DARPA paskelbė ieškanti technologijų „išnykstančiai“ elektronikai kurti  (5)

JAV gynybos ministerijos technologijų agentūra (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) paskelbė rengianti programą, kurios tikslas – sukurti elektroniką, kuri galėtų išsiskaidyti ar susinaikinti, gavusi atitinkamą signalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikiniuose mūšio laukuose naudojama ypač daug elektronikos, tiek paprastos, tiek ir sudėtingos – nuo telefonų, radijo imtuvų ir siųstuvų, naktinio matymo prietaisų, nuotolinių jutiklių, iki navigacijos ir taikymo sistemų. Ji dažnai būna pakankamai pigi, plačiai naudojama ir būtina operacijoms vykdyti, tačiau yra beveik neįmanoma susekti ir surinkti visus tokius prietaisus karinėms operacijos pasibaigus. Jie gali nesunkiai patekti į priešų rankas ir būti ištirti, taip sumažinant kitos pusės strateginį technologinį pranašumą. Be to, vis dažnesni tampa atvejai, kai perimami nepilotuojami žvalgybiniai ir koviniai skraidantys aparatai, turintys pačias pažangiausias technologijas. 

Taigi, DARPA nutarė rasti sprendimą, ką daryti, jei ši elektronika dingo arba kai ji tapo nebereikalinga, ir paskelbė konkursą, pavadintą Vanishing Programmable Resources (VAPR, Išnykstantys programuojami resursai). Jos tikslas - sukurti technologiją, kuri leistų elektronikai pradingti – susiskaidyti į sudedamąsias dalis, ištirpti ar kitai išnykti toje aplinkoje, į kurią elektronikos prietaisas pakliuvo. Tuomet jis taptų priešui bevertis. 

Šiuolaikinės elektronikos komponentai, paprastai pagaminti iš silicio ar kitų puslaidininkių, plastiko, metalo, yra labai patvarūs. DARPA ieškos būdų sukurti tokią elektroniką, kuri galėtų gyvuoti tik tiek laiko, kiek ji yra reikalinga ir susinaikintų, gavusi signalą iš komandinio punkto arba sureagavusi į kokia nors aplinkos sąlygas, pavyzdžiui, temperatūrą, drėgmę, apšvietimą. 

Tikimasi, kad į kvietimą atsilieps įvairios mokslinių tyrimų organizacijos, užsiimančios medžiagotyra, elektronikos projektavimu ir gamyba, prietaisų integracija. Vienas iš galimų tikslų – universalaus jutiklio, galinčio bendrauti su nutolusiu vartotoju ir reaguoti į aplinkos sąlygas, sukūrimas. 

Dar vienas DARPA tikslas - sukurti visiškai naują elektronikos sistemų klasę, o šis darbas, agentūros teigimu, suteiks ypač daug erdvės įvairiausioms inovacijoms. 

Beje, jau yra sukurta spausdintinių plokščių technologija, kuri leidžia tiesiog nuimti elektronikos komponentus, panardinus plokštes į vandenį. Bet VAPR programa siekia daug daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Įterptinės sistemos
Įterptinės sistemos
(4)
(0)
(0)

Komentarai (5)