Kelios Rusijoje sukurtos sekimo technologijos, naudojamos ir Vakaruose (Video)  (0)

Ne paslaptis, kad daugelis vyriausybių aktyviai naudoja įvairias šiuolaikines žmonių sekimo technologijas, ir Rusija tikrai ne išimtis. Viena iš pastarųjų priežasčių - Arabų pavasaris, parodęs interneto bei socialinės žiniasklaidos organizacines galimybes, tuo pačiu paskatinęs ieškoti ir būdų aptikti tokias veiklas jau pačioje užuomazgoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau įdomu tai, kad kai kurios Rusijoje sukurtos sekimo technologijos naudojamos ir Vakarų šalyse, įskaitant ir JAV. 

Balso atpažinimas

Viena iš pasaulinių balso atpažinimo technologijų lyderių turi du pavadinimus - bendrovės gimtajame mieste Sankt Peterburge ji vadinasi „Kalbos technologijų centru“ angliškai – „Speech Technology Center“, arba STC. Jungtinėse Amerikos Valstijose ji turi biurą Niujorke, čia ji vadinasi „SpeechPro“. Šie pavadinimai nerodo jokių požymių, kad šios bendrovės ištakos siekia slaptą Sovietų Sąjungos technologijų padalinį, prižiūrimą KGB ir sukurtą dar Stalino laikais, darbui jame iš Gulago surinkus nuteistus talentingus mokslininkus ir inžinierius. Jie turėjo identifikuoti žmones, skambinančius į Maskvoje esančias užsienio ambasadas.

„Kalbos technologijų centras“ buvo įkurtas 1990 metais, tačiau prieš tai visi jo darbuotojai dirbo Taikomosios akustikos skyriuje – padalinyje, kontroliuojamame KGB, tačiau oficialiai - Mokslinių tyrimų institute, priklausiusiame Sovietų Sąjungos Susisiekimo ministerijai. 

2010 metais STC įgyvendino savo pirmąją nacionalinio masto balso atpažinimo projektą – stebėtina, bet ne Rusijoje, o Meksikoje. Ši sistema gali nustatyti kalbančiojo asmenybę tik iš pokalbio fragmentų. Meksikos nacionalinėje duomenų bazėje buvo pradėti kaupti ir nusikaltėlių, teisėsaugos personalo ir daugelio paprastų piliečių kalbos įrašai – pavyzdžiui, balsas įrašomas, norint gauti vairuotojo pažymėjimą. Dabar duomenų bazė yra keli milijonų balsų įrašų, o STC sistema vos per penkias sekundes gali palyginti balsą su 10.000 įrašų, o jos tikslumas, STC teigimu, yra ne mažiau kaip 90 procentų.

STC siekia sustiprinti savo ryšius ir su Kremliumi - 2011 metais „Gazprombank“ tapo vienu iš jo akcininkų.

Veido atpažinimas

STC neapsiriboja tik balso atpažinimo technologijų kūrimu. 2012-ųjų gruodį ji pranešė, kad Ekvadore įdiegė pirmąją biometrinio identifikavimo technologiją, paremtą balso bei veido atpažinimu. 

Ji leidžia sukaupti didelę įtariamųjų duomenų bazę, ir identifikuoti žmones tiek pagal veido bruožus, net jei jie yra pakeisti, tiek pagal balsą, arba naudoti abi technologijas vienu metu. Nors STC teigia, kad sistema naudojama tik teisėtvarkos tikslais, yra žinoma, kad ji taip pat parduota ir Uzbekistanui bei Baltarusijai. 

Duomenų perėmimas

Nors asmeninių duomenų stebėjimo bei perėmimo standartai ir procedūros Rusijoje labai skiriasi nuo JAV, tačiau kai kurie Rusijos gamintojai sugeba įsiskverbti ir į Šiaurės Amerikos rinką.

Vienas tokių programinės įrangos kūrėjų yra 1989 metais sukurta „MFI-Soft“. Jos specializacija - informacijos saugumo ir telekomunikacijos sprendimai įvairioms teisėsaugos agentūroms, kariškiams, interneto bei VoIP paslaugų tiekėjams (Voice over Internet Protocol – balso internetu perdavimas). 

Rusijoje pradėjus interneto filtravimą, ji sukūrė specialią programą, pavadintą „Perimeter-F“, kurią pristato kaip pigų duomenų paketų tikrinimo įrankį mažiems ir vidutinio dydžio interneto paslaugų tiekėjams. 

Šios kompanijos filialas Kanadoje yra žinomas kitu pavadinimu – „Aloe Systems“, ir yra įsikūręs Toronto priemiestyje. „Aloe Systems“ siūlo duomenų perėmimo technologiją „NetBeholder“, kuri gali stebėti, išsaugoti ir analizuoti informaciją, keliaujančią internetu, taip pat ir į nešiojamąjį kompiuterį diegiamą programą, specialiai skirtą informacijos perėmimui viešose vietose - interneto kavinėse, viešbučiuose, restoranuose.

„Aloe Systems“ klientų turi ir tarp telekomunikacijų operatorių JAV, Meksikoje, Argentinoje, Brazilijoje.

„MFI-Soft“ taip pat yra gana artima Kremliui – ji buvo viena iš kelių Rusijos įmonių, pakviestų dalyvauti tarpvalstybinėe Rusijos ir Vokietijos informacinių technologijų saugumo užtikrinimo ir kovos su terorizmu konferencijoje, vykusioje balandžio mėnesį.

Mobiliųjų telefonų pasiklausymas

Tradicinis būdas pasiklausyti telefono skambučių – stebėti telekomunikacijų operatorių komutuojamus skambučius. Tačiau norint pasiklausyti pokalbių mobiliaisiais telefonais, daug efektyviau tai daryti toje vietoje, kur yra kalbantysis. 

Rusijos įmonė „Discovery Telecom Technologies“ (DTT) ir kuria būtent tokią įrangą.. Jos sistema, pavadinta AIBIS apsimeta mobiliojo telefono ryšio bokšto antena ir leidžia įrenginio operatoriui klausytis ir įrašyti netoliese esančių mobiliųjų telefonų pokalbius, net ir užkoduotus, stebėti SMS žinutes, ši įranga taip pat gali ir sutrikdyti GSM ryšį. DTT įsikūrusi Maskvoje, taip pat turi biurus Šveicarijoje ir JAV, o savo tinklapyje tarp klientų pamini ir Rusijos FSB.

Transporto priemonių stebėjimas

Rusijos informacinių technologijų įmonės kuria ne tik žmonių stebėjimo ir atpažinimo priemones. Vienas Rusijos pradedančioji įmonė - „Doroga.TV“ - Niujorke pradėjo diegti sistemą, kuri leistų keleiviams stebėti autobusų judėjimą mieste. Keleiviai galėtų tiksliai žinoti, kada atvyks reikiamas autobusas, taip pat rasti patogiausią maršrutą reikiamai vietai pasiekti, o transporto įmonei – kaupti ir analizuoti statistinius duomenis. Palyginus su aukščiau paminėtomis technologijomis, ši atrodo visai nekelianti pavojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)