GPS sistema tampa pavojinga: JAV kariškiai nori naujos navigacijos sistemos  (14)

JAV ginkluotosios pajėgos pradėjo galvoti, kaip sumažinti priklausomybę nuo palydovinės navigacijos sistemos GPS (Global Positioning System, lietuviškai - Globali pozicionavimo sistema arba Visuotinė padėties nustatymo sistema).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios iniciatyvos ėmėsi JAV gynybos ministerijos technologijų agentūra (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), aktyviai dalyvavusi ir pačios GPS sistemos kūrime, prasidėjusiame praeito šimtmečio aštuoniasdešimtaisiais metais. Tais laikais tai buvo ganėtinai gremėzdiški prietaisai, montuojami laivuose, lėktuvuose ar tankuose, tačiau dabar patobulėjo tiek, kad visa padėties nustatymo sistema telpa į vieną mikroschemą ir gali būti naudojama net artilerijos sviediniuose. 

Tačiau GPS, tapusi tokia populiaria, ėmė kelti ir grėsmes. Visų pirma todėl, kad ji paplito tiek, kad yra įdiegta praktiškai visuose svarbesnėse karinėse transporto priemonėse, taip pat ypač plačiai naudojama ir civiliniams tikslams, pramonėje, automobilių navigacijai, o jos komponentų gali įsigyti visi. 

Tai reiškia ir tai, kad vis didėja galimybės perimti ar sufalsifikuoti GPS signalus. Tai jau išmėginta ir praktiškai - teigiama, kad Iranas nutupdė nepilotuojamą žvalgybinį JAV lėktuvą „Sentinel“, tiesiog pasiuntęs navigacijos signalus, nurodžiusius klaidingą skrydžio aukštį.

Pažeidžiami yra ir patys GPS palydovai, todėl DARPA nori sukurti ne tik saugesnę pozicionavimo sistemą, bet ir alternatyvą jai. Dar vienas DARPA tikslas - sukurti navigacijos sistemą, kuri veiktų ir po vandeniu bei po žeme, kur palydovų signalai nepasiekia. 

DARPA kartu su Mičigano universiteto mokslininkais jau pradėjo kurti vietos nustatymo sistemą, galinčią veikti be palydovų. Ji telpa vos į monetos dydžio mikroschemą ir gali nustatyti buvimo vietą, judėjimo kryptį, pagreitį ir laiką. Ši mažytė mikroschema turi tris giroskopus, tris akselerometrus ir atominį laikrodį, kurie veikia kartu kaip savarankiška ir nuo išorės signalų nepriklausoma navigacijos sistema.

DARPA ketina naudoti šią technologiją pradėti naudoti vietoj GPS kai kuriuose skraidymo prietaisuose, mažo kalibro amunicijoje, taip pat ir žmonių stebėjimui.

Kitas nagrinėjamas navigacijos būdas paremtas įvairiausių aplinkinių radijo bangų ir elektromagnetinių signalų panaudojimu, pavyzdžiui, televizijos, radijo transliacijų, mobiliųjų telefonų signalų, kurie galėtų laikinai pakeisti GPS arba leistų patikrinti, ar gaunami GPS duomenys yra teisingi. 

Greičiausiai naujoji navigacijos technologija nebus visiškai nauja, o bus hibridinis sprendimas, leidžiantis lygiagrečiai naudotis keliais vietos nustatymo būdais bei juos tikrinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(11)
(0)
(1)

Komentarai (14)