Galas šūviams pro šalį: pagamintas šautuvas su „Linux“ sistema (Video)  (7)

Svetainės arstechnica.com kolektyvui nusišypsojo laimė išbandyti naujos kartos medžioklinį šautuvą, kuriam papildomo patikimumo suteikia „Linux“ operacinė sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios svetainės fotografas, niekada anksčiau nešaudęs, įsitaisė už didelio medžioklinio šautuvo su optiniu taikikliu ir pučiant stipriam vėjui pradėjo taikytis. Vėjo stiprumo duomenis jis įtraukė į šautuvo kompiuterį. Viską, ką mato šaulys, papildomame kompiuterio ekrane gali stebėti ir kiti žmonės. Fotografas lazeriniu taikikliu pasižymi savo taikinį, iš stebėtojų gauna patvirtinimą, kad taikinys pažymėtas tinkamai.

Ir kiek aprimus vėjui stebėtojas šauliui duoda komandą: „Leisk“.

Šaulys paspaudžia gaiduką, po kurio laiko išlekia kulka ir kelias akimirkas lekia link taikinio. Per tą laiką taikiklio atvaizdavimas planšetinio kompiuterio ekrane pasikeičia iš mėlyno į raudoną ir artėja link taikinio.

Ir po akimirksnio stebėtojas praneša: „Šūvis taiklus“.

Atkreipkite dėmesį – fotografas iš tikrųjų visai nėra patyręs šaulys. Tai buvo pirmas jo šūvis iš medžioklinio šautuvo. O šūvio nuotolis buvo daugiau nei 900 metrų.

Bet šūvis buvo taiklus ne dėl to, kad „Ars Technica“ fotografais samdo tik antžmogius, kurie iš prigimties šaudo ne prasčiau nei bet kuris puikiai treniruotas snaiperis – jam padėjo kompiuteris, sumontuotas į nedidelės Austrijos bendrovės „TrackingPoint“ sukurtą beveik 50 tūkst. litų vertės šautuvą.

Austrų bendrovė sukūrė sistemą „Precision Guided Firearm“, kuri glaudžiai integruoja šautuvą, optinį taikiklį su ARM procesoriumi, „Angström Linux“ operacinę sistemą su keletu patobulintų elementų ir nuleistuką, į kurio spaudimą reaguoja taikiklis.

Austrai kaip medžioklinės sistemos pagrindą panaudojo „Surgeon Rifles“ gamybos ginklus (kurie ir be patobulinimų nėra pigūs – maždaug nuo 12 iki 15 tūkst. litų už bazines versijas), o vėliau prie šių ginklų primontuojamas modifikuotas nuleistuko mechanizmas ir optinis taikiklis. Ir, nepaisant tikrai solidžios kainos, „TrackingPoint“ visus ginklus 2013 metais gamins tik pagal užsakymą iš anksto – užsakovų tiek, kad gamintojai nespėja suktis.

Kuo šis šautuvas toks ypatingas? Pirmas neįprastas dalykas, kurį pastebėjo „Ars Technika“ atstovai – nuleistuko mechanizmas. Tarp nuleistuko svirtelės paspaudimo ir šovinio išlėkimo yra tam tikras atidėjimas – kartais netgi kelių sekundžių, priklausomai nuo to, kaip stabiliai taikomasi. Nuleistuko svirtelės paspaudimo ir šūvio sąsajos panaikinimas kai kuriems šauliams gali pasirodyti labai gluminantis dalykas.

Šautuvo kompiuterinė dalis valdoma per optinį taikiklį, kuriame matomas vaizdas, atsiveriantis priešais šautuvą, bet jis yra gausiai papildytas įvairiais duomenimis – taikiklio ekranas atrodo tarsi kompiuterinio skraidyklės simuliatoriaus vaizdas.

Per taikiklį šaulys aptinka norimą taikinį – metalinė plokštę, medžiojamą gyvūną, medį ar bet ką kitą. Nusitaikoma taip, kad taikiklio skalės centras būtų ties taikinio centru ir paspaudžiamas raudonas „pažymėjimo“ mygtukas ties nuleistuko svirtele. Tuomet taikiklio nuotolio ieškiklis trumpam pašviečia galingu lazeriu, išmatuojančiu atstumą iki taikinio ir šiuos duomenis pateikia taikiklio ekranėlio viršutiniame kairiame kampe. O pats vaizdas persiorientuoja taip, kad būtų kompensuojama kulkos trajektorija – pirmus kelis bandymo šaudyti kartus toks vaizdo pasikeitimas gali gluminti.

Vaizdo orientacijos pasikeitimas reikalingas tam, kad skriejančią kulką gravitacija veikia lygiai taip pat, kaip ir išmestą iš rankos – ir iššauta, ir krentanti kulka per tą patį laiką link žemės paviršiaus priartėja vienodu atstumu. Todėl, pavyzdžiui, nuskriejusi apie 900 metrų kulka nukrenta maždaug 6 metrus. Taikiklyje įmontuotas kompiuteris vaizdą koreguoja įvertinęs atstumą iki taikinio ir rodo tiksliai tą tašką, į kurį turėtų pataikyti kulka – nereikia taikytis į kažkokį menamą tašką virš taikinio. Tiesa, optiniai taikikliai turi specialius reguliavimo ratukus, kuriuose rankiniu būdu galima nurodyti spėjamą nuotolį iki taikinio. Šiuo atveju reguliavimu pasirūpina kompiuteris.

Pažymėjus taikinį sistema lazerį išjungia ir pradeda aktyviai veikti kompiuterio vaizdo atpažinimo funkcijos. Jeigu taikinys yra medžiojamas gyvūnas, taikiklis stebės jo judėjimą kol jis nepasitrauks iš regėjimo lauko, o raudonas taikinio taškelis, į kurį turėtų smogti kulka, liks ant tos pačios taikinio vietos, kuri buvo pažymėta. Toks tikslumas ne tik palengvina šaudymą dideliu atstumu, bet ir suteikia medžiotojui galimybę savo taikinį nušauti etiškai – taikinio žymėjimo mechanizmas reiškia, kad gyvūnas gali būti nušaunamas vienu šūviu, jo nesužeidžiant ir nesukeliant nereikalingų kančių.

Pažymėjus taikinį, taikiklio centre užsižiebia didelis mėlynas kryželis, reiškiantis, kad šauti galima. Šaudant paprastu šautuvu kulkos paleidimo mechanizmas paleidžiamas patraukiant nuleistuko svirtelę, bet šiuo atveju taip nenutinka – paspaudus svirtelę taikiklio centre esantis kryželis paraudonuoja, o jos neatleidus, taikiklį reikia užvesti tiksliai ant to taikinio taško, kuris buvo pažymėtas. Kulka paleidžiama tik sutapus taikiklio centrui ir pažymėtam taikinio taškui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (7)