Protechlab: ar žinote, kokios kokybės fotoelektrinius modulius instaliuojate?  (10)

Planuojant ir statant saulės jėgaines tikimasi, kad jų tarnavimo laikas sieks 20 - 25 metus. Būsimi jėgainių savininkai verslo planuose pinigų srautus skaičiuoja ne trumpesniam nei 12 metų laikotarpiui. Pirmosios investicijų grąžos laukiama po 5-6 metų. Pasitaiko saulės jėgainių rangovų, kurie būsimą pelną savo klientams prognozuoja jau po 2-3 metų. Paprastai šios prognozės sudaromos skaičiuojant galimą elektros pagaminimo kiekį bei įvertinant planuojamus supirkimo tarifus. Tačiau ar tikrai galima garantuoti pagaminamos energijos kiekius ir kokios grėsmės čia laukia saulės jėgainių savininkų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idealiu atveju,kai jėgainė surenkama iš kokybiškų ir sertifikuotų sudedamųjų dalių (modulių, inverterių, jungiamųjų laidų ir kt.), tokie planai galėtų būti laikomi realiais. Deja, praktikoje pasitaiko nemažai atvejų, kai saulės jėgainės generuojamas energijos kiekis po keleto eksploatacijos metų drastiškai sumažėja. Jėgainė nebegeneruoja planuoto energijos kiekio, taip sukeldama grėsmę elektrinių savininkų investicijų grąžai.

Saulės jėgainės galios mažėjimas yra natūralus procesas, bendrai vadinamas degradacija. Jėgainėje sparčiausiai degraduoja lauke eksploatuojami fotoelektriniai moduliai, jungiamieji laidai, modulių jungtys, jungiamosios dėžutės ir jose sumontuoti šuntuojantys diodai. Jėgainės eksploatacijos laikas ir generuojamas energijos kiekis priklauso ne tik nuo pasirinktos įrangos, bet ir nuo instaliavimo sąlygų ir darbų atlikimo kokybės. Nepaisant to, dažniausia neplanuoto jėgainės galios mažėjimo priežastimi tampa nekokybiški, greitai degraduojantys ar dar iki instaliavimo sugadinti fotoelektriniai moduliai. Neretai jų kilmės šalis Kinija, Taivanas ar kitos Azijos šalys. Ne paslaptis, kad didžioji dalis Lietuvoje montuojamų jėgainių statomi būtent iš tokių modulių. Ne visi gamintojai gerai kontroliuoja gamybos procesą, užtikrina modulių kokybę bei patikimas ir saugias transportavimo sąlygas. Tiek transportavimo, tiek instaliavimo, metu gali atsirasti plika akimi nematomų defektų, kurie po keleto natūralių vasaros – žiemos klimatinių ciklų pastebimai pradės neigiamai veikti fotoelektrinių modulių darbą.

Modulių patikra prieš instaliavimą – vienas svarbiausių rangovų ir būsimų jėgainių savininkų uždavinių. Fotoelektrinių modulių defektų nustatymui naudojama elektroliuminescensijos matavimo metodika. Atlikus matavimus, galima nustatyti saulės elementų ir modulių gamybinį broką, transportavimo ar instaliavimo metu atsiradusius defektus. Idealiu atveju geriausia tikrinti kiekvieną instaliuojamą modulį, tačiau tai užima daug laiko, bei reikalauja papildomų lėšų. Praktikoje dažniausiai taikoma metodika, kai parenkami 3 – 5 fotoelektriniai moduliai iš vienos transportavimo pakuotės: pirmas, paskutinis ir keletas atsitiktinių. To pakanka minimaliai įsitikinti, ar instaliuojama produkcija kokybiška.

Kokios kokybės fotoelektrinius modulius instaliuojate Jūs?

Daugiau informacijos http://www.protechlab.lt/komerciniai-moduliu-matavimai/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (10)