Įprastas bites pakeis robotizuotos, kurios pasikraus aviliuose (Video)  (8)

Mokslininkai pastebi, kad paskutiniu metu bičių populiacija gana sparčiai mažėja, o tai reiškia, kad nebus kam apdulkinti augalus, o tai neigiamai įtakos ne tik gamtą, tačiau ir ūkininkų pasėlius. O maisto pasaulyje trūksta kaip niekada anksčiau – juk žmonių skaičius nuolatos auga!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis tik specialistai žino, kas gali padėti išspręsti šią problemą – žinoma, panacėja turėtų tapti robotai.

Mokslininkai iš Harvardo universiteto mikrorobototechnikos laboratorijos prie robotizuotų bičių dirba nuo 2009 metų. Užduotis paprasta – sukurti ne tik biomechaniką, tačiau ir šių gyvūnų socialinę organizaciją, kuri leis bitėms – robotams elgtis taip, kaip tai daro tikros medaus kopinėtojos.

Žinoma, pagrindine problema yra tai, kaip sugrūsti į mažytį korpusą visko ir daug. Darbo grupės vadovas, profesorius Rob Wood, teigia, kad inžinieriams visa tai pavyko – reikėjo tiesiog elektronikos sluoksnius patalpinti vieną ant kito. Kad robotizuota bitė suprastų, kur yra kitas augalas, joje įmontuoti sensoriai, kurie informaciją gauna maždaug taip, kaip tikrų vabzdžių organai.

Nors dirbtinės bitės neturės savo karalienės, jos vis tik gyvens avilyje, kuris taip pat bus ir įkrovimo baze. Mokslininkai dabar kuria ir koordinacinius algoritmus bei bendravimo tarp robotų – skrajūnų metodus – tokiu būdu, jie galės keistis informacija ir padėti vieni kitiems. Kūrėjų teigimu, robotams – bitėms atsiras vietos daugybėje sričių: inžinieriai mano, jog tokias bites galima naudoti karo tikslais (objektų stebėjimui), gelbėjimo ekspedicijose, pavojingų objektų tyrimams, automobilių eismo monitoringui, klimato tyrimams ir t.t.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: