R.Kuodis: Lietuva su saulės energetika padarė jovalą  (3)

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis ketvirtadienio vakarą Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė, kad diskusijos dėl to, ar pagrįstai Kainų komisija kone perpus nurėžė saulės energijos supirkimo kainas, yra bereikšmės. Pasak jo, saulės energetika valstybės apskritai neturėtų būti remiama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lietuva prisidariusi daug tokių problemų pati, kurias dabar herojiškai sprendžia. (…) Jeigu kas nors ruoštų energetikos strategijas pagal matematinį modelį, ką daro dauguma šalių, tai saulės fotovoltaika niekada nebūtų tiesiog remiama iš viso. Tada išvestinis klausimas, kurį dabar sprendžiam, – už kiek remti – atkristų savaime“, – Žinių radijui sakė R. Kuodis.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas įsitikinęs, kad tokių technologijų vystymas Lietuvai yra per brangus.

„Aš ne prieš, kad būtų vystoma fotovoltaika, tam reikia, aišku, tam tikrų subsidijų, kad technologijos įsivažiuotų, atsirastų masto ekonomija, tada jos atpinga, tada gali tokią technologiją kaip alternatyvą turėti... Bet ar Lietuvos – plikos, skurdžios šalelės – reikalas dalyvauti šitam globaliniam dalyke, kurį ir be mūsų padarys vokiečiai, amerikiečiai ir kinai? Ar čia Lietuvai reikėjo daryt šitą jovalą, kuris baigėsi tuo, kad kažkas nepataikė su tuo supirkimo tarifu? Dabar turim daug neteisingumo ir važiuojant per Lietuvą turim krūvas neteisingumo paminklų, t. y. kažkokiuose laukuose stovinčių brangių dalykų, kurie ryja Lietuvos pinigus ir tiek žinių“, – teigė R. Kuodis.

Bendrovės „Saulės grąža“ direktorius Tomas Šimanauskas sakė, kad pagal naujuosius tarifus saulės jėgainių verslas atsipirks tik per beveik 10 metų: „Žiūrėjau, kaip įmanoma pigiau pastatyt ir kaip įmanoma efektyviau visa tai padaryt, bet niekaip, žinokit. Atsipirkimas su paskolom, geriausiu atveju, yra kokie 8-9 metai“.

Tačiau įvertinus tai, kad valstybė saulės energijos supirkimą garantuoja 12 metų, pelną verslininkai gautų tik už 3-4 paskutinius metus, o tai, T. Šimanausko teigimu, nėra logiška. „Atneštų pelną, kuris gausis tiktai, investuojant, tarkim, 120 tūkst. Lt, gal 40 tūkst. Lt“, – sakė T. Šimanauskas.

Primename, kad vakar Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtino iki 40 proc. sumažintus elektros supirkimo tarifus iš saulės gaminamai elektrai. Valstybė taip pat bus mažiau dosni ir vėjo, vandens bei biodujų jėgainių savininkams.

Visą laidos įrašą galite rasti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(4)
(0)
(0)

Komentarai (3)