Pokalbis su Bill Gates apie Steve Jobs, technologijų ateitį ir… „dovanų gaunamą nemokamą programinę įrangą“  (23)

Vienas iš kompanijos Microsoft įkūrėjų ir buvęs generalinis direktorius Bilas Geitsas (Bill Gates) pastaruoju metu buvo iškritęs iš IT bendruomenės akiračio, kadangi nusprendė susikoncentruoti į labdaringą veiklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antra vertus, jis sutiko sudalyvauti kelete virtualių konferencijų Ask Me Anything, kurias surengė socialinis tinklas Reddit, ir papasakojo daug visokiausių įdomybių.

Pavyzdžiui, į klausimą, kokioje srityje reikėtų laukti didžiausio technologijų postūmio, atsakymas buvo toks: „Robotai, visur naudojami ekranai, balso sąsajos – visa tai pakeis mūsų požiūrį į „kompiuterį“. Kai tik matymas, klausa ir skaitymas (o taip pat rašymas ranka) pradės gerai veikti, mes pradėsime sąveikauti iš naujo…“

Su kokiu kompiuteriu jis dabar dirba? Čia be jokių netikėtumų: “Prieš savaitę man atsiuntė Surface Pro, ir jis puikus. Tiesiog dabar aš naudojuosi ekranu Perceptive Pixel – dideliu Windows 8 skirtu jutikliniu ekranu. Su laiku jie pigs ir taps labai populiarūs…“ Be to, ponas Geitsas prisipažino, jog naudojosi kiekvienu Mac kompiuteriu, kurį buvo išleidusi Apple, ir tai neturėtų stebinti, nes jo padėtis verčia jį gerai žinoti, ką daro kiti.

Koks Microsoft produktas taip ir nebuvo deramai plėtojamas arba negavo reikiamo komercinio pripažinimo, tačiau su laiku gali sugrįžti? – Debesų failų talpyklos kaip Windows dalis. Kartą „debesys“ nebebus tiesiog paprastas failų rinkinys ir pavirs į duomenų valdymo schemą, o klientai bus jų dalinė kopija.

Vienas iš pokalbio dalyvių įsidrąsino paklausti, kuo užsiimtų šis magnatas, jei Microsoft nebūtų tokia sėkminga kompanija. „Jei nebūtų atsiradę mikroprocesoriai, tai netgi nežinau“, – atsakė Bilas Geitsas. „Tikriausiai, pasitraukčiau į mediciną arba teorinę matematiką, sunku pasakyti“.

Nebuvo galima apeiti ir santykių su Steve'u Jobsu temos, ir ponas Geitsas atsakė taip: „Mes gerbėme vienas kitą. Mūsų didžiausiu bendru projektu buvo Mac: šiame projekte iš Microsoft dalyvavo daugiau žmonių, nei iš Apple pusės, mes rašėme daugybę programų. Aš su Styvu mačiausi reguliariai daugybę metų, taip pat, ir keletą mėnesių prieš jo tragišką mirtį…“

Kalbėdamas apie savo darbą jo ir žmonos vardu pavadintame fonde, Bilas Geitsas savo pagrindine užduotimi šiame etape laiko poliomielito nugalėjimą iki 2018 metų. „Taip, su tuo susitvarkyti sunkiau, nei su raupais, tačiau vis tik nugalėti galima“, – teigė milijardierius. Palydovais ir GPS žemėlapyje pažymimas kiekvienas kaimas, o tikslas paprastas – aplankyti kiekvieną namelį. Nigerijoje (kur medikus tiesiog šaudo) ir Pakistane į vakcinaciją žvelgiama labai priešiškai, ir ponas Geitsas skiria labai daug laiko tam, kad būtų pasiektas lūžis.

Daug buvo klausinėjama ir apie asmeninį gyvenimą. Milijardierius įvardino pastarųjų metų savo mėgstamiausią knygą – tai Harvardo psichologo Steven Pinker kūrinys „Geriausi mūsų prigimties angelai: kodėl sumažėjo smurto“ (2011) – ir kartu priminė, kad stengiasi rašyti perskaitytų knygų recenzijas savo interneto puslapyje.

Taip pat Bilas Geitsas buvo pakritikuotas už tai, kad jis savo vaikams testamentu palieka vos 10 mln. dolerių. Jam priminė, kad šis sprendimas labai smarkiai paveikė turtuolius, matančiuose jame savo dievuką, tad ne viena turtingos šeimos atžala neteko žymios palikimo dalies. Į tokius priekaištus vienas turtingiausių žmonių pasaulyje atsakė, jog tokiam žingsniui jį pastūmėjo vienas straipsnis, kurį dar 1986 metais publikavo kitas milijardierius – Warrenas Buffetas. Ir ponas Geitsas sutiko su tuo, jog vaikams palikti didžiulius pinigus – tai meškos paslauga. Jis pažymėjo, kad jo žmona galvoja lygiai taip pat…

„O ką jums dovanoja per gimtadienį?“ – „Nemokamą programinę įrangą. Juokauju, daugiausiai, knygas“.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (23)