Mažieji saulės šviesos energijos gamintojai kreipėsi į teismą  (0)

Pirmadienį šešiasdešimt du mažieji saulės energijos gamintojai kreipėsi į teismą, prašydami atlyginti Lietuvos valstybės padarytą žalą dėl neteisėto įstatymo pakeitimo, kuriuo koreguojama Fiksuoto tarifo nustatymo tvarka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien Seime skubos tvarka bus svarstoma dėl analogiškų įstatymo pataisų ir tiems saulės energijos gamintojams, kuriems leidimai plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumus išduoti iki 2011 m. gegužės 23 d. (paprastai tokio gamintojo elektrinės įrengtoji galia viršija 30 kW ir siekia keletą mW).

2011 m. gegužės 11 d. priėmus AIEĮ, buvo nustatyta bendroji skatinimo vartoti atsinaujinančių išteklių energiją sistema, kurios viena iš sudedamųjų dalių – fiksuotas elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių tarifas.

Šiame straipsnyje numatyta, kad Fiksuotas tarifas elektrinėms, kurių įrengtoji galia yra ne didesnė kaip 30 kW, taikomas pagal leidimo plėtrai išdavimo metu vyraujančius tarifus, nepriklausomai nuo to, kada gautas leidimas gaminti. Šie tarifai taikomi 12 metų nuo leidimo gaminti išdavimo dienos.

Tačiau 2013 m. sausio 17 d. Lietuvos Respublikos Seime ypatingos skubos tvarka priėmus AIEĮ straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymą, mažiesiems saulės elektrinių statytojams leidimo plėtrai išdavimo metu taikytinus elektros energijos supirkimo tarifus nutarta panaikinti.

„Pakeitimo įstatymu įtvirtintas naujas principas, pagal kurį Fiksuotas tarifas nustatomas ne tas, kuris galiojo leidimo plėtrai išdavimo momentu, o tas, kuris galios leidimo gaminti išdavimo dieną. Ankstesniu AIEĮ reguliavimu elektros energijos supirkimo tarifo nustatymo momentas buvo siejamas su leidimo plėtrai išdavimo momentu, kadangi tik žinoję garantuojamą supirkimo tarifą pareiškėjai galėjo vertinti savo būsimas investicijas, kreiptis į bankus bei kitas finansines institucijas dėl energetikos projektų finansavimo.

Atitinkamai, nuo leidimo plėtrai gavimo momento energetikos projektą įgyvendinantys asmenys, žinoję būsimą Fiksuotą tarifą, investavo didžiąją dalį investicijų – įsigijo energetikos objektą sudarančią įrangą, įsigijo arba išsinuomavo žemės sklypus, kuriuose ketino statyti saulės elektrines, vykdė saulės elektrinių statybos darbus“, – įstatymo pataisą komentavo Advokatų profesinės bendrijos „ADLEX“ asocijuotas teisininkas Mantas Gerdauskis.

M. Gerdauskio teigimu, pataisomis įtvirtinus teisinio reguliavimo principą, pagal kurį Fiksuoto tarifo dydis buvo susietas su leidimo gamybai išdavimo metu galiojusiu tarifo dydžiu, atlikti neteisėti ir antikonstituciniai veiksmai.

Gamintojai leidimus plėtrai gavo laikotarpiu nuo 2012 m. sausio 1 d. iki 2012 m. gruodžio 31 d. – tuo metu, kai galiojo 1,44 LTL/kWh supirkimo tarifas elektros jėgainėms, naudojančioms saulės energiją, neintegruotoms į pastatą, kurių įrengtoji galia yra iki 30 kW ir 1,80 LTL/kWh supirkimo tarifas elektros jėgainėms, naudojančioms saulės energiją, integruotoms į pastatą, kurių įrengtoji galia yra iki 30 kW. Tačiau dėl teisinio reguliavimo į praeitį šiuo metu ir ateinančius 12 metų jie turės pardavinėti pagamintą elektros energiją 0,19 LTL/kWh ir 0,20 LTL/kWh mažesniais tarifais, nei kad buvo nustatyta įstatymo.

UAB „Alternatyvios energetikos įmonių grupė" direktoriaus Arūno Liškaus teigimu, tokie valdžios sprendimai užkerta kelią verslumui ir investicijoms.

„Verslas planuoja visas investicijas ir investicijų grąžą. Priėmus šią pataisą, planuoti investicijų grąžą yra neįmanoma, nes net negalime įsivaizduoti, kokiu tarifu bus perkama energija, kai elektrinė pradės veikti. Dėl įstatymo pataisos bendrovė jau neteko 250 tūkst. litų planuotų pajamų“, – pasakojo verslininkas.

Advokatų profesinė bendrija „ADLEX“, parengusi beveik 5 mln. mažųjų saulės energijos gamintojų ieškinį valstybei, jau sulaukė ir didžiųjų saulės energijos gamintojų dėmesio. Didieji saulės energijos gamintojai, ruošdamiesi rytoj Seime svarstomam įstatymo pakeitimui dėl tarifų panaikinimo, konsultuojasi su teisininkais bei skaičiuoja galimus nuostolius būsimam ieškiniui.

„Saulės energijos gamintojai akivaizdžiai diskriminuojami kitų atsinaujinančių išteklių energetikos gamintojų atžvilgiu. Kyla klausimas, kodėl pataisa taikoma tik vienai energetikos rūšiai. Kad ir kaip bebūtų, pažadus reikia tesėti – ypač tuos, kurie įforminti teisiškai“, - piktinosi Atsinaujinančios energijos gamintojų asociacijos prezidentas Ruslan Sklepovič.

Teisininkų atlikti pirmieji skaičiavimai po susitikimų su didžiaisiais gamintojais rodo, kad gamintojų ieškinys Lietuvos valstybei viršys 100 mln. litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: