Surastas 1976 m. rusų laivas-vaiduoklis „Lyubov Orlova“ Atlanto vandenyne pradingo dar sykį  (7)

Prieš keletą savaičių už 2400 km nuo vakarinės Airijos pakrantės be įgulos ir šviesų buvo pastebėtas į Dominikos Respubliką temptas ir per audrą nutrūkęs rusų kruizinis laivas „Lyubov Orlova“. Nors jį pastebėjusiam naftos gavybos platformas aptarnaujančiam laivui „Atlantic Hawk“ prie Atlante kurį laiką aklai klydinėjusio rusų laivo-vaiduoklio prisišvartuoti pavyko, šis po poros dienų dar sykį nutrūko ir dabar vėl laisvai ir nekliudomai plaukioja po Šiaurės Atlantą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senas 1976 m. statytas kruizinis laineris, kurio denyje galėjo būti nebent žiurkių, dingo netrukus po to, kai į paskutinę savo kelionę nuo Kanados krantų pajudėjo sausio 23 d. ir pasuko į Dominikos Respubliką. Garsios sovietų aktorės garbei pavadintas laivas dvejus metus iki dingimo buvo nebenaudojamas ir vandenyne pradingo tempiamas iš Kanados į Karibus, kur turėjo būti demontuotas.

Dėl smarkaus bangavimo tempiamą lainerį laikę lynai trūko. Vilkiko įgula mėgino pagauti nutrūkusi laivą, tačiau jų pastangos dėl labai blogo oro buvo bergždžios. Taip „Lyubov Orlova“ dingo ir virto laivu-vaiduokliu.

Niekas neabejojo, kad rusų laivas Šiaurės Atlante pradingo amžiams. Tačiau po savaitės (vasario 1 d.) be įgulos ir šviesų plūduriuojantį laivą-vaiduoklį pastebėjo į naftos gavybos platformas reikmenis plukdantis laivas „Atlantic Hawk“. Paaiškėjo, kad tai – pražuvėlė „Lyubov Orlova“. „Atlantic Hawk“ įgulai pavyko sulaikyti laisvai dreifuojantį laivą-vaiduoklį. Jis buvo rastas 49-22.70 šiaurės platumos ir 044-51.34 vakarų ilgumos.

Tačiau po trijų dienų (vasario 4 d.) laivą-vaiduoklį laikę lynai vėl nutrūko ir „Lyubov Orlova“ vėl atsidūrė likimo ir Atlanto srovių bei vėjų valioje. Kanados pareigūnai pareiškė, kad „Lyubov Orlova“ nebėra jų jurisdikcijoje, kadangi laivas išplaukė iš Kanados teritorinių vandenų. Anot jų, už laivą ir nekontroliuojamą jo dreifavimą atsakingas jo savininkas. Kanados pakrančių žinybos rizikuoti savo žmonių saugumu ir gaudyti laivą-vaiduoklį neketina.

Šią savaitę Kanados pareigūnai pripažino nenutuokiantys, kur tuščias laivas galėjo atsidurti, kadangi seno lainerio automatinės identifikacijos sistema (siunčianti laivo geografinės padėties signalą) nebeveikia, tad surasti laivą neįmanoma. Sprendžiant iš to, kurioje vietoje „Lyubov Orlova“ buvo rastas, laineris iš lėto dreifuoja Europos krantų link ir per vasarį prie žemyno galėjo priartėti maždaug 800 km.

„Jei tas laivas susidurtų su kitu laivu, nuskęstų ar įvyktų dar koks nors incidentas, į vandenyną išsilietų degalai, piralinas (angl. – pyralene) ir kiti nuodingi skysčiai, asbestas… gyvsidabris ir kiti nesuyrantys teršalai, – pranešime spaudai vardija Prancūzijos aplinkosaugininkas Robinas des Bois. – Kur dabar plaukioja „Lyubov Orlova“, niekas nežino.“

Kanados žiniasklaidoje pranešama, kad laivas priklauso Rezai Šuibi (Reza Shoeybi). Šis Kanados valstybiniam transliuotojui CBC pareiškė tikįs, kad jam priklausantį laivą-vaiduoklį pastebės ir saugiai priglaus koks nors laivas, kai „Lyubov Orlova“ priartės prie Europos.

„Darau viską, ką galiu. Tariuosi su žmonėmis ir gelbėjimo tarnybomis Airijoje – galbūt pavyks rasti bendrą kalbą ir bendromis pastangomis surasti laivą“, – „CBC News“ kalbėjo R. Šuibi.

Spaudos antraštėse „Lyubov Orlova“ buvo atsidūrusi jau ne sykį. Prieš keletą metų kanadiečių bendrovė „Cruise North Expeditions“ norėjo šiuo laivu vykdyti vasaros kruizus po Arktį, tačiau dėl finansinių sunkumų tariantis su laivo savininkais iš Rusijos, laivas, atplaukęs į Sent Džoną Niufaundlande 2010 m. rugsėjį, buvo sulaikytas. Kaip praneša „Globalpost.com“, vietos gyventojai laive įkalintai 44 asmenų įgulai aukojo maisto, pakol įgula po 3 mėnesių buvo repatrijuota Rusijon.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(0)
(6)

Komentarai (7)