Prietaisai ateities namuose: inovacijų pranašai (Video)  (0)

Ekspertai prognozuoja, kad 2050 m. 74 proc. žmonių visame pasaulyje gyvens miestuose. O jiems plečiantis chaotiškai, augtų išlaidos infrastruktūrai, energetiniams ištekliams, kurui, didėtų socialinė atskirtis. Vadinasi, pagrindiniu iššūkiu ateities miestų planuotojams taps urbanizuotų zonų sutankinimas. Ką tai reiškia eiliniam miestiečiui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neabejotinai – mažesnę gyvenamąją erdvę, kurios šeimininkai turės racionaliau naudoti plotą. Taigi kartu turės keistis ir šiandien įprasti virtuvių, vonių ir gyvenamųjų kambarių baldai bei įrenginiai. Mažoms erdvėms tinkančių prietaisų idėjos jau ne vienerius gimsta ir tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų „Electrolux Design Lab“ dalyviams – dizaino studentams iš įvairių šalių.

„Sumažinta“ virtuvė

Kūrybiškumu „sumažinant“ maisto gamybos prietaisus pasižymėjo studentas iš Indijos Peteris Alwinas („Electrolux Design Lab 2010“ nugalėtojas), sukūręs mikroindukcinį kaitintuvą „Sraigė“, kuris nereikalauja tiek vietos, kaip įprastos viryklės, kaitlentės ar mikrobangų krosnelės. Pagal sumanymą jutiklinio ekano pagalba valdomas prietaisas turėtų tiesiog prilipti prie puodo, keptuvės, puodelio ar kitos talpos ir kaitinti jo turinį. Po metų, 2011-aisiais, australas Enzo Kocak pasiūlė maistą kaitinti arba šaldyti apjuosiant lanksčia kaitlente “Ribbon”.

Ateities namuose greičiausiai nepakaks vietos ir šaldytuvui. Tą įžvelgdamas rusas Yuriy Dmitrijevas („Electrolux Design Lab 2010“ antroji vieta) radikaliai transformavo šaldytuvą, sukurdamas „Biorobotą“, kuriame vietoj lentynų naudojamas nelipnus, bekvapis gelis. Atsisakius įprastų durų, lentynų ir motoro, šaldymo funkcijai būtų galima skirti net 90 proc. prietaiso erdvės. Tuo tarpu prancūzas Nicolas Hubert pasiūlė maistą laikyti ne kambaryje, o specialiame šaldytuve už lango, kuris energiją kauptų saulės baterijų pagalba.

Amerikietis Mathew Gilbride („Electrolux Design Lab 2010“ trečioji vieta) pasiūlė visą minimalistinę virtuvę – ant sienos tvirtinamą sistemą „Elements“, kuri apima virimui, šaldymui, oro kondicionavimui, apšvietimui skirtus ir individualiai komponuojamus modulius.

Kompaktiškas indų, drabužių ir oro švarinimas 

2009 m. lietuvė Toma Brundzaitė tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų „Electrolux Design Lab“ pasiūlė kompaktinės indaplovės „Bifoliate“ projektą ir jo dėka pateko į šio prestižinio konkurso finalą. 1-3 asmenų namų ūkiui skirtos indaplovės koncepcija atitinka ne tik kompaktiškumo, bet ir kitą ryškią tendenciją – namų ūkių mažėjimą. Dizainerė numatė, kad ant sienos kabinamos indaplovės viena dalis galėtų tarnauti kaip indų lentyna, kuri, įjungus indaplovę, užsidarytų, palikdama atidarą kitą indaplovės pusę, į kurią būtų galima dėti naują panaudotų indų partiją. 

Drabužių priežiūros srityje taip pat siekiama taupyti erdvę. Pavyzdžiui, korėjietis Il-seop So siūlo vietoj įprastos skalbimo mašinos ir lyginimo įrangos siūlo rankinį įrenginį - „Lupe“, kuris drabužius atšviežina garų pagalba. Tuo trapu švedas Michael Edenius ragina taupyti ne tik erdvę, bet ir laiką, ir ateityje gaminti valančias drabužines „Clean closet“, kurios leistų atsisakyti ir skalbinių krepšio, ir skalbimo mašinos, ir džiovyklės. O dėl vienos dėmės, ateities prietaisų kūrėjų požiūriu, apskritai nuodėmė naudotis skalbykle - slovakas Adrianas Mankovecký („Electrolux Design Lab 2011“ nugalėtojas) siūlo ateityje naudotis portatyviniu dėmių valymo įrenginiu.

Tankus gyvenimas didmiesčiuose neabejotinai sustiprins ir oro užterštumo problemą, kurią spręsti padėtų lenko Jano Ankiersztajno („Electrolux Design Lab 2012” nugalėtojas) sugalvotas revoliucingas oro valytuvas „Aeroball“. Tai švytinčių, helio dėka ore sklandančių rutuliukų rinkinys, kurių funkcija filtruoti orą ir, jei šeimininkas pageidauja, suteikti jam aromatą. 

Maža – nereiškia prasta

„Maža – nereiškia prasta, priešingai – kompaktiška erdvė taupiau naudoja energetinius resursus ir mažina neigiamą poveikį aplinkai, o jos dizaino sprendimai gali būti protingi, inovatyvūs ir ergonomiški“, - sako „Electrolux Global Design“ vadovas Henrikas Otto. Jam pritaria ir lietuviai.

2009 m. pabaigoje atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa rodo, kad siekdami naudoti mažiau energetinių resursų ir sumažinti poveikį aplinkai, 80 proc. lietuvių sutiktų gyventi mažesnio ploto, tačiau optimaliai suplanuotame būste, kuriame būtų įrengti kompaktiški bei taupūs buitiniai prietaisai. Remiantis tyrimo duomenimis, esant minėtoms sąlygoms, mažesniame būste tikrai sutiktų gyventi 38 proc., greičiau taip – 42 proc., greičiau ne – 15 proc., tikrai ne 5 proc.

Taigi šiemet, jau vienuoliktą kartą vyksiančio konkurso „Electrolux Design Lab“ dalyviai kurs urbanizacijos tendenciją atliepiančias koncepcijas - ne tik prietaisus, bet ir įvairias sistemas, pakuotes, paslaugas. Konkurso organizatoriai kviečia apmąstyti, kaip mažoje erdvėje ateities šeimininkai galėtų socializuotis gamindami maistą, mėgautis tyru oru ir kaip būtų galima jiems palengvinti namų ir drabužių priežiūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(0)

Komentarai (0)