Brangiausių telefonų rinkoje buksuojanti „Nokia“ bandys sužavėti varguolius  (9)

Suomijos bendrovei „Nokia“ telefonų, kainuojančių daugiau nei 1500 litų, rinkoje niekaip nesiseka sumažinti atsilikimo nuo „Apple“ ir „Samsung“, todėl ši įmonė, kadaise parduodavusi daugiausiai telefonų pasaulyje, pradėjo vis daugiau dėmesio kreipti į telefonus, kainuojančius vos 70 litų, rašo bloomberg.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nokia 105“ įrenginys, kainuojantis vos 3 proc. nuo naujausio „iPhone“ kainos, nėra toks jau blogas – jame ir ekranas spalvotas, ir keletas žaidimų yra, ir radijo klausytis galima. Net ir žibintuvėlis įtaisytas. Šis visų laikų pigiausias „Nokia“ telefonas jau kelias savaites sėkmingai pardavinėjamas Indijos bei Indonezijos rinkose, o netrukus jį bus galima įsigyti ir Europoje.

Ir nors nuo tokio vieno parduoto telefono pačiai suomių bendrovei lieka tik grašiai, jis įmonei be galo svarbus.

Balandžio 18 dieną „Nokia“ paskelbė, kad pirmą metų ketvirtį pardavė 11 mln. telefonų mažiau nei prognozavo analitikai, jų paprastųjų telefonų pardavimai smuko 21 procentu iki 55,8 mln. vienetų. Nesėkmės pigiausių telefonų rinkoje atimtų iš „Nokia“ svarbų pajamų šaltinį, reikalingą kuriant telefonus, galinčius mesti iššūkį patiems pažangiausiems išmaniesiems įrenginiams pasaulyje.

Mažėjantys paprastųjų telefonų pardavimai „be jokios abejonės kelia susirūpinimą. Tą reikia suvaldyti“, sakė turto valdymo bendrovei FIM atstovaujantis Mika Heikkinenas iš Helsinkio. Ši bendrovė valdo 2,5 mlrd. vertės turtą, dalį jo sudaro ir „Nokia“ akcijos.

Tuo tarpu „Nokia“ generalinis direktorius Stephenas Elopas, po finansinių ataskaitų paviešinimo kalbėjęs su investuotojais, nurodė, kad 105 yra signalas, jog pigiausių telefonų verslas gali padėti atsigauti po sunkaus ketvirčio.

Dėl „iPhone“ ir įrenginių su „Android“ sistema paklausos išmanieji telefonai tapo greičiausiai augančia telefonų rinkos dalimis, tačiau patys paprasčiausi telefonai vis dar sudaro daugiau nei pusę visų parduodamų įrenginių. Anksčiau liūto dalis šioje šimtų milijonų įrenginių per vieną metų ketvirtį rinkoje priklausė būtent „Nokia“, tačiau pastaruoju metu suomius labai agresyviai spaudžia ZTE, „Huawei“ ir „Samsung“. „Nokia“ tikina, kad 105 modelis bus pelningas, tačiau plačiau nekomentavo. Tuo tarpu „Liberum“ analitikai prognozuoja, kad šių telefonų pelno marža bus apie 20 procentų.

Iš 336 mln. praėjusiais metais parduotų „Nokia“ telefonų išmanieji įrenginiai sudarė vos 10 procentų. 31 proc. įmonės pelno atkeliavo iš paprasčiausių telefonų segmento, o išmanieji – apie 18 procentų. Beveik visą likusią dalį „Nokia“ uždirbo iš tinklo įrangos.

Iki 2007 metų, kuomet buvo pristatytas pirmasis „iPhone“, „Nokia“ užėmė daugiau nei pusę visos telefonų rinkos. Nuo tada šios įmonės akcijos neteko 80 proc. savo vertės. Tuo tarpu „Samsung“ akcijos per tą patį laiką pabrango 154 procentais, o „Apple“ akcijų vertė užaugo 4 kartus. Vien nuo metų pradžios „Nokia“ akcijos atpigo 14 procentų.

Suomijos bendrovė tikisi, kad tokie telefonai, kaip 105, padės stiprinti pasitikėjimą jų prekės ženklu tokiose sparčiai augančiose rinkose, kaip Indija bei Kinija. Laukiama, kad klientai, įsigiję pigiausią „Nokia“ telefoną, ateityje nepabijos įsigyti ir brangesnių įrenginių.

Tokią strategiją teigiamai vertina ir IDC analitikas Francisco Jeronimo: „Pigiausių dideliais kiekiais parduodamų telefonų rinka suteikia „Nokia“ daug galimybių. Tikėtina, kad šiuos telefonus įsigiję vartotojai ateityje pakeis savo įrenginius į brangesnius, taigi, strategija išlaikyti didelę savo dalį šiame rinkos segmente yra gera strategija“.

105 modelio pirmtakas „Nokia 1280“ taip pat buvo itin populiarus – nupirkta daugiau nei 100 mln. šių telefonų. Tiesa, naujasis įrenginys yra gerokai tobulesnis – nors ir 25 proc. pigesnis už 1280, jo akumuliatorius sugeba dirbti net 56 proc. ilgiau – 35 dienas budėjimo režime. Be to, telefonas yra atsparus vandens bei dulkių poveikiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (9)