Paleista pirmoji didelė Jungtinių Arabų Emyratų saulės jėgainė  (8)

Sekmadienį, t. y. kovo 17 d. pradėjo veikti pirmoji didžiausia Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) saulės elektrinė, kuri tieks elektrą maždaug 20-čiai tūkstančių namų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša agentūra „Reuters“ iš Dubajaus, sekmadienį oficialiai atidaryta pirmoji didžiausia JAE saulės elektrinė – bendras trijų kompanijų darbo rezultatas.

Šiai „Shams 1“ vardu pavadintai maždaug 600 milijonus dolerių kainavusiai 100 MW galios koncentruotos saulės energijos elektrinei (Concentrated Solar Plant, CSP) pastatyti trims šį projektą įgyvendinusioms kompanijoms – JAE „Masdar“, Prancūzijos „Total“ ir Ispanijos „Abengoa“ – prireikė maždaug trejų metų.

„Shams 1“ yra vienas iš didžiausių CSP projektų pasaulyje ir pats didžiausias šiame nuo iškastinio kuro priklausomame ir atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimo srityje nuo Europos, Amerikos ir Azijos smarkiai atsiliekančiame regione.

Jėgainės atidarymo ceremonijoje pranešimą skaitęs „Masdar“ generalinis direktorius sultonas Ahmedas Al Jaberas pažymėjo, kad šis regionas siekia patenkinti savo nemažus energijos poreikius ir tuo pačiu stengiasi spręsti į atmosferą išskiriamo anglies dvideginio kiekių mažinimo uždavinį.

Iki 2020 metų turtingiausias JAE emyratas elektros energijos gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių ketina padidinti iki 7 procentų. Palyginimui reikia pasakyti, kad Europos Sąjungoje 21 valstybė narė iš 27 šį tikslą buvo pasiekusi (ir net jį viršijusi) dar prieš ketverius metus.

Nepaisant didelių tuščios dykumos plotų ir to, kad saulė čia savo spindulius dosniai dalija ištisus metus, saulės energetikos projektai Persijos įlankos šalyse labai sunkiai skynėsi sau kelią. Tai susiję su šiame regione įsigalėjusia praktika labai smarkiai subsidijuoti iškastinio kuro gavybą, todėl žalioji energetika čia ne tokia patraukli kaip tose šalyse, kur subsidijuojami energijos gamybos iš atsinaujinančių šaltinių projektai, o iškastiniu kuru paremti projektai, priešingai, yra apmokestinami.

„Shams 1“ galios, 10 kartų didesnės už šios šalies antros pagal pajėgumą Saulės elektrinės, pakaks aprūpinti elektra daugiau nei 20 000 JAE namų ūkių ir ypač gerai tenkins karštomis vasaros dienomis smarkiai padidėjančią elektros energijos paklausą.

Kitose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje ir Ispanijoje per pastaruosius keletą metų buvo pastatyta saulės elektrinių, kurių bendra galia siekia daugelį tūkstančių megavatų, o Indijoje veikia daugiau kaip 1200 MW bendrą galią turinčių saulės jėgainių.

Saudo Arabija, kuri yra pasiskelbusi siekianti tapti pačia didžiausia Saulės energetikos šalimi, kol kas tėra pasistačiusi mažiau nei 50 MW saulės elektrinę. Per ateinančius 20 metų ji planuoja pasiekti 41 000 MW bendrą Saulės jėgainių galią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (8)