Mobiliesiems įrenginiams sukurta naujo tipo virtuali klaviatūra  (0)

Mokslininkai iš St. Andrews universiteto Škotijoje, Maxo Plancko informatikos instituto Vokietijoje ir Montatnos universiteto JAV sukūrė kitokio nei įprasta išdėstymo virtualią klaviatūrą, skirtą planšetiniams kompiuteriams bei didelės įstrižainės išmaniesiems telefonams, praneša BBC.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak daktaro Per Ola Kristennsono iš St. Andrews universiteto, šiuo metu mobiliuosiuose įrenginiuose labiausiai paplitusi QWERTY klaviatūra nėra optimaliausia teksto įvedimo sąsaja. Tikriausiai kiekvienas, nors kartą rankose laikęs didelį ekraną turintį mobilųjį įrenginį ir juo bandęs ką nors spausdinti, sutiktų su šia mokslininko nuomone.

Naujoji klaviatūra šią problemą bando spręsti vartotojui pasiūlant kitokį raidžių išdėstymo sprendimą, kuris pritaikytas teksto įvedimui naudojantis vien nykščiais. Pagal vienoje iš eilių vienas po kito išdėliotas raides, klaviatūra buvo pavadinta KALQ. Skaitmeninių klavišų išdėstymas buvo pasirinktas ne atsitiktinai, o remiantis kompiuterine optimizacijos technika.

Pasak klaviatūrą sukūrusių tyrėjų, „teksto įvedimas dviem nykščiais ergonomiškai yra visiškai kitoks“ nei spausdinimas naudojat tradicines QWERTY klaviatūras, kurios specialiai spausdinimo mašinėlėms sukurtos dar XIX a. Jų teigimu, vartotojai naudojantys standartinio išdėstymo QWERTY klaviatūras yra apriboti rašyti apie 20 žodžių per minutę sparta, o tai yra kur kas mažiau nei tekstą renkant fizine kompiuterio klaviatūra.

Virtuali KALQ klaviatūra pasižymi tuo, kad yra padalyta į dvi dalis, o ne vientisa. Be to, joje dažniausiai naudojamos raidės yra išdėstytos netoli viena kitos. Įdomu ir tai, kad kairėje klaviatūros pusėje yra daugiau raidžių nei dešinėje.

Įgudę vartotojai, padedant kalbos klaidų taisymo algoritmui sugebėjo šia klaviatūra tekstus spausdinti iki 37 žodžių per minutę sparta.

Mokslininkai savo darbą ketina pristatyti gegužės 1 d. Paryžiuje vyksiančioje „ACM konferencijoje apie žmogiškuosius faktorius kompiuterinėse sistemose“.

Virtualią klaviatūrą „Android“ operacinę sistemą naudojančių išmaniųjų telefonų ir planšečių savininkai galės visiškai nemokamai parsisiųsti iš „Google Play“ internetinės parduotuvės. „iPhone“ ir „iPad“ įrenginius turintys vartotojai KALQ klaviatūra pasinaudoti negalės, kadangi „Apple“ neleidžia trečiosios šalims pakeisti jos įrenginiuose naudojamo teksto įvesties būdo, rašoma Telegraph.co.uk.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)