Plazminiai ginklai tampa realybe (Video)  (0)

Misurio valstijos universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė technologiją, galinčią generuoti ir leisti į erdvę plazmos žiedus. Šis išradimas tuo pat metu gali būti ir proveržis energetikoje, ir tikra revoliucija karo pramonėje, kuri leis kurti plazminius pabūklus ir apsauginius plazmos skydus, skelbia „ExtremeTech“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plazma yra viena iš medžiagos agregatinių būsenų, kurios būdama ji neturi nei formos, nei tūrio, tačiau gali būti elektros laidininku ir generuoti magnetinį lauką. Kai kurie iš labiausiai paplitusių plazmos pavyzdžių yra žaibai, neoninis arba fluorescentinis švytėjimas, Saulė ir, dar buitiškiau, plazminiai televizoriai.

Kad galėtumėte sukurti plazmą, jums faktiškai reikia atplėšti elektronus nuo atomų branduolių paliekant daugybę teigiamo krūvio branduolių ir didelį laisvai judančių elektronų srautą. Būtent šie elektronai suteikia galimybę plazmai praleisti elektros srovę, generuoti magnetinį lauką ir lemia jo jautrumą išoriniams magnetiniams laukams. Kad būtų galima atlėšti elektronus, reikia arba labai aukštos įtampos (kaip neoninėse lempose), arba labai aukštos temperatūros (kaip žvaigždėse). Plazminių ekranų ir fluorescentinių lempų atveju šie sužadinti elektronai susiduria su gyvsidabrio atomais. Dėl to sukuriama ultravioletinė spinduliuotė, kuri savo ruožtu sąveikauja su fosforu. Jis liuminescuoja ir skleidžia šviesą.

Šiandien gana paprasta išgauti plazmą vakuume ir kontroliuoti ją galingais elektromagnetais. Dauguma branduolinės reakcijos, kurios metu sukuriama didelės energijos deuterio ir tričio plazma, kontroliavimo metodų reikalauja nepaprastai galingų elektromagnetų. Tačiau Misurio universiteto mokslininkai išrado naują plazmos, kuri pati generuoja savo magnetinį lauką, kontroliuojantį ją judant oru, gavybos būdą, sakoma pranešime.

Šios technologijos ypatumai nežinomi, išskyrus tai, kad joje naudojamas itin aukštos įtampos laidininko sprogimas. Taip sukuriama plazma. Beje, šis metodas naudojamas ir branduolinėms bomboms detonuoti.

Pasak mokslininkų, šiame vaizdo siužete matomas plazmos žiedas egzistavo tik kelias milisekundes ir įveikė 60 centimetrų atstumą. Tačiau šios sistemos veikimo mastelis gali būti pasirinktinai keičiamas siekiant atpalaiduoti daugiau energijos ir suformuoti galingesnį plazmos srautą, kuris galėtų įvekiti didelį atstumą, sakoma pranešime.

Praktinis šio išradimo pritaikymas kol kas nėra visiškai aiškus. Nors mokslininkai kalba apie proveržį energijos generavimo ir išlaikymo srityje, kur kas paprasčiau įsivaizduoti jo panaudojimą gynybos pramonėje. Juk iš esmės galima sukurti plazminį pabūklą ar šautuvą, kuris gali „peršauti“ bet kokį taikinį, ar plazminį skydą, akimirksniu paverčiantį garais į jį pataikiusias kulkas ar raketas. Kad ši naujovė labai domina kariškius, liudija ir tai, jog šį tyrimą finansuoja JAV karo laivyno Tyrimų padalinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(23)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: