Smalsumo pavojai: kaip susiję sprogimai Bostone ir virusai kompiuteryje?  (0)

Praėjus vos valandai nuo sprogimų Bostono maratone pasaulio tinklą užplūdo virusiniai laiškai, kurių antraštės naudojosi nesenai įvykusios tragedijos raktiniais žodžiais „Bostonas“, „maratonas“ ir „sprogimas“, rodo antivirusinių programų gamintojos ir virusų tyrėjos BitDefender atliktas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie duomenys, įrodo, kad virusų kūrėjai naudojasi tragiškais įvykiais ir puola žmones, kurie domisi aktualia informacija. BitDefender Anti-Spam padalinio laboratorijoje nustatyta, kad vien tik per pirmąją valandą į tinklą paleista virš 400 tūkstančių brukalų, kurių antraštėse buvo vienas iš trijų raktinių žodžių. Bei pastebėta tokio tipo laiškų augimo tendenciją per pastaruosius mėnesius. Nusikaltėlių reakciją į Bostono sprogimus yra to pavyzdys. Bostono gatvėse dar neišsisklaidžius dūmams hakeriai pradėjo savo puolimą prieš tuos, kurie norėjo sužinoti detales apie balandžio penkioliktosios maratono sprogimus. Laiškuose siunčiama nuorodą į svetaines kur pateikta karščiausios naujienos iš sprogimų vietos, nuotraukos ir net video failai. Tačiau pateikta informacija iš tiesų slepia kenkėjišką ataką. Tokių svetainių domenai registruoti visame pasaulyje (JAV, Bulgarijoje, Japonijoje, Ukrainoje, Olandijoje, Rusijoje ir kitose šalyse), o laiškai platinami įvairiomis kalbomis. Vienoje iš tirtų svetainių buvo aptiktas RED KIT komponento dalis, kuri persiunčia į kompiuterį trojos virusą GenericKDZ.14575. Ši kenkėjiška programa yra slaptažodžių vagis, kuris tyliai fiksuoja renkamus internetinius slaptažodžius ir siunčia kenkėjiškų programų kūrėjams. Taip asmeniniai žmogaus duomenys patenka į tinklą. Priklausomai nuo duomenų, kurie pateko pas nusikaltėlius, galima tikėtis finansinės ar moralinės žalos. Rasta ir kitokių virusų formų platinančių laiškus per vartotojo pašto dėžutę, siunčiančių duomenis ar savinantys IP adresus.

Kalbant konkrečiai apie Lietuvą, kol kas neužfiksuota panašaus tipo Lietuviškų laiškų su nuorodomis į užkrėstas svetaines, sako kompanijos BitDefender atstovas Lietuvoje Softex Baltic direktorius Andrejus Avchimovičius. Žmonės dažniausiai vengia atidarinėti laiškus su angliškomis antraštėmis. Tačiau sunku prognozuoti, kaip elgsis žmonės gavę laišką su aktualia Lietuvai antrašte: „Tikrosios nuotraukos iš V. Šapranausko buto“ ar panašiai.

Todėl reikia stengtis neatidarinėti ir nespausti nuorodų laiškuose, kurie atkeliauja iš nežinomų šaltinių ar nepažįstamų žmonių. Skaityti gautus naujienlaikraščius tik iš patikimų naujienų svetainių, kurias žinote ir tik iš tų, kurių pats užsisakėte naujienas. Jeigu laiškuose prašoma aukoti pinigų niekada neišduokite savo mokėjimo kortelių duomenų ir kelis kartus patikrinkite ar tikrai ta organizacija renka lėšas įvykus nelaimingam atsitikimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)