Sportininkams, ekstreamalams ir kariams sukurta programėlė, automatiškai diagnozuojanti lėtinius galvos sutrenkimus (Video)  (0)

Kiekvienais metais vien Jungtinėse Valstijose priskaičiuojama 1,6 – 3,8 milijonai su sportu susijusių trauminių smegenų sužalojimų. 300 tūkstančių atvejų priskaičiuojama jauniems sportininkams ir neprofesionalams, skelbia news.nd.edu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labiausiai JAV Indianos valstijos Notre Dame universiteto mokslininkus neraminančios diagnozės – lėtinė trauminė encefalopatija (chronic traumatic encephalopathy, CTE), kitaip – galvos smegenų traumos (traumatic brain injuries, TBIs).

Jei šie negalavimai laiku ir tiksliai nediagnozuojami, vėliau jie gali sukelti papildomų komplikacijų, pavyzdžiui, depresiją ir net polinkį į savižudybę. Tai liečia ne tik sportininkus, bet ir karštuose pasaulio „taškuose“ tarnavusius karius.

Mokslininkai sukūrė balso programėlę, nustatančią galimą smegenų traumą tiesiog iš vartotojo kalbėsenos, elgsenos, pastabumo ir orientavimosi. Diagnozė pateikiama beveik akimirksniu.

Puiku yra tai, kad šiame tyrime nereikalingas gydytojas ar net medikas. Sportininkas gali pats nuspręsti, kada jam geriausiai būtų pasitikrinti.

Pirmiausia programėlė prieš varžybas pateikia gana paprastas užduotis, pateikia žodžius, kuriuos reikia garsiai ištarti. Jau po varžybų, arba stiprios traumos, besitikrinančio asmens atsakymai į naujai pateiktas užduotis sulyginami su buvusiais ir ieškoma galimų smegenų sužalojimo simptomų. Pavyzdžiui, ar sportininkas kalbėdamas neiškreipia balsių, ar tiksliai taria priebalses, ar nėra padidėjusios nazalizacijos požymių, ar jis pakankamai greitai seka ir sprendžia pateikiamas užduotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)