Naujos „Philips“ lemputės į užribį išstums net ir LED lemputes  (8)

Nyderlandų bendrovė „Philips“, pasauliui vis pasiūlanti tai vienokių, tai kitokių tikrus perversmus sukeliančių technologijų, visai neseniai patentavo apšvietimo technologiją, kuri yra maždaug tris kartus efektyvesnė už dabar dar tik kelią į rinką besiskinančias sunaudojamos energijos požiūriu itin efektyvias LED lemputes, rašo physorg.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė balandžio 11 dieną pristatė šiltą baltą šviesą skleidžiančios lempos prototipą, kurio efektyvumas yra 200 liumenų vatui (lm/W). Tai reiškia, kad iki šiol pačios efektyviausios apšvietimo technologijos liko labai toli užnugary.

Manoma, kad itin didelio efektyvumo šviestuvai rinkoje pasirodys jau 2015 metais ir bus taikomi pačioms įvairiausioms paskirtims.

Apšvietimo technologijų kūrėjams 200 lm/W riba ilgą laiką buvo tarsi šviesus, bet tolimas rytojus. Tiesa, panašų efektyvumo lygį yra pavykę pasiekti stipriai aušinamoje laboratorijos aplinkoje arba komponentų lygmenyje, tačiau tai yra pirmas kartas, kai realiomis, įprastinėmis sąlygomis tokiu efektyvumu veikia galutinis produkto prototipas.

Kelyje nuo komponentų iki galutinio sprendimo šviestuvai gali netekti iki 50 proc. savo efektyvumo. Be to, kad šviestuvas tiktų naudojimui realiomis sąlygomis, šviesa turi atitikti tam tikrus techninius parametrus. Jei šviesa yra pernelyg šalta ar pernelyg šilta arba jeigu jai stinga pakankamo kiekio raudonų spindulių, ji sutrikdys žmogaus spalvų suvokimą ir objektus apšvies taip, kad jie įgaus nenatūralų atspalvį.

Pavyzdžiui, geltoną ir žalią spalvą skleidžiantys LED šviestukai energijos požiūriu yra labai efektyvūs (daugiau nei 380 lm/W), bet patalpų apšvietimui visiškai netinkami. Kalbant techniniais terminais, patalpų apšvietimui reikalingi šviestuvai, kurie skleistų maždaug 3000-4000 kelvinų temperatūros šviesą, kurių šviesos perdavimo indeksas būtų bent 80 ir kurių R9 (prisotintos raudonos spalvos lygio) rodiklis būtų bent 20. Būtent tokius reikalavimus ir atitinka naujieji „Philips“ pademonstruoti šviestuvai.

Palyginimui, iki šiol efektyviausi yra fluorescentiniai šviestuvai, sugebantys pasiekti 100 lm/W ribą – tokie šviestuvai naudojami biuruose, pramoninėse aplinkose. Bet namų apšvietimui paprastai pasirenkamas švelnesnis, šiltesnis apšvietimas, kurį skleidžia įprastinės kaitrinės lemputės (jų efektyvumas yra 15 lm/W) arba halogeninės lemputės (25 lm/W).

Taigi, naujoji Nyderlandų bendrovės inovacija padės labai smarkiai sumažinti tą sąskaitų dalį, kuri tenka patalpų apšvietimui. Ir visai gali būti, kad ji išstums ne tik mums namuose įprastas buitines lemputes, tačiau ir pramoninius šviestuvus.

Paskaičiuota, kad jeigu vien JAV visos fluorescentinės lempos būtų pakeistos naujais TLED technologijos šviestuvais, per metus būtų sutaupyta 12 mlrd. JAV dolerių, į atmosferą nebūtų išmesta 60 mln. tonų CO2.

Be to, naujieji šviestuvai išskiria mažiau šilumos, taigi, juos galima gaminti ir be radiatorių, kurie būtini dabartinėms LED lemputėms tai reiškia, kad jos būtų mažesnės, suteiktų daugiau kūrybinės laisvės, lempoms gaminti būtų sunaudojama mažiau medžiagų, jų savikaina būtų mažesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(1)
(2)

Komentarai (8)