. Lt mokesčių, bus gauta apie 38 mlrd. Lt dividendų;  Visagino AE bus didelė paskata vietiniam, ypač statybų verslui. Įvertinta, kad bendrovės galėtų pretenduoti į darbus, kurių vertė sieks 5,2 mlrd.Lt;  Statybų metu bus sukurta apie 6000 darbo vietų."
immortallt 2013-02-10 23:04
Benediktas, skaičiai apie dividendus ir pan yra iškraipyti. Tokie skaičiai turėtų būt pateikti dabartine verte, tai yra per 60 metų, jei diskontuosim į tada, kai pinigai turi būt pradėti investuoti, tie dividendai pasidaro ne tokie jau dideli. Eksportas... Na nebūk tokie optimistai. Mūsų dalis elektrinėje nepatenkins mūsų poreikių pikinių, tai eksportas nebent naktį, už kurį nelabai moka normalią kainą... Taigi dieninis tarifas vėl turės subsidijuoti naktį. Tau atrodo, kad gerai, sukelti statybų burbulą, aš iš to labai didelės naudos nematau. Be to, turėk omeny - galės pretenduoti. O šiaip verslo planas man pasirodė giliai optimistinis.
Arns 2013-02-10 23:12
Visų pirma dar jokia AE nedirbo 60 metų, o nemažai tokių buvo nubrokuotos dėl saugumo, ir uždarytos Įvertinkime tai, kad po daugelio metų mūsų modernios technologijos kels šypseną, o gal net baimę. Nuo kada vieno projekto įgyvendinimas "suteiks postūmį" regionui? Na jei atidarytu didelę gamyklą, gal ir taip... Kalbėkim atvirai. IAE priklausė Lietuvai, ir viską ką pagamino, tvarkė Lietuva. Jei bus VAE, Lietuva geriausiu atveju 1/4 visos elektros galės tvarkyti, nes kitos proporcijos dalys atiteks Estijai, Latvijai ir Hitachi. Pastarosios papildomai kažko Lietuvai nemokės, o tai kas bus mokama, pvz į uždarymo fondą, tiesiogiai nebus prieinama biudžetui, tad juo niekas nedisponuos. Na ir dabar statybos verslas vos susitvarko su IAE uždarymu, jau nekalbant apie tai, kad VAE šalininkai mini japonų technologijas panaudotas statybose (kas savaime reikštu jog ateitu dirbti japonų firmos, ir lietuviai nebent kaip kokie pagalbiniai). Nebus sukurta darbo 6000 vietų, greičiau bus sukurta 6000 darbo kontraktų, pagal kuriuos nuo mėnesio iki kelių, statybininkai atliks darbus. Po to tos darbo vietos išnyks. Taip, kad nemuilininkim ten kur nereikia. VAE yra didelis burbulas. Kalbėkim apie konkrečiai elektros kainas, nes tik jos tėra svarbios šitame projekte. Būtent nuo pastarųjų bei nuo to kiek reikės mokėti dividendų už paskolas, ir priklausys projektas vertas dėmesio ar ne. Nes tik konkurencinga elektros kaina, kaip po pigi žaliava, gali padėti mūsų verslui generuoti realius pinigus, skatinti tikras investicijas į Lietuvos ekonomiką.