Elektrostatinis vėjo energijos generatorius (Video)  (12)

Nyderlandų Delft universiteto tyrėjai kartu su architektų firma „Mecanoo“ mėgina sukurti naujovišką būdą elektros generavimui iš vėjo energijos. Jų darbo rezultatas - elektrostatinis vėjo energijos konverteris (Electrostatic WInd-energy CONvertor, EWICON), vėjo jėgainė, neturinti judančių dalių.

Kūrėjų teigimu, jos privalumai gana akivaizdūs – ji nesukelia jokio triukšmo ir vibracijų, nemeta šešėlio ir nepavojinga paukščiams, tai yra sprendžia pagrindines tradicinių vėjo turbinų problemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis elektrostatinis vėjo energijos konverteris naudoja visai kitą elektros energijos generavimo principą nei tradicinės vėjo jėgainės, kinetinę oro srauto energiją verčiančios generatoriaus rotoriaus mechanine energija, o ją – elektros energija. EWICON išnaudoja krūvio, išorinės jėgos veikiamo elektriniame lauke, energiją. 

EWICON atrodo kaip milžiniška teniso raketė, kurios pagrindas - rankena - yra pagamintas iš izoliatoriaus. Kita sistemos dalis – vandens talpa su purkštukais ir elektrodais, įelektrinančiais išpurškiamus lašelius. Vėjui ėmus nešti įelektrintus lašelius prie kolektoriaus - teniso raketės - grotelių, jos yra įelektrinamos. Šią energiją galima kaupti akumuliatoriuose ar perduoti į elektros tinklą. 

Kitas siūlomas dizainas sudarytas iš vienos dalies – tiktai talpos, išpurškiančios teigiamai įelektrintus lašelius. Vėjui ėmus juos nešti tolyn, ši talpa įsielektrins neigiamai. Tokia sistema jau nepriklausytų nuo vėjo krypties. 

Tyrėjai teigia, kad šiuo metu išmėgina tokios jėgainės nedidelių matmenų prototipą, tiesa, kol kas neatskleidžia, kokia jo galia. Jei šis principas pasirodytų efektyvus, tokios jėgainės galėtų būti montuojamos ir jūrose bei kituose atviruose vandens telkiniuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(16)
(0)
(0)

Komentarai (12)