Šiaurės Korėja primena suerzintą vapsvų spiečių: grasinimai ir pasaulio reakcija  (0)

Šiaurės Korėja, įtūžusi dėl naujų Jungtinių Tautų (JT) sankcijų ir bendrų JAV bei Pietų Korėjos karinių pratybų, pastarosiomis savaitėmis paskelbė virtinę apokaliptinių grasinimų branduoliniu karu. Į šiuos grasinimus neišvengiamai reagavo dauguma pasaulio valstybių - pateikiame trumpą pastarosios savaitės svarbiausių įvykių suvestinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!


Šiaurės Korėjos raketų judėjimas dar labiau padidino įtampą

Šiaurės Korėjoje ant mobilių leidimo įrenginių buvo užkeltos ir objektuose netoli rytinės pakrantės paslėptos dvi vidutinio nuotolio raketos, pranešama penktadienį, ir ši informacija pakurstė nuogąstavimus dėl raketų paleidimo artimiausiu metu, tuo pačiu - smarkaus įtampos padidėjimo.

Naujienų agentūra "Yonhap" cituodama Pietų Korėjos vyriausybės aukšto rango pareigūną, pranešė, kad Šiaurės Korėja šios savaitės pradžioje dvi vidutinio nuotolio raketas "Musudan" traukiniu pervežė į rytinę pakrantę ir užkėlė jas ant transporto priemonių, aprūpintų (raketų) leidimo įrenginiais.

Gynybos ministerija, kuri dieną prieš tai patvirtino vienos "žymaus nuotolio" raketos pervežimą, atsisakė komentuoti šį naują pranešimą.

Tačiau vienas karinio jūrų laivyno pareigūnas "Yonhap" sakė, kad bet kokiam raketos paleidimui užfiksuoti buvo dislokuoti du Pietų Korėjos eskadriniai minininkai "Aegis" su moderniomis radiolokatorių sistemomis, vienas - prie rytinės, o kitas - prie vakarinės pakrantės.

"Jeigu Šiaurės (Korėja) paleis raketą, mes suseksime jos trajektoriją", - sakė pareigūnas.

"Musudan" niekada nebuvo išbandyta, bet manoma, kad jos nuotolis yra maždaug 3 tūkst. km ir kad tą nuotolį su nedidele naudingąja apkrova teoriškai galima padidinti iki 4 tūkst. kilometrų. Toks spindulys apima Pietų Korėją, Japoniją ir, galbūt, JAV karines bazes Ramiojo vandenyno saloje Guame.

Minėtas vyriausybės aukšto rango pareigūnas "Yonhap" sakė, kad mobilūs raketų paleidimo įrenginiai jau paslėpti specialiuose požeminiuose objektuose. "Šiaurės (Korėja), kaip atrodo, ketina paleisti tas raketas be išankstinio perspėjimo", - pridūrė jis.

Pentagonas yra sakęs, kad pasiųs raketų gaudykles saugoti savo bazių Guame - JAV priklausančioje teritorijoje 3 380 km į pietryčius nuo Šiaurės Korėjos. Guame yra dislokuota 6 tūkst. amerikiečių karių.

Dauguma ekspertų mano, kad Pchenjanas dar neturi pajėgumų užkelti branduolinį užtaisą ant balistinės raketos, kuri pasiektų JAV bazes ar teritoriją.

Š.Korėja patvirtino branduolinio smūgio JAV planus: karas gali įsiplieksti „šiandien arba rytoj“

Šiaurės Korėja ketvirtadienį dramatiškai padidino įtampą savo karinga retorika, perspėdama, kad patvirtino branduolinio smūgio prieš taikinius Jungtinėse Valstijose planus. "Sprogimo momentas sparčiai artėja", - nurodė Šiaurės Korėjos kariškiai, perspėdami, kad karas gali įsiplieksti "šiandien arba rytoj".

Naujausi Pchenjano pareiškimai nuskambėjo tuo metu, kai Vašingtonas suskubo stiprinti priešraketinę gynybą Ramiojo vandenyno regione, ruošdamasis pasiųsti sausumoje dislokuojamas raketų gaudykles į Guamą ir pasiųsdamas du "Aegis" klasės eskadrinius minininkus į šį regioną.

Didelė įtampa taip pat jaučiama prie smarkiai įtvirtintos Šiaurės Korėjos sienos su Pietų Korėja, kai izoliuotas komunistinės šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimas uždraudė pietų korėjiečiams patekti į Seulo finansuojamą pramonės kompleksą, esantį netoli sienos.

Pranešime, kurį paskelbė Šiaurės Korėjo valstybinė naujienų agentūra KCNA, Korėjos liaudies armijos generalinis štabas perspėjo Vašingtoną, kad JAV grasinimai bus "sutriuškinti ... pažangiausiomis mažesnėmis, lengvesnėmis ir įvairesnėmis branduolinių smūgių priemonėmis".

"Mūsų revoliucinių ginkluotųjų pajėgų negailestinga tokio pobūdžio operacija buvo galutinai išnagrinėta ir patvirtinta", - sakoma pranešime.

Praeitą mėnesį Šiaurės Korėja grasino suduoti "prevencinį" branduolinį smūgį Jungtinėms Valstijoms, o praeitą savaitę jos aukščiausioji armijos vadovybė įsakė paskelbti kovinę padėtį strateginių raketinių pajėgų daliniuose.

Kita vertus, nors Pchenjanas yra sėkmingai išbandęs savo branduolinius užtaisus, dauguma ekspertų teigia, kad ta šalis dar nėra pajėgi pasigaminti pakankamai lengvų kovinių galvučių, kurias galėtų nešti balistinės raketos, pajėgios smogti JAV teritorijai.

Šiaurės Korėja nebegalės apsaugoti užsienio ambasadų

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija kreipėsi į užsienio šalių ambasadas, siūlydama evakuoti iš Šiaurės Korėjos savo piliečius - tiek diplomatus, tiek ten veikiančių organizacijų darbuotojus.

Tai naujienų agentūrai ITAR-TASS pranešė Rusijos diplomatinės misijos spaudos atašė Denisas Samsonovas. Anot jo, Š. Korėjos valdžia savo pasiūlymą aiškina "padėties blogėjimu Korėjos pusiasalyje”.

Rusijos ambasada kol kas dirba įprastiniu režimu, bet stebės įvykių raidą, pažymėjo D. Samsonovas.

Naujienų agentūros "RIA Novosti” šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje taip pakomentavo Pchenjano pasiūlymą: "Deja, situacija rutuliojasi ne ta kryptimi, kuria norėtųsi. Dabar mums svarbiausia mūsų piliečių saugumas”.

Šiaurės Korėjoje iš viso atidaryta kiek daugiau kaip 20 užsienio atstovybių. Daugelis šalių turi Pchenjano akredituotas diplomatines misijas Seule arba Pekine. Š. Korėjos sostinėje yra septynių ES šalių - Vokietijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Čekijos, Rumunijos ir Bulgarijos atstovybės. Be to, švedų diplomatai yra tarpininkai tarp JAV ir Šiaurės Korėjos.

Šiaurės Korėja perspėjo ir Didžiąją Britaniją, jog nebegalėsianti apsaugoti užsienio ambasadų po balandžio 10 dienos konflikto atveju, siejamu su branduolinės įtampos stiprėjimu, pranešė penktadienį britų Užsienio reikalų ministerija (URM).

Anot URM atstovo, Pchenjanas nurodė Londonui, kad "nuo balandžio 10 dienos Šiaurės Korėjos vyriausybė nebegalės garantuoti ambasadų ir tarptautinių organizacijų saugumo šalyje, jei kiltų konfliktas".

Šiaurės Korėja grasina uždaryti visą pramoninį kompleksą

Šiaurės Korėja ketvirtadienį pagrasino atšaukti savo 53 tūkst. darbuotojų iš jungtinės su Pietų Korėja Kesongo pramoninės zonos ir uždaryti visą kompleksą – toks pareiškimas buvo padarytas kitą dieną po to, kai Pchenjanas uždarė kompleksą personalui iš Pietų Korėjos.

Šiaurės Korėjos Komiteto taikiam Korėjos susivienijimui (KTKS) atstovas sakė, kad šalis taip reaguoja į Pietų Korėjos gynybos ministro trečiadienio pareiškimą, jog yra parengtas "karinis" planas nenumatytiems atvejams, kaip užtikrinti Pietų Korėjos piliečių Kesonge saugumą.

"Jeigu Pietų Korėjos marionetės ir konservatorių žiniasklaida ir toliau (mus) šmeiš, mes nurodysime visus savo darbuotojus atšaukti iš Kesongo", - sakė atstovas, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra KCNA.

"Visiškas komplekso uždarymas taps realybe", - pridūrė jis.

Trečiadienį Pchenjanas informavo Seulą, kad sustabdo kasdienį Pietų Korėjos piliečių judėjimą į Kesongą, kuris buvo paskutinis likęs realus kontaktų tarp abiejų šalių taškas.

Pietų Korėjos susivienijimo ministerija paskelbė, kad nuo ketvirtadienio vidurdienio (6 val. Lietuvos laiku) Kesonge, esančiame 10 km nuo sienos Šiaurės Korėjos teritorijoje, yra 812 Pietų Korėjos piliečių.

Šiaurės Korėja yra sakiusi, kad tame komplekse esantys Pietų Korėjos piliečiai gali išvykti kada panorėję, tačiau šimtai jų nusrendė likti, kad jų gamyklos galėtų toliau dirbti.

Trečiadienį kalbėdamas Pietų Korėjos valdančiosios partijos parlamentarams, gynybos ministras Kim Kwan-Jinas (Kim Kvandžinas) patikino juos, kad yra parengti planai nenumatytiems atvejams, kuriuose kalbama ir apie "galimus karinius veiksmus", jeigu iškiltų grėsmė šalies piliečiams.

KTKS atstovas sakė, kad Kim Kwan-Jinas "kliedėjo", ir perspėjo, kad bet kokia karinė provokacija, nukreipta prieš Kesongo kompleksą, nulems "priešo pajėgų susinaikinimą".

Kesongas "balansuoja ties žlugimo riba", pridūrė jis.

2004 metais įsteigtas Kesongas Šiaurės Korėjai yra labai svarbus tvirtos valiutos šaltinis.

Nei Pchenjanas, nei Seulas anksčiau neleisdavo įtampai kaip nors reikšmingiau paveikti Kesongo - vienintelio išlikusio Korėjų bendradarbiavimo pavyzdžio, kuris laikomas stabilumo pusiasalyje garantu.

Pietų Korėja dislokavo laivus, seksiančius Šiaurės Korėjos raketas

Pranešama, kad Pietų Korėja dislokavo du karinius laivus su priešraketinės gynybos sistemomis, kurie seks Šiaurės Korėjos raketas, informuoja BBC.

Kariuomenės pareigūnai Pietų Korėjos žiniasklaidai penktadienį sakė, kad du laivai gali būti dislokuoti rytinėje ir vakarinėje pakrantėje. Neįvardijami pareigūnai teigė, kad laivai stebės padėtį, ir jei Šiaurės Korėja paleistų raketą, jie sektų jos trajektoriją.

Ketvirtadienį Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras pranešė, kad Šiaurės Korėja dislokavo raketą savo rytinėje pakrantėje. 

Penktadienį pasirodė nepatvirtinti pranešimai, kad Pchenjanas dislokavo dvi raketas ir jas užtaisė paleidimui. Manoma, kad tai vidutinio nuotolio raketos "Musudan", kurios galėtų pasiekti JAV teritoriją Guamo saloje. Ketvirtadienį JAV pranešė, kad saloje dislokuos priešraketinės gynybos sistemą.

Seulas teigia, kad Šiaurės Korėja raketas galėjo parengti bandymui, o ne priešiškiems veiksmams.

Vašingtonas suka galvą, kada gali būti peržengta riba konflikte su Šiaurės Korėja

Vašingtonui ir Pchenjanui jau kelias savaites keičiantis vis griežtesniais perspėjimais ir grasinimais, JAV politikos formuotojai tikisi neleisti šiai krizei peraugti į karą, tačiau išlaikyti tvirtą poziciją Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

Šiaurės Korėja yra pagarsėjusi savo dramatiškais pareiškimais, tačiau pastarosiomis dienomis Jungtinėse Valstijose, Pietų Korėjoje ir Japonijoje nuvilnijo nerimas, kai Pchenjanas pagrasino branduoliniu karu ir veikiausiai nusprendė perkelti vieną vidutinio nuotolio raketą į savo rytinę pakrantę.

Jungtinės Valstijos praeitą mėnesį žengė precedento neturintį žingsnį, paskelbdamos, kad sunkiai susekami Amerikos strateginiai bombonešiai B-2, galintys nešti branduolinius ginklus, dalyvavo bombardavimo pratybose Pietų Korėjoje. Tikėtina, kad šis ir kiti Vašingtono veiksmai iš dalies turėjo tapti padrąsinimus Jungtinių Valstijų sąjungininko Seulo naujai administracijai.

Vienas aukštas JAV pareigūnas tvirtino, jog toks jėgos demonstravimas buvo reikalingas, siekiant paveikti Šiaurės Korėją, tačiau pridūrė, kad Vašingtonas taip pat nori sumažinti įtampą ir galimų klaidų potencialą.

"Niekas neturėtų galvoti, kad atsidūrėme prie karo slenksčio - bent jau šiuo metu, ir padarysime viską, ką galime, kad to išvengtume", - pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Pareigūnas pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos lieka įsipareigojusios kasmet rengti bendras karines pratybas su Pietų Korėja, kurios šiemet baigsis balandį ir kuriose dalyvavo B-2 bei kiti modernūs lėktuvai. Tačiau tikėtina, kad Vašingtonas "mažiau viešins mūsų pratybų veiksmus".

Pentagonas trečiadienį paskelbė ketinantis paspartinti sausumoje bazuojamų priešraketinės gynybos sistemos THAAD baterijų dislokavimą Guame, siekiant apsaugoti šią JAV Ramiojo vandenyno teritoriją, tačiau nurodė, kad tie veiksmai yra gynybinio pobūdžio.

JAV Valstybės departamento atstovė Victoria Nuland neigė, kad Vašingtonas keičia toną, tačiau pažymėjo, kad padėtis "neturėtų dar labiau įkaisti" ir kad Jungtinės Valstijos atviros "kitokiam kursui", jeigu Šiaurės Korėja pakeis savo taktiką.

Susirūpinimą didina faktas, kad Jungtinės Valstijos menkai pažįsta Kim Jong Uną (Kim Čen Uną) - trečios kartos Šiaurės Korėjos lyderį, kuriam, kaip manoma, dar nėra sukakę 30 metų. Komunistinės valstybės lyderis, atėjęs į valdžią 2011 metų pabaigoje po savo tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) mirties, iki šiol yra susitikęs tik su keliais užsieniečiais, tarp jų JAV krepšinio žvaigžde Dennisu Rodmanu.

JAV analitinio centro - Užsienio ryšių tarybos - vyriausiasis bendradarbis Scottas Snyderis laikosi nuomonės, kad Jungtinių Valstijų veiksmai tikriausiai jau pakankami, kad pasiųstų aiškią žinią Šiaurės Korėjai, kuri vasarį išbandė jau trečią savo branduolinį užtaisą, nepaisydama tarptautinių perspėjimų.

Tačiau S.Snyderis pažymėjo, jog Vašingtonas nedemonstravo beveik jokių paskatų mažinti temperatūrą šioje priešpriešoje, o Pchenjanas veikiausiai dar ne visas savo kortas paklojo ant stalo.

"Man susidarė įspūdis, kad šiaurės korėjiečiai gavo šią žinią. Šiuo metu problema ta, jog šiaurės korėjiečiai jau žengia nustatytu veiksmų keliu", - aiškino ekspertas.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro analitikė Bonnie Glaser sakė, kad Jungtinės Valstijos turėjo didesnę veiksmų laisvę, atskleisdamos savo karinius veiksmus, baigiant svarbų pratybų su Pietų Korėja etapą.

Tačiau ji nurodė, kad JAV negalėjo siųsti kitokių ženklų Šiaurės Korėjai, išskyrus rodančius, kad Vašingtonas tebelaiko atvėręs duris dialogui.

"Nenorime apdovanoti jų už grasinimus, ir nemanau, kad iš tikrųjų turėtume siūlyti kažką nauja, jiems nedemonstruojant jokių žingsnių įtampos mažinimo link", - pažymėjo B.Glaser.

Kurtas Campbellas, vasarį atsistatydinęs iš JAV valstybės sekretorės pavaduotojo Rytų Azijos reikalams posto, teigia, kad prezidento Baracko Obamos administracija sąmoningai pasiuntė "dvejopą žinutę" Šiaurės Korėjai.

Vašingtonas perspėjo Šiaurės Korėją, tačiau taip pat pažymėjo neįžvelgiantis didesnio Pchenjano karinės galios stiprinimo.

"Manau, kad jie (JAV administracija) elgiasi taip, kad nesusiklostytų aplinkybės, kai padėtis eskaluotųsi už taško, kai ji dar gali būti veiksmingai valdoma, - K.Campbellas sakė Johnso Hopkinso universitete. - Tai vienas iš pavojingiausių regionų pasaulyje. Jis lengvai įsiplieskiantis, smarkiai ginkluotas, todėl reikia veikti itin atsargiai."

JAV ragina Šiaurės Korėją liautis grasinus branduolinėmis atakomis

Baltieji rūmai trečiadienį perspėjo Šiaurės Korėją liautis grasinus, kai izoliuota valstybė dramatiškai padidino įtampą savo karinga retorika, pareiškusi, kad patvirtino branduolinio smūgio prieš taikinius Jungtinėse Valstijose planus.

"Matėme šiandieninį Šiaurės Korėjos pareiškimą - ir vėl skelbiantį nepadedančius ir nekonstruktyvius grasinimus, - sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Caitlin Hayden. - Tai dar vienas papildymas ilgoje provokuojančių pranešimų virtinėje, kurie tik dar labiau izoliuos Šiaurės Korėją nuo likusios tarptautinės bendruomenės dalies ir pakirs jos ekonomikos plėtros tikslą."

"Šiaurės Korėja turėtų sustabdyti savo provokuojančius grasinimus ir verčiau sutelktų dėmesį į savo tarptautinių įsipareigojimų vykdymą", - pridūrė ji.

Pranešime, kurį anksčiau paskelbė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA, Korėjos liaudies armijos generalinis štabas perspėjo Vašingtoną, kad JAV grasinimai bus "sutriuškinti ... pažangiausiomis mažesnėmis, lengvesnėmis ir įvairesnėmis branduolinių smūgių priemonėmis".

"Mūsų revoliucinių ginkluotųjų pajėgų negailestinga tokio pobūdžio operacija buvo galutinai išnagrinėta ir patvirtinta", - sakoma pranešime.

Praeitą mėnesį Šiaurės Korėja grasino suduoti "prevencinį" branduolinį smūgį Jungtinėms Valstijoms, o praeitą savaitę jos aukščiausioji armijos vadovybė įsakė paskelbti kovinę padėtį strateginių raketinių pajėgų daliniuose.

Kita vertus, nors Pchenjanas yra sėkmingai išbandęs savo branduolinius užtaisus, dauguma ekspertų teigia, kad ta šalis dar nėra pajėgi pasigaminti pakankamai mažų kovinių galvučių, kurias galėtų nešti balistinės raketos, pajėgios smogti JAV teritorijai.

F.Castro parašė straipsnį apie situaciją Korėjos pusiasalyje

Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Castro parašė pirmą straipsnį per devynis mėnesius, kuriame raginama susilaikyti nuo konfrontacijos Korėjos pusiasalyje, skelbia AP.

Trumpame straipsnyje F. Castro rašo apie branduolinio karo poveikį Azijai ir už jos ribų. Jis teigia, kad Havana visada buvo ir bus Šiaurės Korėjos sąjungininkė, tačiau paprašė jos pagalvoti ir apie savo kaimynų interesus.

Anot F. Castro, jeigu kils karas, tada Barackas Obamaas "išliks blogiausiu veikėju JAV istorijoje".

Pasaulio komunistus žavintis Fidelis Castro penktadienį paragino Šiaurės Korėją ir Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) vengti konfrontacijos ir priminė abiem pusėms jų "pareigą" taikai išsaugoti. "Jeigu ten kiltų karas, būtų baisios žmonių skerdynės" ir Šiaurės ir Pietų Korėjoje "be jokios naudos nei vienai iš jų", - pažymima F.Castro straipsnyje, paskelbtame pirmajame Kubos komunistų laikraščio "Granma" puslapyje.

Dabar, kai Šiaurės Korėjos vyriausybė "pademonstravo savo techninę ir mokslinę pažangą, mes primename jiems jų pareigas toms šalims, kurios visada buvo didelės jų draugės". F.Castro patarė Šiaurės Korėjai neužmiršti, kad "toks karas paveiktų ... daugiau kaip 70 procentų planetos gyventojų", ir viešai pasmerkė "tokio neįtikėtino ir absurdiško dalyko pavojingumą" taip tankiai gyvenamame regione.

Pasak F.Castro, dabartinė krizė reiškia rimčiausią branduolinio karo pavojų nuo 1962 metų, kai buvo kilusi JAV ir Sovietų Sąjungos santykių krizė dėl sovietų branduolinių raketų dislokavimo Kuboje. "Pareiga" išvengti konflikto tenka ir Vašingtonui "bei Jungtinių Valstijų žmonėms", nurodo F.Castro.

F. Castro vieną paskutinių savo straipsnių skiltyje "Reflections" parašė 2012 metų birželį. Komunistinei Kubai beveik penkis dešimtmečius vadovavęs F. Castro spalį paaiškino, kodėl liovėsi rašęs. Jis teigė, kad jo straipsniai užima vietą valstybinėje žiniasklaidoje, kurios reikia kitiems tikslams.

Šiaurės Korėja privesta konfrontuoti su JAV, tvirtina Irano generolas

Šiaurė Korėja neturėjo kitos išeities - tik konfrontuoti su Jungtinėmis Valstijomis, kurias reikėtų kaltinti dėl įtampos Korėjos pusiasalyje, pareiškė aukšto rango Irano kariškis savo pastabose, kurias penktadienį paskelbė naujienų agentūra "Fars".

"Įtampa regione tvyro dėl Jungtinių Valstijų reiškiamų per didelių reikalavimų ... ir kilpos aplink Šiaurės Korėją veržimo", - sakė Irano ginkluotųjų pajėgų viršininko pavaduotojas brigados generolas Masoudas Jazayeri.

Tuomet "Šiaurės Korėjai nebeliko nieko kita - tik konfrontuoti prieš Jungtinių Valstijų veiksmus", - pridūrė jis.

M.Jazayeri taip pat kaltino "karo kurstytojų grupes" Valstijose dėl įtampos didinimo; tačiau šio teiginio neišplėtojo. M.Jazayeri pritarė priešpriešą eskaluojantiems Šiaurės Korėjos veiksmams ir pabrėžė, kad "nepriklausomos valstybės nepaklusta Amerikos avantiūrizmui".

Jis kritikavo ir Jungtines Tautas, kad jos esą nesugebėjo "sutramdyti Jungtinių Valstijų" ir leido įtampai išplisti po visą Korėjos pusiasalį.

Šiaurės Korėja nuėjo per toli, teigia JT generalinis sekretorius

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas sakė, kad Šiaurės Korėja su savo grasinimais nuėjo per toli, praneša BBC.

Per spaudos konferenciją Madride Ban Ki Moonas sakė, kad krizė Korėjos pusiasalyje, kurios niekas nenori, galėtų turėti labai rimtų pasekmių. Šį perspėjimą JT vadovas išsakė ketvirtadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras pranešė, kad Pchenjanas savo rytinėje pakrantėje dislokavo raketą. 

Dar anksčiau Šiaurės Korėja atnaujino grasinimus JAV teritorijoje surengti branduolinę ataką, bet manoma, kad Pchenjano raketos dar nepritaikytos branduoliniams kariniams užtaisams gabenti. Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė, kad JAV ėmėsi "visų reikiamų atsargos priemonių".

Ban Ki Moonas sakė, kad "branduoliniai grasinimai yra ne žaidimas, tai labai rimta (...) Manau, kad jie (Šiaurės Korėja) su savo retorika nuėjo per toli". JT generalinis sekretorius ragino visas krizės šalis "nuraminti šią situaciją ir pradėti dialogą".

Tuo tarpu Rusija pareiškė, kad Pchenjano bandymai "pažeisti JT Saugumo Tarybos sprendimus yra kategoriškai nepriimtini".

"Tai radikaliai komplikuoja, o gal net praktiškai panaikina galimybes atnaujinti šešiašales derybas", - ketvirtadienį sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius.

Derybos tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos, JAV, Rusijos, Kinijos ir Japonijos paskutinį kartą buvo surengtos 2008 metų pabaigoje.

Japonija teigia, kad glaudžiai bendradarbiauja su JAV ir Pietų Korėja ir stebi Šiaurės Korėjos veiksmus. Vyriausybės atstovas sakė, kad Japonija pasiruošusi blogiausiam scenarijui.

Rusija smerkia nepriimtinus Šiaurės Korėjos veiksmus

Rusija ketvirtadienį griežtai pasmerkė Šiaurės Korėjos veiksmus didinant įtampą tarp jos ir Pietų Korėjos bei Jungtinių Valstijų, be to, sakė, kad Pchenjanas demonstruoja "kategoriškai nepriimtiną" Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijų nepaisymą.

"Rusijai Pchenjano JT rezoliucijų (dėl branduolinio ginklo neplatinimo) nepaisymas yra kategoriškai nepriimtinas", - žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius, kuris pridūrė, kad Šiaurės Korėjos veiksmai "komplikuoja - jeigu praktiškai (jų) neatmeta - šansus atnaujinti" šešiašales derybas įtampai Korėjos pusiasalyje sumažinti.

Karo šmėkla Š.Korėjos skurdui pridengti

Neprognozuojamasis Pchenjanas tarptautinei bendruomenei uždavė galvosūkį – rimtai svarstyti ar ignoruoti jo karinius užmojus? 

Pasak VU TSPMI docento Tomo Janeliūno, net ir teoriškai, remiantis turima informacija, Šiaurės Korėjos raketos gali pasiekti tik Aliaskos teritoriją. Ar praktiškai raketų tikslumas būtų toks, kaip numanoma, dar nežinia. Be to, galimybes sėkmingai įvykdyti smūgį apribotų ir JAV priešraketinės sistemos galimybės numušti šias raketas.

Savaitės pradžioje Šiaurės Korėja pranešė atnaujinanti prieš šešerius metus sustabdyto „Yongbyon“ reaktoriaus veiklą ir pirmą kartą viešai pripažino, kad reaktorius bus naudojamas branduolinio ginklo gamybai.
Panašu, kad branduolinės valstybės ambicijoms Pchenjanas teikia labai daug svarbos – šalies lyderis Kim Yong Unas pareiškė, kad branduolinis ginklas – efektyvi atgrasymo priemonė, leidžianti didžiausią dėmesį skirti šalies vidaus problemoms ir susikoncentruoti ties ekonomikos augimu. Ir šiuo pareiškimu Šiaurės Korėjos lyderis iškart padarė dvi grubias klaidas. Visų pirma, Pchenjanui nėra ko atgrasinti, nes jo niekas pulti nesirengia.

Priešingai, praėjusią savaitę pati Šiaurės Korėja grasinimais suduoti prevencinį smūgį gausiai „apdalijo“ JAV ir Pietų Korėją. Antra, Šiaurės Korėjos kelias branduolinės galybės link yra priešingas ekonominės plėtros keliui, nes labai brangi branduolinė programa „suris“ ne tik esamos, bet ir keleto ateinančių kartų lėšas, o neefektyvi planinė ekonomika tik dar smarkiau klampina ir taip vargstančią valstybę. T.Janeliūno nuomone, Šiaurės Korėjos karinė retorika labiau susijusi su lyderio pastangomis įtvirtinti savo statusą šalies viduje, ypač – tarp kariškių. Kitų priemonių, kaip sutelkti paramą sau ir visuomenėje tęsti „vienintelio ir nenugalimo“ vado mitą, jis tiesiog neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(0)

Komentarai (0)