AMD pranašauja Mūro dėsnio galiojimo pabaigą  (1)

Kompanija Intel ypatingai tausoja Mūro dėsnį, kuris jau ne pirmą dešimtmetį leidžia stebėti dvigubai padidinamą tranzistorių skaičiaus tankį procesoriuose kas dvejus metus. Kuo daugiau tranzistorių viename ploto vienete, tuo didesnė gali būti mikroschemos sparta – aišku, jei visu šiuo potencialu tinkamai pasinaudoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gordonas Mūras (Gordon Moore) šią empirinę taisyklė suformulavo dar gūdžiais 1965 metais, jis buvo vienas iš kompanijos Intel įkūrėjų, todėl palaikyti minėto dėsnio aktualumą yra savotiškas garbės reikalas.

Dėl tam tikrų fizinių tranzistorių mažinimo apribojimų viskas negali tęstis amžinai, ir visų „spalvų“ ekspertai jau ne kartą dalinosi savo prognozėmis apie tai, kada Mūro dėsnis nustos veikęs puslaidininkių industrijoje. Įdomu, kad ir AMD atstovai neturi ypatingų iliuzijų apie Mūro dėsnio „amžiną jaunystę“, praneša puslapis The Inquirer.

AMD viena iš pirmųjų užsakė iš TSMC savo pirmuosius grafinius procesorius, pagamintus naudojant 28 nm technologinį procesą, o perėjimas prie 20 nm jau vadinamas Mūro dėsnio galiojimo „pabaigos pradžia“. AMD vyriausiojo grafinių sprendimų architekto John Gustafson teigimu, iš pradžių Mūro formuluotė numatė tranzistorių skaičių, kuriuos buvo ekonomiškai naudinga didinti kas dvejus metus. Dabar šios taisyklės poveikis lėtėja, kadangi nauji technologiniai procesai pasiekiami vis didesnių kaštų kaina. Perėjimas prie 20 nm technologijos, AMD atstovo manymu, užims tiek laiko, jog Mūro dėsnio galiojimas taps jau neaktualus.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (1)