ARM big.LITTLE – nesantaikos obuolys tarp ARM procesorių gamintojų  (0)

Kompanijos, kurios gamina išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams skirtas SoC (System-on-Chip) mikroschemas, pasidalino į dvi stovyklas: vieni aktyviai plėtoja aštuonių branduolių procesorių koncepciją, kiti gi visiškai atsisako tokio tipo sprendimų diegimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skilimas pastebėtas parodoje Mobile World Congress 2013, kai LG su savo Odin procesoriumi prisijungė prie kompanijos Samsung, tuo tarpu Qualcomm ir MediaTek atsisakė planų išleisti tokius procesorius.

Koncepcija big.LITTLE, kurios autorė yra kompanija ARM Holdings, numato dviejų skaičiavimų blokų apjungimą: vienas naudoja energetiškai efektyvius Cortex-A7 branduolius darbui su mažai reikliomis užduotimis, tuo tarpu antrasis turi produktyvius Cortex-A15 branduolius, kurie gerai susidoroja su žaidimais, grafikos ir interneto puslapių su dinamišku turiniu apdorojimu, tačiau yra jų energetinis apetitas yra žymiai didesnis. Nežiūrint į branduolių gausą, ARM teigia, kad intelektualus branduolių valdymas energetiškai efektyvesnis, nei paprastas branduolių atjungimas arba jų taktinių dažnių sumažinimas.

Pirmąja kompanija, pasinaudojusia ARM pasiūlyta koncepcija, tapo Samsung, kuri parodoje CES 2013 anonsavo procesorių Exynos 5 Octa. Nuo savo konkurento pabandė neatsilikti ir kita P. Korėjos kompanija – LG, Barselonoje anonsavusi procesorių Odin. Antra vertus, nė viena kompanija neparodė greitai serijiniais tapsiančių įrenginio su šiomis SoC sistemomis (nors žurnalistai Samsung stende ir rado planšetės prototipą su Exynos 5 Octa), neįvardino jokių konkrečių datų, kada galėtų pasirodyti serijiniai gaminiai su aštuonių branduolių procesoriais.

Po tokių anonsų atsirado nemažai klausimų konkurentams, kokiu būdu jie atsakys į aštuonių branduolių procesorių tendenciją. Ir atsakymo ilgai laukti neteko. Qualcomm pačią koncepciją big.LITTLE gana smarkiai iškritikavo, pareikšdama, kad žymaus laimėjimo iš aštuonių branduolių naudojimo nėra, o štai ant sistemų ir programinės įrangos kūrėjų pečių užguls nemažai optimizavimo darbų, kad būtų galima išnaudoti visus ARM technologijos privalumus. Taigi Qualcomm leido aiškiai suprasti, kad žavėtis aštuonių branduolių koncepcija tikrai neverta, kad ir kaip vartotojus žavėtų dideli skaičiukai. Qualcomm, reikia pažymėti, taip pat licencijuoja intelektualinę nuosavybę iš ARM Holdings, tačiau praktiškai nenaudoja Cortex šeimos procesorių, visus branduolių projektavimo darbus atlikdama pati. Taip savo laiku gimė branduolys Scorpion, kuri buvo patobulinta Cortex-A8 versija, o vėliau pasirodė ir firminis Krait, kuris savo dviem branduoliais niekuo nenusileido keturių branduolių Cortex-A9. Kompanijos atstovų teigimu, jie jau turi atsakymą į Cortex-A15, tačiau nemato reikalo sekti big.LITTLE koncepcija, kadangi Krait jau numatytas asinchroninis branduolių valdymas ir papildomi keturi branduoliai tam visiškai nereikalingi.

Savo ruožtu, Taivano mikroschemų gamintojas MediaTek palaikė savo amerikiečių kolegas ir paskelbė, jog jokių planų, susijusių su 8 branduolių procesorių gamyba neturi. Vis tik jų pareiškimas labiau susijęs ne su kokiomis nors savo technologijomis, o su tuo, kad jų SoC mikroschemos skirtos biudžetinių įrenginių segmentui, o čia big.LITTLE pabrangintų mobilius procesorius bei verstų tiesiogiai kovoti su rinkos lyderiais.

Kalbant apie kitus rinkos žaidėjus, didelio aiškumo nėra. nVidia savo procesoriuje Tegra 3 bei naujausiame Tegra 4 panaudojo panašią į big.LITTLE technologiją, kuri pavadinta „4-PLUS-1“ – čia naudojamas vienas branduolys su labai žemu taktiniu dažniu ir sumažintu voltažu, o visa tai skirta atlikti bazinėms funkcijoms, kai mobilus įrenginys yra miego režime. Tiesa, kaip bus su Tegra 5, kompanija nVidia nieko nepranešė. Savo ruožtu, kompanija ST-Ericsson parodoje MWC 2013 apie aštuonių branduolių sprendimus taip pat nieko nekalbėjo, mieliau pasirinkdama tobulinti Cortex-A9 branduolius ir didinti jų taktinį dažnį, kuris šiemet turi pasiekti visus 3.0 GHz. Aišku, pranešta apie didelį produktyvumo lygį, nors apie energijos sąnaudas nutylėta.

Tokiu būdu, keturi rinkos žaidėjai jau išsakė savo nuomonę apie ARM big.LITTLE, tuo tarpu dar kelios kompanijos kol kas užsiėmusios dabartinių sprendimų plėtra. Aišku, dar yra kompanija Renesas, tačiau didele įtaka mobilių ARM procesorių rinkoje ji pasigirti negali. Ar bus sėkminga aštuonių branduolių invazija mobilių įrenginių segmente, parodys ateitis, tačiau dabartis, remiantis pirmaisiais gandais, nėra tokia džiugi – jau dabar yra duomenų, kad Samsung savo išreklamuoto Exynos 5 Octa nenaudos savo būsimame flagmane Galaxy S IV dėl procesoriaus „karšto būdo“, o pasirinks būtent Qualcomm platformą.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)