3 egiptiečiai mėgino perkirsti povandeninį interneto kabelį ir atjungti visą kontinentą  (5)

Egipto armija areštavo tris vyrus, mėginusius perkirsti Viduržemio jūros dugnu nutiestą interneto kabelį. Pakrančių apsaugos tarnybos kateris netoli Aleksandrijos uosto sustabdė žvejybinę valtį ir suėmė tris narus. Jei vyrams diversija būtų pavykusi, ekspertai tvirtina, kad „be internetinio ryšio būtų likęs visas kontinentas“. Po šio įvykio interneto ryšio sutrikimai užfiksuoti ne tik aplinkiniuose regionuose, bet ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Pakistane ir Indijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įtariama, kad jie mėgino perkirsti povandeninį interneto kabelį SEA-ME-WE 4. Tai – viena pagrindinių Aziją ir Europą jungiančių skaitmeninių arterijų, nutiesta iš Prancūzijos į Malaiziją ir prie pasaulinio žiniatinklio jungianti Italiją, Šiaurinę Afriką, Vidurio ir Pietų Aziją.

Narai buvo suimti už 750 metrų nuo Aleksandrijos krantų. Koks tokio jų poelgio motyvas ir kas jie tokie – neaišku. Nežinia ir kiek nuostolių spėta pridaryti. „Sky News“ praneša, kad internetas buvo sulėtėjęs Pakistane ir Indijoje – tai patvirtino ir žiniatinklio srautus stebinti ir analizuojanti saugos tarnyba. Povandeninis interneto ryšio kabelis priklauso bendrovei „Telecom Egypt“ – didžiausiai internetines paslaugas teikiančiai kompanijai Egipte.

JAV veikiančios bendrovės „Renesys“ technologijų ekspertas Džimas Kouvis (Jim Cowie) tvirtina, kad kabelio nutraukimas gali sukelti duomenų srauto perpildymą ir siuntimo tempo sulėtėjimą – duomenys tuomet keliauja ilgesniuoju keliu aplink visą pasaulį.

Tą patį kabelį SEA-ME-WE 4 2008 m. rimtai pažeidė iš vieno laivo išmestas inkaras. Tada Egipto interneto srautas veikė tik 25 proc. pajėgumu.

Jei suimtiems egiptiečiams diversiją būtų pavykę įvykdyti sėkmingai ir iki galo, duomenų srauto nuostoliai būtų buvę 4 kartus didesni nei po „didžiausia istorijoje kibernetine ataka“ vadinamo išpuolio iš Olandijos kompanijos „Cyberbunker“. Ir visa tai – ne kokiomis nors ypatingai pažangiomis technologijomis, o primityviausiu kirtikliu, pažymi “Quartz.com“.

„Daugelis didžiųjų valstybių savo pakrantėse turi po keletą kabelių, tačiau jei būtų prarastas bent vienas iš jų, tai reikštų, kad visas duomenų srautas turėtų vykti likusiais kabeliais, o tai reikštų spartos sulėtėjimą, – rašo „Quartz.com“. Jei atsirastų planuojančių pažeisti keletą kabelių išsyk, kaip būtų galima užkirsti jiems kelią? Be to, atsižvelgiant į tai, kad daugelis kabelių nutiesti pro tokią geografinę adatos skylutę kaip Sueco kanalas, nebūtų sudėtinga per gana trumpą laiką perrėžti visą kabelių puokštę.“

Pastarosiomis savaitėmis tai jau nebe pirmas pranešimas apie pažeistus interneto kabelius Egipto pakrantėse. „Seacom“ kabeliais interneto ryšys tiekiamas didžiajai daliai Afrikos. Indijos „Busines Standard" informuoja, kad pastarosiomis dienomis daugelis šios šalies interneto vartotojų pajuto sulėtėjusią interneto spartą ir sieja tai su šviesolaidžio diversija prie Egipto krantų.

(22)
(0)
(0)

Komentarai (5)