Neįprastas AMD ir „Intel“ duetas: „Shuttle XS35GTA V3“ nettop'as  (2)

HTPC produktams, t.y. procesorių aušintuvams, tapus tikrai dažnais lankytojais mūsų apžvalgų skiltyje, turime galimybę pažvelgti ir į elementarioms namų reikmėms skirtas „barebone" tipo sistemas. Nors miniPC sistemos nėra itin populiarios, dažnai būtent ji tampa viskuo, ko reikia nereikliam namų vartotojui. Taigi, ar tikrai gana keistą pagrindinių komponentų derinį turintis „Shuttle XS35GTA V3" miniPC gali tinkamai pasirūpinti pagrindinėmis pramogomis namuose: naršymu internete, sklandžia HDTV filmų peržiūra bei galimybe sužaisti nereiklų žaidimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie „Shuttle"

Taivanietiškos prigimties „Shuttle“ buvo įkurta 1983 metais. Besispecializuojanti pagrindinių plokščių, „barebone“ kompiuterių, surinktų PC sistemų bei monitorių gamyboje, paskutinį dešimtmetį įmonė pateko tarp dešimt didžiausių pagrindinių plokščių gamintojų. „Shuttle XPC“ serijos mažų išmatavimų kompiuteriai tampa gana populiariais tarp entuziastų, tačiau nuo 2004 metų kompanija stengiasi, jog dėmesį į juos atkreiptų ir paprastesnis vartotojas. Šiuo metu įmonė koncentruojasi į XPC tipo sistemas, bandant išlaikyti stalinių kompiuterių siūlomą spartą ir savybes, tik visa tai patalpinant į kur kas kompatiškesnį „kiautą“. Tipišką „Shuttle XPC“ sistemą sudaro mažų išmatavimų pagrindinė, stačiakampis aliumininis korpusas, „heatpipe“ sistema bei kompaktiškas maitinimo šaltinis. Mūsų apžvelginėjamos sistemos ištakos siekia dar 2010 metus, kuomet „Shuttle“ pristatė pirmąjį vieno litro talpos XS serijos miniPC.

Pakuotė ir komplektacija

„Shuttle XS35GTA V3“ supakuotas į labai paprastą ir niekuo neišsiskiriančią kartotinę dėžę. Patogesniam transportavimui pasirūpinta pridedama rankena, o susipažinimui su pagrindinėmis specifikacijomis – lipduku ant dėžės šono.

Dėžės viduje randame puikiai apsaugotą miniPC bei aksesuarų dėžutę. Čia gamintojas paliko išorinį maitinimo perėjimą, miniPC stovą, HDD tvirtinimus bei CD su tvarkyklėmis.

Išorinis energijos adapteris pasižymi šiomis specifikacijos: 40W AC/DC, 19V / 2.1A.

Specifikacijos

Taigi, kaip ir serijos pradininkas, XS35GTA V3 tėro viso labo vieno litro talpos miniPC. Jame – sparčiausias „Intel Atom D“ serijos procesorius – D2700 – pasižymintis 2,13 GHz dažniu dirbančiais dviem fiziniais branduoliais bei 1 MB antrojo lygmens (L2) atmintimi. Procesorius papildomai palaiko Hyper Threading technologiją, išplečiančią darbinių gijų skaičių iki keturių.

Pačioje apžvalgos pradžioje buvau užsiminęs apie neįprastą pagrindinių komponentų tandemą: „Intel Atom D2700“ „suporuotas“ ne su savo integruota grafine posisteme (taip, ji čia yra, bet deaktyvuota), o su „AMD Radeon HD 7410M“ grafiniu spartintuvu. 40 nm technologijos lustas dirba 480 MHz dažniu, talpina 160 stream procesorių bei palaiko tokias technologijas kaip: DirectX 11, Shader Model 5.0, Open GL 4.1 bei UVD3. Pagalbon ateinanti 512 MB GDDR3 talpos atmintis (800 MHz) užtikrina full HD dekodavimą ir sklandų BluRay transliavimą. Čia taip pat integruotas HD audio 7.1 valdiklis bei gyva galimybė vienu metu prijungti du monitorius.

Pietinį tiltą sudaro „Intel NM10 Express“ lustas, o D2700 šerdyje esantis šiaurinis lieka atsakingas už operatyvios atminties priežiūrą. Tiesa, čia komponentų poravimasis kaip ir nutrūksta. „Shuttle XS35GTA V3“ gamykloje nėra komplektuojamas nei su operatyviąja atminti, nei su vidiniu informacijos kaupikliu. Pirkėjas turi galimybę į du SO-DIMM lizdus įdiegti iki 4 GB DDR3 1066 MHz atminties. Tuo tarpu informacija gali būti pasirinktinai kaupiama 2,5“ HDD (5400/7200 RPM) arba 2,5“ SSD kaupikiuose. Efektyvus SATA tipas – SATA II (300 MB/s).

„Shuttle“ palieka galimybę šiame miniPC įdiegti tiek HDD, tiek SSD kaupiklius vienu metu, tačiau tam reikalingas papildomai įsigyjamas PHD2 perėjimas, leidžiantis ne tik vietoje ODD stalčiaus patalpinti antrą 2,5“ kaupiklį, bet ir suteikia VESA kabinimo galimybę. ODD stalčius yra pritaikytas plono tipo (angl. slim) optinių laikmenų skaitytuvams, kurio čia nerandame.

Integruota garso posisteme – IDT92HD8, turinti „Azalia“ palaikymą. Tinklo valdiklis – JMC 251. Gigabit LAN prieigos sparta siekia 10/100/1000 Mbit/s. Gamintojo teigimu, „Shuttle XS35GTA V3“ yra visiškai suderinamas su 32/64 bitų „Windows 7“ ir „Windows 8“ operacinėmis sistemomis.

Žvilgsnis iš arčiau

2,1 kilogramo sveriantis „Shuttle XS35GTA V3“ iš išorės atrodo pakankamai lengvai pažeidžiamas. Didžioji dalis 25,2 (I) x 16,2 (A) x 3,85 (P) matmenų korpuso padengta plastmase, kurios kokybė nei labai žavi, nei labai nuvilia. Tiesa, iškart už šios perforacijomis išvagotos plastmasės slypi aliumininės struktūros, kurios miniPC viršutiniame ir apatiniame šonuose yra visiškai atviros. Jokių ventiliatorių požymių šiame produkte, bent žvelgiant iš išorės, aptikti nepavyksta ir šio produkto išardymas greičiausiai tik patvirtins, jog tai visiškai pasyvus miniPC. Tuo abejoti praktiškai neleidžia ir aiškus gamintojo bandymas kuo efektyviau išnaudoti išorinį paviršiaus plotą.

Priekinėje „Shuttle XS35GTA V3“ dalyje turime vietą papildomam plonam ODD įrenginiui, USB 2.0 lizdą, 4-in-1 kortelių skaitytuvą (palaikomos SD, SDHC ir SDXC kortelės), įjungimo/išjungimo ir perkrovimo mygtukus bei veikimo/HDD būsenos LED indikatorius.

Kiekvienas galinio skydelio centimetras – praktiškai išnaudotas. Čia yra „Kensington“ užraktas, keturios USB 2.0, jungtys mikrofonui/ausinėms, LAN ir maitinimo lizdai bei po dvi HDMI ir D-Sub išvestis. Tiesa, iš jų naudojami tik pusė (vienas HDMI ir vienas D-Sub). Taip yra todėl, kad veiksniomis tampa tik „Radeon HD 7410M“ priklausančios išvestys, o likusi HMDI ir D-Sub pora yra deaktyvuota, kaip ir į „Intel Atom D2700“ integruota „GMA 3650“ grafinė posistemė.

Žvilgsnis į vidų

Šoninės „Shuttle“ sieneles laikomo vos vienas varžtas. Jį atsukus, patenkama į nettop‘o vidų. Dešinėje pusėje randamas nemažas juodos spalvos radiatorius, po kuriuo slepiasi vienas karščio vamzdelis, kurio struktūra nutįsta į šalia antrinės ODD ar SSD/HDD tvirtinimo vietos esantį radiatorių. Iš po didžiausio radiatoriaus kyšo gamykliškai įdiegta, plonam ODD skirta, jungtis. Tuo tarpu papildomai įsigytas perėjimas leidžia šią jungtį pakeisti į SSD/HDD prijungimui tinkamą jungtį.

Priešingoje pusėje randame pagrindinę plokštę, ant kurios išdėstyti du So-DIMM lizdai bei Intel WiFi modulis. Apatinė pagrindinės dalis padengta radiatoriumi, o viršum jos randame 2,5“ SSD/HDD tvirtinimo vietą.

Trūkstamų komponentų diegimas

Pasinaudodami informatyviu vartotojo gidu, be problemų įdiegėmė vieną „Spectek“ 4GB DDR3 1333 atminties modulį, o informacijos talpykla pasirinkome 256 GB talpos „OCZ Vector“ SSD kaupiklį. Atminties modulis pirmiausiai įstatomas 45° kampu, o vėliau palenkiamas ir automatiškai užfiksuojamas. SSD kaupiklio diegimas vyko itin paprastai: nuo nettop‘o struktūrų atsukamas dėklas, prie jo tvirtinamas SSD ir dėklas vėl trimis varžtas prisukamas atgal.

Deja, bet tokios konfigūracijos sistema nerodė didelių gyvybės ženklų: po kiekvieno įjungimo gaudavome juodą ekraną, todėl teko aiškintis problemos priežastis. Ja tapo nesuderinamumas tarp operatyvios atminties modulio ir nettop‘o. Mūsų nelaimei, „Shuttle“ miniPC atsisakė dirbti ir su dar keliais SO-DIMM moduliais (kaip Ramaxel 1GB PC3-10600S), tačiau sėkmė nusišypsojo į lizdą įdiegus „Samsung“ 2GB 1066 MHz arba „ADATA“ 1GB PC3-10600S modulius. Panašu, „Shuttle“ yra gana jautrus RAM moduliams, na, o mes galutinei konfigūracijai pasirinkome 2 GB talpos „Samsung“ modulį.

„Windows 8“ diegimas vyko sklandžiai tol, kol prisireikė paleisti kompiuterį iš naujo. Po kiekvieno perkrovimo BIOS nebeatpažindavo „OCZ Vector“ kaupiklio. Naujausia BIOS versija (1.11) problemos neišsprendė, todėl buvo prieita išvada, kad kyla suderinamumo problemų tarp naujausio „Barefoot 3“ valdiklio ir jau nebe pirmos jaunystės „Intel NM10“ pietinio lusto. Daliniu sprendimu tapdavo visiškas mini PC išjungimas, po kurios SSD vėl atsirasdavo tarp sistemos įrenginių, tačiau tai mūsų netenkino ir teko išbandyti SSD su „Sandforce SF-2281“ valdikliu. „OCZ Solid 3“ 60 GB talpos kaupiklis susidraugavo su „Shuttle“ sistema nė nemirktelėjęs.

BIOS

Nustatymų gausa primena praėjusio tūkstantmečio pabaigą, o gal net ankstesnius laikus. Kitą vertus, stebuklų tikėtis iš nulį spartinimo galimybių turinčio gaminio neverta. „Main tab“ rodo įdiegto BIOS versiją, CPU modelį ir jo dažnį bei instaliuotos operatyvios atminties parametrus. „Advanced tab“ talpina keletą skyrių, kaip CPU ar PM konfigūracija. Čia galima keisti HT aktyvaciją. „Power Management“ sekcija leidžia pasirinkti „suspend“ režimą kartu su EuP funkcija. BIOS taip pat leidžia keisti SATA režimą (pasirenkant IDE arba AHCI) bei „onboard device“ sekcijoje aktyvuoti arba išjungti integruotą garso plokštę, LAN tinklą, Wi-Fi prieigą. Žinoma, yra ir „Boot“ sekcija, leidžianti keisti įrenginio, iš kurio kraunama sistema, pirmenybę.

Testavimas

Kadangi tokio tipo palyginamųjų sistemų po ranka neturėjome, didesnio komentavimo po mūsų pasirinktais ir atliktais testais atsisakome. Kaip ten bebūtų, Shuttle buvo išbandytas kartu su populiariais testavimo įrankiais, kaip PCMark7, Cinebench 11.5 bei AIDA64 paketu.

CineBench 11.5

PCMark 7

CPU Hash

CPU Queen

FPU Julia

Jei nuoga sintetika kiek prailgo, kur kas įdomiau sužinoti, kaip „Shuttle“ sekėsi susidoroti su kasdienėmis užduotimis: 1080p peržiūra internete, BluRay filmų apdorojimu bei žaidimais. 1080p peržiūra „Youtube“ kanale vyko nepriekaištingai tik tuo atveju, kai visas filmukas užsikraudavo (angl.streaming). Išties, sunku pasakyti, kodėl susidurta su praleidžiamais kadrais žiūrint medžiagą streaming‘o metu, ypač, kai buvo išbandytos trys populiariausios naršyklės, o „Atom D2700“ apkrova svyruodavo tarp 70 – 95 %. Tuo tarpu BluRay 720/1080p filmai su aktyvuotu DTS buvo apdorojami be jokių problemų: pastarųjų nekilo ne tik peržiūrint filmą, bet sistema pajėgė užtikrinti visiškai tolygų darbą net ir labai intensyviai prasukant filmus.

Aišku viena, su rimtais žaidimais toks mini PC tikrai nesusidoros net esant minimaliems nustatymams, tačiau „Source“ variklį naudojantis „Half Life 2“ buvo „patrauktas“ labai šauniai. Esant maksimaliems in-game nustatymams bei 1024×768 rezoliucijai (AA ir AF filtracijos išjungtos) pasiekėme vidutinišką 64 fps rezultatą. Kai kas sakytų, kad, nagi, aktyvuokime AA, tačiau intensyviose grafikos scenose minimalus fps nukrisdavo iki 25-27 fps, todėl AA rekomenduoti šiuo atveju greičiausiai negalima. Nekyla abejonių, kad ir su kitais kiek senesniais „Source“ žaidimais, pavyzdžiui „Counter Strike“, „Shuttle“ susidoros be didesnių problemų.

Elektros sąnaudos ir temperatūros

Visiškai pasyvi, apvalų 0 dB skleidžianti sistema, žinoma, kol joje neatsiranda HDD, aušinama tikrai efektyviai. Esant 19 laipsnių aplinkos temperatūrai, karščiausiomis sistemos dalimis pasirodo esančios pagrindinė plokštė ir „Intel Atom“ procesorius, kurių maksimalios darbinės temperatūros priartėja prie 70 laipsnių. Tai tikrai nekelia jokio nuogąstavimo, kad kažkas gali perkaisti ar tarnauti trumpai, tačiau nereikia užmiršti, kad šis miniPC privalo „kvėpuoti“ ir jo negalima įsprausti į erdvę, kurioje nėra oro cirkuliacijos.

Elektros sąnaudos vis labiau apkraunant sistemą, didėja nežymiai. Ramybės režime „Shuttle“ kartu su 2 GB RAM moduliu ir „OCZ Solid 3“ SSD naudojo ~22 W. BluRay peržiūroje sąnaudos išaugo iki 26 W, o pikas buvo pasiektas žaidžiant „Half Life 2“ – matavimo prietaisas parodė 29 W. Tai šiek tiek viršyja „Shuttle“ nurodomus 27 W, tačiau nereikia pamiršti, kad galimos paklaidos tarp testavimo prietaisų bei pačių sistemų komplektacijų, prisiminus, kad „Shuttle“ komplektuojamas be RAM ir informacijos kaupiklio. Bet kokiu atveju, 2 W skirtumas nėra vertas diskusijų objektas.

Išvados

Nepaisant to, kad kiek užtrukome bandydami parinkti „Shuttle XS35GTA V3“ mėgstamą operatyvią atmintį bei atsižvelgiant į tai, kad prieš keletą mėnesių „Intel Atom D2700“ buvo išimtas iš gamybos (angl. EOL), tai nereiškia, kad toks produktas negali būti vertas dėmesio. Iš rinkos patraukiami ir flagmanai, šiuo atveju „Atom D2700“, o vartotojui galbūt rekomenduočiau kiek atidžiau žvilgtelti į šio nettop‘o palaikomos atminties išplėstinį sąrašą. Bet kokiu atveju visiškai pasyvus „Shuttle XS35GTA V3“ ant popieriaus ir mūsų atliktuose kasdieniuose testuose pasirodė šauniai, pateisindamas turbūt visus vartotojo lūkesčius. Žvelgiant iš funkcionalumo perspektyvų, kiek liūdna nematyti šiame nettop‘e USB 3.0 sąsajos, kuria pasižymi pagrindiniai konkurentai – „AMD Brazos“ platforma, tačiau „Atom D2700“ ir „Radeon HD 7410M“ užtikrina, kad „AMD Brazos“ sistemos turėtų labai daug vargo bandydamos pasiekti gryną šio dueto teikiamą spartą. Aišku nederėtų pamiršti, kad prie ~230 eurų kainuojančio (be PVM) „Shuttle XS35GTA V3“ teks papildomai pridėti operatyvios atminties ir SSD/HDD kaupiklio įkainius, taip gana nesunkiai pasiekiant ~300 eurų ribą. Nepaisant to, panašu, kad kiek „apnuogintas“ „Shuttle XS35GTA V3“ įkainotas pakankamai konkurencingai varžovų atžvilgiu ir gali būti drąsiai svarstytinas renkantis tokio tipo sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: